Mój teść urodził się w Osiecku, pow. Otwock. Wg. ustnej tradycji jego Dziad przybył tam dziecięciem, bo jego ojciec kupił tamże gospodarstwo. Przybyć mieli z Prus, ze wsi Piętki, skąd też powinno pochodzić nazwisko. Taką wieś znalazłem, nazywała się wówczas Pientken, należała do parafii ewangelickiej Kalinowen i katolickiej Prawdziwsken. Mam podejrzenie, że nazwisko Piętka (istnieje też wersja Pientka) mogło zostać przybrane dopiero w Osiecku.
Jak to znaleźć? U Mormonów ksiąg Osiecka nie ma.
Księgi kościelne parafii ewangelickiej Kalinowen są sfilmowane, katolickich dotąd nie znalazłem. W tych ewangelickich można znaleźć też katolików, uroczo określanych jako päpstliche Knechte tzn. parobkowie papiescy. Takie notatki powstały jednak jedynie przy zawieraniu wyznaniowo mieszanych małżeństw. Rodzina była katolicka (chyba, a może dopiero w Osiecku?).
Pozdrowienia
Kazimierz Zembala
Osieck, Potrzebuję pomocy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Jeżeli to teść to może wystarczy zadzwonić do USC Osieck:
Urząd Stanu Cywilnego (USC) w Osiecku: ul. Rynek 1, 08-445 Osieck, tel. (0-25) 685 70 26
W Archiwum w Siedlcach są urodzenia 1890-1903.
Łucja
Urząd Stanu Cywilnego (USC) w Osiecku: ul. Rynek 1, 08-445 Osieck, tel. (0-25) 685 70 26
W Archiwum w Siedlcach są urodzenia 1890-1903.
Łucja
Dziekuje, to jest jakas mozliwosc, okres ktorego poszukuje to sa raczej lata ok 1860
K.Z.
K.Z.