Szukam informacji o Rychlewskich parafia Maków do 1810 r.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

g28hd

Sympatyk

Post autor: g28hd »

Poszukuję informacji o swoich przodkach. Informacje od roku 1810 z archiwum w Łodzi są dobrze zeskanowane i zindeksowane, więc tutaj nie mam problemu.
Trudności napotykam dalej. Informacje sprzed 1810 r. są w archiwum diecezjalnym w Łowiczu, które, póki co przynajmniej dokumentów nie skanuje, a odwiedzając je miałem wrażenie, że jest dość kiepsko zorganizowane.

Poszukuję informacji o Wojciechu Rychlewskim i jego przodkach.
Akt zgonu informuje, że umarł 01.06.1827 roku. w Stachlewie w parafii Maków k. Skierniewic w wieku 57 lat. Jego żoną była Konstancja Kacionka (męska wersja nazwiska Kaca), która umarła 20.09.1846 r. w Stachlewie w wieku lat 70. Mieli razem 5 dzieci, z których pierwsze, córka Ewa, urodziła się w 1798 (jest to na genealogach, ale np nie ma już informacji o urodzinach jej brata, Mateusza z 1802 r., a akt ten był w archiwum w Łowiczu).
To jest jeszcze ładnie rozpisane.
Problem mam dalej, gdyż w archiwum diecezjalnym w Łowiczu znalazłem akt ślubu z 17.01.1796 r. między Konstancją Kacionką i Wojciechem Grocholskim.

I tu przyznam, że mam problem bo nie wiem jak to interpretować, i chętnie dowiedziałbym się, co sądzą o tym bardziej doświadczeni ode mnie.

No i jeśli ktoś poszukiwał informacji o rodzinie Rychlewskich to takowych poszukuję.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Akt ślubu Wojciecha Grocholskiego i Konstancji Kacionki może nie być aktem ślubu poszukiwanej pary, choć mogę się mylić. Czy w akcie zgonu Konstancji jest napisane kim byli jej rodzice i gdzie się urodziła? Czy te informacje są w części zbieżne z informacjami ze znalezionego aktu ślubu, np. wiek?
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
g28hd

Sympatyk

Post autor: g28hd »

W akcie zgonu ma wpisane że niewiadomo gdzie się urodziła ani jak nazywali się rodzice, w akcie ślubu też wydaje mi się że imion rodziców nie ma, ale mogę się mylić bo jest po łacinie.

Osobiście wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby w jednej wsi w tym samym czasie mieszkały dwie kobiety o tym samym imieniu i nazwisku i w podobnym wieku, ale pewności nie mam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”