Witam.
Czy mógłby mi Ktoś podpowiedzieć w jaki sposób mogę sprawdzić czy moje korzenie rzeczywiście mają szlacheckie pochodzenie. Moje ciocie przekazywały mi zawsze informację , że mój dziadek pochodził z rodu hrabiów i był "von vel" nazwisko miał Walczak vel Waliszewski i takie nazwisko miała również moja mama. Znam jeszcze parę nazwisk z rodziny, ale dopiero zaczynam poszukiwania a sprawa dziadka jest o tyle ciekawa, że starszyzna z rodziny za wiele o nim tak naprawdę nie wiedziała . Chciałabym poznać prawdę i obalić lub potwierdzić krążącą legendę rodzinną.Dodam jeszcze, że rodzina dziadków była ewangelikami.
Poszukiwanie przodków Walczak vel Waliszewskich , Welfle
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Krystyna.waw

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie znajdziesz herbu lub nie stwierdzisz jego braku bez zbudowania drzewa, czyli dziadek - rodzice dziadka - dziadkowie - pradziadkowie
Nazwiska (także panieńskie), daty, nazwy miejscowości, to wszystko pozwoli ci dotrzeć do prawdy. Długa droga, ale innego sposobu nie ma.
Powodzenia!
Nazwiska (także panieńskie), daty, nazwy miejscowości, to wszystko pozwoli ci dotrzeć do prawdy. Długa droga, ale innego sposobu nie ma.
Powodzenia!
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 10 times
-
Sroczyński_Włodzimierz

Basiu!
Warto pisać wszystko co wiesz , gdy prosisz o pomoc.
Najlepiej linkując dokumenty
pozdrawiam
Warto pisać wszystko co wiesz , gdy prosisz o pomoc.
Najlepiej linkując dokumenty
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz