Emilia i jej nazwisko. Poszukiwania
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Majewski_Łukasz

Dzień dobry,
Przedstawię sytuację z jaką się spotkałem w odkrywaniu mojego drzewa. Mam nadzieje, że ktoś wskaże mi gdzie się pogubiłem bądź czego nie widzę.
A więc tak:
Mój przodek Jan Józef Tyszer (ur. 10.06.1818 w Holendrach Rzejowskich - 24/1818 par. Rzejowice, zm. 31.05.1891 w Piwakach - 35/1891 par. Bęczkowice) żeni się dnia 24.10.1837 (17/1837 par. Bęczkowice) z Marianną z d. Szczepańska (nie wiem kiedy dokładnie się urodziła - po wieku z aktu ślubu urodziła się około 1817 roku).
Dnia 29.01.1841 roku w Pustkowiu Grotowcu (8/1841 par. Bęczkowice) rodzi się ich dziecko Józef Tyszer.
Następne dziecko Jana Józefa Tyszera rodzi się dnia 29.11.1845, również w Pustkowiu Grotowcu - Andrzej Tyszer (84/1845 par. Bęczkowice), ALE z innej kobiety. W akcie urodzenia Andrzeja jest zapis, że z małżonki Anny Emilii z Ekerkonstów.
Kolejne dzieci Jana Tyszera rodzą się już z tej samej kobiety: Marcin (1852), Ludwik (1860), Józefa (1863), Stanisław(1871). Matka zapisywana różnie w aktach urodzenia dzieci:
1845 - Anna Emilia z Ekerkonstów
1852 - Emilia z Hekerkoletów
1860 - Emilia z Hekertumsztów
1863 - Emilia z Hekerkunsztów
1871 - Emilii Hekerkunst
Według podanego wieku Emilii z akt urodzenia dzieci, powinna urodzić się około 1824 roku. Nie mam pojęcia gdzie.
Wszystkie dzieci rodziły się w parafii Bęczkowice. Przeszukałem więc skorowidze i nie znalazłem aktu zgonu pierwszej żony Jana - Marianny.
Nie znalazłem również aktu małżeństwa z Emilią.
Oba akty powinny być w okresie 1841-1845 - ja ich nie znalazłem. Możliwe, że przegapiłem, ale wydaje mi się, że nie.
Zależy mi na znalezieniu czegokolwiek o Emilii. Znam tylko imię mojej przodkini, a nazwisko jako tako dało się naprowadzić na Heckerkunst - nie wiem czy poprawnie.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to ugryźć?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Przedstawię sytuację z jaką się spotkałem w odkrywaniu mojego drzewa. Mam nadzieje, że ktoś wskaże mi gdzie się pogubiłem bądź czego nie widzę.
A więc tak:
Mój przodek Jan Józef Tyszer (ur. 10.06.1818 w Holendrach Rzejowskich - 24/1818 par. Rzejowice, zm. 31.05.1891 w Piwakach - 35/1891 par. Bęczkowice) żeni się dnia 24.10.1837 (17/1837 par. Bęczkowice) z Marianną z d. Szczepańska (nie wiem kiedy dokładnie się urodziła - po wieku z aktu ślubu urodziła się około 1817 roku).
Dnia 29.01.1841 roku w Pustkowiu Grotowcu (8/1841 par. Bęczkowice) rodzi się ich dziecko Józef Tyszer.
Następne dziecko Jana Józefa Tyszera rodzi się dnia 29.11.1845, również w Pustkowiu Grotowcu - Andrzej Tyszer (84/1845 par. Bęczkowice), ALE z innej kobiety. W akcie urodzenia Andrzeja jest zapis, że z małżonki Anny Emilii z Ekerkonstów.
Kolejne dzieci Jana Tyszera rodzą się już z tej samej kobiety: Marcin (1852), Ludwik (1860), Józefa (1863), Stanisław(1871). Matka zapisywana różnie w aktach urodzenia dzieci:
1845 - Anna Emilia z Ekerkonstów
1852 - Emilia z Hekerkoletów
1860 - Emilia z Hekertumsztów
1863 - Emilia z Hekerkunsztów
1871 - Emilii Hekerkunst
Według podanego wieku Emilii z akt urodzenia dzieci, powinna urodzić się około 1824 roku. Nie mam pojęcia gdzie.
Wszystkie dzieci rodziły się w parafii Bęczkowice. Przeszukałem więc skorowidze i nie znalazłem aktu zgonu pierwszej żony Jana - Marianny.
Nie znalazłem również aktu małżeństwa z Emilią.
Oba akty powinny być w okresie 1841-1845 - ja ich nie znalazłem. Możliwe, że przegapiłem, ale wydaje mi się, że nie.
Zależy mi na znalezieniu czegokolwiek o Emilii. Znam tylko imię mojej przodkini, a nazwisko jako tako dało się naprowadzić na Heckerkunst - nie wiem czy poprawnie.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to ugryźć?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Łukasz M. Majewski
patrząc na nazwiska i imiona (ojciec Marianny Gotlieb) szukałabym też w parafiach ewangelickich
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Wydaje mi się że metryka ur. Emilii jest tu-Bęczkowice -Holędry Trzepnickie 1827 -akt26 córka Wojciecha i Justyny
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 385&y=1735
Pozdrawiam
Renata
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 385&y=1735
Pozdrawiam
Renata
Może to być akt urodzenia Emilii:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 196&y=1801
Jej przodków od strony matki wcześniej w tej parafii zapisywano także jako Ewangelików.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 196&y=1801
Jej przodków od strony matki wcześniej w tej parafii zapisywano także jako Ewangelików.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
- Majewski_Łukasz

Dziękuję za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi.
Faktycznie te linki, które pokazaliście, wyglądają na trafne. Musiałem to pominąć szukając nazwiska Hekerkonszt lub Hekerkunst. Pod literą H, a nie E.
Zastanawiam się teraz, czy poprawne jest nazwisko Ekerkonszt czy Hekerkonszt? W większości przypadków i późniejszych aktów jakie znalazłem znajdowałem nazwisko na H.
Tak sobie właśnie pomyślałem: ojciec Jana ożenił się z Anną - była Ewangeliczką. Jan poszedł w ślady ojca i wziął za żonę Mariannę - sądząc po imieniu ojca (jak trafnie zauważono) też była Ewangeliczką. Zatem logika podpowiada, że Emilia również była tego wyznania.
Do jakiej parafii ewangelickiej należała miejscowość Piwaki w obecnym woj. łódzkim?
Tak czy siak, nie mam aktu zgonu Marianny, ani śladu po małżeństwie Jana i Emilii.
Załączam ukłony i szukam dalej
Faktycznie te linki, które pokazaliście, wyglądają na trafne. Musiałem to pominąć szukając nazwiska Hekerkonszt lub Hekerkunst. Pod literą H, a nie E.
Zastanawiam się teraz, czy poprawne jest nazwisko Ekerkonszt czy Hekerkonszt? W większości przypadków i późniejszych aktów jakie znalazłem znajdowałem nazwisko na H.
Tak sobie właśnie pomyślałem: ojciec Jana ożenił się z Anną - była Ewangeliczką. Jan poszedł w ślady ojca i wziął za żonę Mariannę - sądząc po imieniu ojca (jak trafnie zauważono) też była Ewangeliczką. Zatem logika podpowiada, że Emilia również była tego wyznania.
Do jakiej parafii ewangelickiej należała miejscowość Piwaki w obecnym woj. łódzkim?
Tak czy siak, nie mam aktu zgonu Marianny, ani śladu po małżeństwie Jana i Emilii.
Załączam ukłony i szukam dalej
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Łukasz M. Majewski
- Grazyna_Gabi

- Majewski_Łukasz

Dziękuję Grażyno za odpowiedź.
Faktycznie tak jest, że mieszają imiona i nazwiska.
Trochę to bez sensu, ale pierwsze dziecko Jana Tyszera, urodzone z Marianny - Józef, podaje na swoim ślubie imię matki jako Emilia.
Zrozumiałe to na tyle, że był dzieckiem jak zmieniła mu się fizycznie matka w domu. Prawdopodobnie pamiętał Emilię jako matkę.
Ludwik w sumie powinien pamiętać już tylko Emilię.
Mam jeszcze teorię o tym dlaczego nie mogę znaleźć aktu zgonu Marianny, ani aktu małżeństwa z Emilią. Mianowicie, podejrzewam, że Marianna przybrała nowe imię i nazwisko. Brzmi jak z serialu amerykańskiego, ale czy bardzo niemożliwe?
Faktycznie tak jest, że mieszają imiona i nazwiska.
Trochę to bez sensu, ale pierwsze dziecko Jana Tyszera, urodzone z Marianny - Józef, podaje na swoim ślubie imię matki jako Emilia.
Zrozumiałe to na tyle, że był dzieckiem jak zmieniła mu się fizycznie matka w domu. Prawdopodobnie pamiętał Emilię jako matkę.
Ludwik w sumie powinien pamiętać już tylko Emilię.
Mam jeszcze teorię o tym dlaczego nie mogę znaleźć aktu zgonu Marianny, ani aktu małżeństwa z Emilią. Mianowicie, podejrzewam, że Marianna przybrała nowe imię i nazwisko. Brzmi jak z serialu amerykańskiego, ale czy bardzo niemożliwe?
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Łukasz M. Majewski
-
Arek_Bereza

Zdaje się, że Józefów Tysznerów było dwóch, ten, który żeni się w 1874 roku http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... -15.jpg#zo om=1&x=2287&y=788
był według aktu ślubu urodzony w 1850 roku.
Zofia
był według aktu ślubu urodzony w 1850 roku.
Zofia
-
Arek_Bereza

Chodziło mi o Józefa syna Jana Józefa urodzonego w 1841 roku z I małżeństwa. Ten, który żeni się w 1874 jest o 10 lat młodszy.
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
- Majewski_Łukasz

Wydaje mi się, że to tylko pomyłka księdza.GZZuk pisze:Chodziło mi o Józefa syna Jana Józefa urodzonego w 1841 roku z I małżeństwa. Ten, który żeni się w 1874 jest o 10 lat młodszy.
Ale możliwe, że masz rację, ponieważ na ślubie w 1874 roku podaje, że matka to Emilia.
Trzeba znaleźć akt urodzenia w okolicach 1850 roku, żeby to potwierdzić.
Jak ogarnę nieco inne części drzewa to zacznę przekopywać parafie ewangelickie w poszukiwaniu aktu ślubu Jana i Emilii. Choć moim zdaniem ślub byłby w kościele rzk.
Dlaczego?
Otóż parafie ewangelickie obejmowały bardzo duży obszar. Ktoś z granic parafii nie trudził się wędrówką, żeby zgłosić dziecko. Robiono to w najbliższym kościele. Stąd akta urodzeń w parafii Bęczkowice, która nie była ewangelicka. Myślę, że że ślubami było podobnie. Zwłaszcza, że ojciec Jana poślubił Ewangeliczkę Annę w rzk parafii Radomsko
PS: No i sprawa się skomplikowała
Akt 23/1850
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Łukasz M. Majewski
-
Bukowiecka_Sara
- Majewski_Łukasz