Gdzie są dokumenty nie ujęte w bazie Pradziad

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

-Pablo-

Sympatyk

Post autor: -Pablo- »

Przeglądając bazę danych PRADZIAD nasunęło mi się pytanie, gdzie znajdują się dokumenty nie ujęte w tej bazie. Załóżmy czysto teoretycznie, że chcę dotrzeć do dokumentów dotyczących małżeństw z roku 1880. W wybranej miejscowości w rubryce małżeństwa odnajduję jednak roczniki 1874-1879. I w związku z tym mam pytanie, gdzie znajdują się dokumenty starsze, czyli sprzed 1874, i nowsze, czyli po 1879?
Kwaśniewski_Michał

Sympatyk

Post autor: Kwaśniewski_Michał »

To prostsze niż się wydaje, gdzie są? - głównie w archiwach parafialnych lub kościelnych, których zasoby nie są wprowadzone do tej bazy (PRADZIAD). Interesujące mnie parafie z zach. Wielkopolski praktycznie (z 2 wyjątkami) nie są nigdzie umieszczone, jedynie w "Katalogu zasobów metrykalnych" ale to i tak nie wszystkie i nie wszystko. warto tutaj zajrzeć, jeśli chodzi o Wielkopolskę: http://www.man.poznan.pl/~bielecki/mrecords.htm
pozdr Michał
-Pablo-

Sympatyk

Tak to jest jak się dopiero zaczyna szukać tak na poważnie poza domem. W jakiś sposób wiedzę trzeba uzyskać...

W odniesieniu do mojego pytania mam rozumieć, że roczniki nie ujęte w bazach danych trzeba szukać w konkretnych parafiach...

A tak się zastanawiałem, co decyduje o tym, które księgi gdzie trafią i kiedy. Bo można zauważyć, że niektóre księgi parafialne trafiają do Archiwum Państwowego, a niektóre do Archiwum Archidiecezjalnego. A to dwie różne instytucje (obie ujęte w bazie Pradziad). I dlaczego np. roczniki 1874-1879 zostają przesłane do Archiwum, a roczniki starsze już nie, tylko nadal leżą gdzieś na parafii...?
Kwaśniewski_Michał

Sympatyk

Post autor: Kwaśniewski_Michał »

Witaj!
Teraz widzę i się domyślam, że Twoje poszukiwania prowadzisz na terenie Wlkp. w części pruskiej, bo skoro się pytasz o roczniki przed 1874 - przed data wprowadzenia reformy w Prusach o Urzędach Stanu Cywilnego. Od roku 1874 można szukać zwykle w dwóch miejscach w archiwum państwowym (raczej mają tylko USC - cały czas mówimy o zborze pruskim) oraz w parafii lub archiwum diecezjalnym. Wcześniejsze będę już tylko w parafii lub archiwum diecezjalnym, więc jeśli w tam ich nie ma to niestety... możesz się jeszcze spotkać że w archiwach państwowych będą kopie ksiąg z sądów okręgowych ale to jest zawsze ujmowane w bazie. Szkoda że nie podajesz miejscowości, tak znacznie łatwiej jest coś powiedzieć, niż "filozofować". I nie martw się jak ja zaczynałem nie miałem sie kogo zapytać, do większości rzeczy sam dochodziłem :D a tak na marginesie to pewnie jesteś w moim wieku :)
pozdr Michał
-Pablo-

Sympatyk

Po pewnej nieobecności chciałbym wrócić do tego tematu, i spytać, w uzupełnieniu tego, o co pytałem wcześniej, gdzie w takim razie będzie brakujący rocznik np. 1824, gdy w bazie Pradziad ujęte są np. roczniki 1810-1823 i 1825-1880? Gdzie będą znajdowały się roczniki starsze i nowsze? Czy jest sens szukać ich w konkretnych parafiach? Bo jeśli tak, to dlaczego do AP przekazano tylko część ksiąg?
Grażyna
Nowicjusz

Post autor: Grażyna »

Miałam podobny problem.Dwie grupy lat z jednej parafii ,były rozdzielone między dwa AP.Brakowało 1 roku i w AP twierdzili,że prawdopodobnie nie zachowały się metryki.
Zależało mi bardzo ,bo to był rok urodzenia mojego pradziadka.Pojechałam ponad 500km do parafii i dzięki wyjątkowej uprzejmości i pomocy proboszcza odnalazłam w księgach brakujący rok z wpisem dotyczącym mojego przodka.
W AP znajdowały się duplikaty,być może to jest przyczyną braków.
Miałam wiele szczęścia.
Życzę owocnych poszukiwań.
Grażyna
Awatar użytkownika
DFydrych
Nowicjusz

Post autor: DFydrych »

Pradziad nie zawiera kompletnych informacji. Spotkałem się już z kilkoma charakterystycznymi niezgodnościami:
1. Brak informacji o tym, że w księgi USC (1808-1864) znajdujące się w AP zostały zmikrofilmowane - dowiedziałem się o tym na miejscu po przejechanu 350 km...
2. Brak informacji o dodatkowych spisach aktów z lat wcześniejszych niż 1808 rok.
3. Błędna informacja o miejscu przchowywania metrykaliów - inne AP.

Pozdrawiam,
Darek
Grabowski_Jan
Kontakt:

Post autor: Grabowski_Jan »

4. Spotkalem sie z tym, ze AP mialo kopie mikrofilmow otrzymane z AK i nie zostaly wprowadzone do bazy pradziad. Czasami AP i AK nie przyznaja sie do tego co maja...
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Post autor: Marek_Kwarciński »

Witam !
Bardzo uprzejmie proszę o kontakt osobę która wprowadziła do bazy danych akty urodzeń z miejscowości Pierzchnica!!!!!!. Poszukuję ujętego aktu urodzenia Łucja Kwarciński ? r 1816 a jakoś nie mogę go zlokalizować. Bardzo proszę o kontakt lub wskazanie miejsca przechowywania aktu. Serdecznie pozdrawiam.
Marek_Kwarciński.
Cesarczyk

Sympatyk

Post autor: Cesarczyk »

Witam !
Jestem zaskoczony że nikt tu nie wspomniał o Mormonach. Oni starają się mikrofilmować co się da i katolog ich mikrofilmów znajduje się na ich stronie: http://www.familysearch.org/Eng/Library ... umns=*,0,0
Z ich katalogu można też się dowiedzieć gdzie były mikrofilmowane księgi.
Więc jeżeli chodzi o Pierzchnicę to z Pradziada można się dowiedzieć tylko o księgach z lat 1875-1902 w Archiwum Państwowym w Kielcach w Oddziale w Pińczowie.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Z katalogu Mormonów można się dowiedzieć dodatkowo o księgach z różnych innych lat pomiędży 1573 a 1904 które były mikrofilmowane w archiwum państwowym w Warszawie.
http://www.familysearch.org/Eng/Library ... trykalne++

Poza tym są różne archiwa ja na przykłąd Archiwum Arcydiecezjalne w Przemyślu, które posiadają zasoby które nie były mikrofilmowane przez Mormonów, a więc nie figurują w ich katalogu i których też nie ma w bazie Pradziada.

Pozdrawiam.
Janek Cesarczyk
Rafal_Poneta06

Sympatyk

Post autor: Rafal_Poneta06 »

Witam
Mam pytanie gdzie moga byc ksiegi metrykalne z przed 1810 r
Chodzi mi o Radom (Fara) ,Skaryszew ,Kowala,Odechow.

Pozdrawiam
Rafal.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Księgi Radomia sięgają 1708, Skaryszewa 1690, Kowala i Odechowa tylko 1797.

Księgi najprawdopodobniej znajdują się w Archiwum Diecezji Radomskiej.

Na pocieszenie dodam, że księgi będą online pod koniec stycznia/na początku lutego :) :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Janku:
tytuł i pytanie jest o dokumenty, więc odpowiedź "kopie mają mromoni" średnio by pasowała - nieprawdaż?:)
poza tym informacje są średniopoprawne , niech będzie ta Pierchnica
"Mikrofilm oryginała w Archiwum Państwowe, Warszawa."
chyba nie do końca:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

A ja mam pytanie: gdzie są dokumenty z lat 1909-1912? W PRADZIAD większość ksiąg (interesuje mnie głównie AP Grodzisk i AP Łódź) jest podana do 1908 roku. Zrozumiałabym, że baza nie była aktualizowana od kilku lat, ale skany, które dostajemy z projektów Elizy i Bronka nie przekraczają tej daty z czego rozumuję, że tych ksiąg nie ma w archiwach. A może się mylę?

Anna
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

USC powinny przekazywać po 100 latach od "wyprodukowania" takich ksiąg do archiwów, lecz nie jest to ściśle przestrzegane. Nieraz w USC leżą jeszcze roczniki 1906, a może i wcześniejsze ...
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”