Moi drodzy mam ogromną prośbę o pokierowanie i podpowiedź gdzie powinnam posprawdzać, by znaleźć przodków mojego prapradziadka.
Wyjaśniam, że nie chcę przyjść "na gotowe" ale jestem w genealogicznej zerówce, a w zasadzie dopiero raczkuję i chętnie przyjmę wszelkie podpowiedzi.
Z żoną mojego prapradziadka czyli moją praprababcią poszło mi dość łatwo bo wywodziła się z rodziny ziemiańskiej, która była spolszczoną odnogą szlachty pruskiej - korzystałam z różnych herbarzy i opracowań - m.in.Wielkiej Genealogii Minakowskiego, gdzie mam przepięknie "opracowanych" wszystkich przodków mojej praprababci do paru pokoleń wstecz dzięki pracy autora (tak, trochę przyszłam "na gotowe")
U prapradziadka nic...
Pobrałam akt zgonu prapradziadka z USC. Jego nazwisko rodowe "Owsiany" (prapradziadek w rodzinie określany był czasem jako "Ostoja-Owsiany" ale w akcie zgonu ma tylko "Owsiany").
Miejsce urodzenia: Czerlino - i tu się na chwilę zatrzymam bo nie wiem czy nie jest to jakiś błąd urzędnika. W google odnalazłam tylko wieś o nazwie "Czerlin" - jedną w woj. wielkopolskim a drugą pod Iławą. Wydaje mi się, że ta druga będzie tą właściwą i już tłumaczę dlaczego. Moi prapradziadkowie w pierwszych latach małżeństwa mieszkali właśnie pod Iławą. Ich najstarsze dzieci są urodzone w Rakowicach k. Iławy a teść prapradziadka zmarł w Nowym Mieście Lubawskim, moja praprababcia urodzona: Wałdówko-Kościerzyna ale w sumie to jest bliżej Starogardu Gdańskiego. Wszystko zatem wskazuje, że prapradziadek urodzony w Czerlinie w okolicach Iławy.
data urodzenia: 23 sierpnia 1876
rodzice: Antoni Owsiany i Konstantyna Sopianowska
na 99,99% katolicy
Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości prapradziadkowie przenieśli się do Łebcza k. Pucka gdzie prapradziadek był inspektorem rolnym.
Prapradziadek został rozstrzelany w Piaśnicy 30.11.1939r., uznany za zmarłego postanowieniem Sądu Grodzkiego w Pucku z 1950r. (nie odnaleziono ciała) z dniem 09.05.1946
I to w zasadzie tyle co wiem.
Proszę o podpowiedzi i wskazówki co dalej? Nie znam niestety daty ani miejsca śmierci Antoniego ani Konstantyny. Myślę, że powinnam poszukać aktu urodzenia prapradziadka tylko gdzie? Zakładając, że chodzi o Czerlin pod Iławą to pod jakie USC / parafię podpada ta wieś? Gdzie byście teraz szukali?
Mam pełny dostęp do myheritage ale tam nazwisko "Sopianowski" lub "Sopianowska" w ogóle nie występuje w żadnym rejestrze a "Owsianych" pasujących do Antoniego też nie ma ani w drzewach innych użytkowników ani w rejestrach.
z góry dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam
Monika