Wyszukiwarka pochowanych na Cmentarzu w Nasielsku

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

W Nasielsku powstała strona internetowa z Wyszukiwarką Grobów i osób tam pochowanych.Dzisiaj przetestowałam tą Wyszukiwarkę i pierwsze pytanie jakie się nasuwa to to,że komu i czemu ma służyć taka Wyszukiwarka.Po pierwsze oprócz Imienia i Nazwiska oraz danych takich jak Kwatera Rząd Grób i osób wspólnie z daną osobą pochowaną nic nie wynika.Brak podstawowych informacji o roku urodzenia czy roku zgonu.Ze zdjęć grobów trudno jest odczytać dane o osobach pochowanych.Nie wiem,może ta Wyszukiwarka jest testowana albo jest w budowie.Może ktoś posiada więcęj informacji na ten temat.?Załączam link:

https://nasielsk.egroby.pl/

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Wszystko jest. Wystarczy wejść w szczegóły grobu i kliknąć na konkretną osobę pochowaną. A wyszukiwarka powstała już dość dawno.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Dzisiaj do południa Wyszukiwarka miała zastój.Wyświetlała tylko to co napisałam.Teraz rzeczywiście wyświetla dane osoby pochowanej.Szkoda tylko,że praca fotografa poszła na marne ,informacje na zdjęciach poszczególnych grobów są nieczytelne,oprócz oczywiście Imienia i Nazwiska.No cóż dobre i to ktoś powie.
Michale dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Kiedyś proboszcz opowiadał, że zdjęcia robili z drona ale ich słaba jakość to chyba raczej wina kompresji. Może jakieś ograniczenia serwera? Jak napisałaś powyżej, ja się cieszę, że w ogóle jest. Brak wyszukiwarek na cmentarzach parafialnych to raczej norma. A jakie nazwiska tam będące są w kręgu Twojego zainteresowania? U mnie to Chojnaccy i Fronczakowie, a w dawniejszych wiekach jeszcze kilka innych.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Zapewne oko cieszy każda Wyszukiwarka oby jak najwięcej powstało ich w całej Polsce.Michale Chojnackich i Fronczaków nie mam w swoim kręgu zainteresowań.Wypiszę minimum nazwisk związanych z Nasielskiem mniej więcej lata 1780-1880.Oczywiście innych nazwisk zwiazanych z Nasielskiem mam o wiele więcej ale są to nazwiska i informacje znane mi dlatego ich nie wypisuję.

Bieliński
Czarnecki
Dąbrowski
Galarski
Grabowiecki
Mroziewicz
Pontkiewicz/Pątkiewicz
Roman
Waśniewski
Woroniecki
Zaremba

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Jakoś mi umknął ten temat a wyszukiwarki nie znałam. Dzięki Haniu :k: już przewertowałam, ale "moich" nie ma tzn. są nazwiska ale nie moje linie. Jak widzę po Twoich nazwiskach, poruszasz się po okolicznych zaściankach, więc powiązań raczej nie będziemy miały :wink: właśnie siedzę na FS w Nasielsku.
Burcell
Olbryś
Malinowski
Kopczyński
Kosewski
Marcinkowski
Z rodziny Roman mam w drzewie męża siostry mojego dziadka - Józefa Romana ale w sąsiedniej parafii , mieszkali w Psucinie.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję. Z Twojej listy pojawiają się u mnie tylko Bilińscy/Bieliński. Licząc od końca to Stanisław i Marianna Szczodrowska. Następnie ich syn Franciszek ur. 1729, który żeni się z Marianną Zabłocką. Ich córka Jadwiga (1757-1812) wychodzi za mąż za niejakiego Wojciecha Mirzejewskiego. Co ciekawe ich córka Małgorzata,a jednocześnie moja przodkini w dokumenach dotyczących narodzin jej dzieci występuje albo pod swoim panieńskim nazwiskiem, albo pod nazwiskiem panieńskim Matki.

Cześć Moniko. Z Twoich nazwisk mam jedno podobne i u siebie tj. Kobrzyński.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Cześć Michale,
nieśmiało przypominam , że już w prywatnej korespondencji rozgryzaliśmy nasze powiązania - szczególnie z rodzin Kurpiewskich i Rączków z parafii Pomiechowo. Jeśli chodzi o Kopczyńskich i Kobrzyńskich to raczej dwie różne rodziny.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Re: Wyszukiwarka pochowanych na Cmentarzu w Nasielsku

MonikaNJ pisze:Cześć Michale,
nieśmiało przypominam , że już w prywatnej korespondencji rozgryzaliśmy nasze powiązania - szczególnie z rodzin Kurpiewskich i Rączków z parafii Pomiechowo. Jeśli chodzi o Kopczyńskich i Kobrzyńskich to raczej dwie różne rodziny.
pozdrawiam monika
Oczywiście, że pamiętam. Piszę o tym bardziej z tego powodu, że może odezwie się ktoś, u kogo również występuje to nazwisko.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Witajcie
Moniko mam u siebie Józefę zd.Olbryś ur.ok.1833( wg Aktu Ślubu z 1861r.)w Bulkowie córką Jana Olbrysia i Barbary Wiśniewskiej.Z pierwszego małżeństwa Zabilska a z drugiego Milewska.Następne nazwisko to Malinowscy kogo i z jakiej Parafii poszukujesz.Ja mam u siebie Malinowskich z okolicznych Parafii.
Michale Biliński/Bieliński/ różnie odczytywane i zapisywane.Mam u siebie Tomasza Bielińskiego ur.ok. 1783 syna Piotr Bielińskiego i Joanny zd.Zaręba.Mam rówież Juliannę Waśniewską zd.Bieleńska/Bielińska.Ur.ok.1784 być może Tomasz i Julianna Są rodzeństwem ale nie odnalazłam Aktu Małżeństwa z moim przodkiem Adamem Ignacym Waśniewskim.Żona Tomasza Bielińskiego/Bieleńskiego Rozalia Waśniewska jest siostrą rodzoną Adama Ignacego Waśniewskiego męża Julianny.To tak skrótowo.

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Mazewski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Mazewski_Tomasz »

To moja parafia od co najmniej XV w. Mam tam Mazewskich, Pielachów, Michnowskich, Górnych. Tylko co ten temat robi w dziale szlachty?

--
Pozdrawiam Tomek

* Moderacja (c.k) Słuszna uwaga, przeniosłem, dziękuję.
grazynkap

Sympatyk

Wyszukiwarka pochowanych na cmentarzu w Nasielsku

Post autor: grazynkap »

Dzień dobry
Mam pytanie czy strona: nasielsk.egroby.pl nie działa czy ja nie potrafię jej otworzyć.
Grażyna
Wanda_Skibińska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wanda_Skibińska »

MonikaNJ pisze:Cześć Michale,
pozdrawiam monika
Dzień dobry. Nie wiem czy dobrze się wstrzeliłam. Mam w swoim drzewie Aleksandra Kurpiewskiego z Marianną Rączka wziął ślub w 1849 r. w Pomiechowie.
Pozdrawiam Wanda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”