Więzień Auschwitz, opis
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Więzień Auschwitz, opis
Nie wiem jaki tytuł dać...
Dwie osoby z mojej rodziny trafiły do Auchwitz i tam zginęły. Ojciec i syn. Ojciec ma datę śmierci, syn nie, ale nie odnalazł się po wojnie.
Napisałam do archiwum obozu i dostałam informację, że dane o nim (o synu) są w szpitalu obozowym, rok później na chirurgii, a 3 miesiące później w szpitalu miał rentgen.
Był więźniem politycznym.
Moje pytanie brzmi: dlaczego robiono więźniom rentgen? I co robiono na chirurgii? Zakładam, ze nie leczono? Czy to może oznaczać, że był ofiarą eksperymentów medycznych? Czy jest jakaś inna możliwość?
Dwie osoby z mojej rodziny trafiły do Auchwitz i tam zginęły. Ojciec i syn. Ojciec ma datę śmierci, syn nie, ale nie odnalazł się po wojnie.
Napisałam do archiwum obozu i dostałam informację, że dane o nim (o synu) są w szpitalu obozowym, rok później na chirurgii, a 3 miesiące później w szpitalu miał rentgen.
Moje pytanie brzmi: dlaczego robiono więźniom rentgen? I co robiono na chirurgii? Zakładam, ze nie leczono? Czy to może oznaczać, że był ofiarą eksperymentów medycznych? Czy jest jakaś inna możliwość?
Ostatnio zmieniony pt 20 gru 2019, 13:59 przez San.Min., łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Sandra
Sandra
-
Sroczyński_Włodzimierz

Więzień Auchwitz, opis
"Nie wiem jaki tytuł dać..."
taki z "s" pomiędzy "u" a "ch" (umożliwi znalezienie za jakiś czas)
jakieś daty? to istotne ze względu m.in na warunki (sądząc po materiałach publikowanych)
skrótowo
http://auschwitz.org/historia/szpitale- ... w-szpitalu
W związku ze wzrostem zapotrzebowania niemieckiej gospodarki wojennej na siłę roboczą, począwszy od drugiej połowy 1942 roku SS podjęła próby obniżenia śmiertelności drogą różnych, z reguły powierzchownych zabiegów. Pewną rolę w obniżeniu śmiertelności więźniów SS wyznaczyła szpitalom obozowym tak, że w drugiej fazie swej działalności pełniły one w pewnej mierze funkcje lecznicze w stosunku do więźniów, którzy rokowali szybki powrót do pracy. W stosunku do ciężej chorych szpitalnictwo obozowe było nadal instrumentem wyniszczenia.
jakieś daty? to istotne ze względu m.in na warunki (sądząc po materiałach publikowanych)
skrótowo
W związku ze wzrostem zapotrzebowania niemieckiej gospodarki wojennej na siłę roboczą, począwszy od drugiej połowy 1942 roku SS podjęła próby obniżenia śmiertelności drogą różnych, z reguły powierzchownych zabiegów. Pewną rolę w obniżeniu śmiertelności więźniów SS wyznaczyła szpitalom obozowym tak, że w drugiej fazie swej działalności pełniły one w pewnej mierze funkcje lecznicze w stosunku do więźniów, którzy rokowali szybki powrót do pracy. W stosunku do ciężej chorych szpitalnictwo obozowe było nadal instrumentem wyniszczenia.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Więzień Auchwitz, opis
A próbowała Pani sprawdzić archiwum Bad Arolsen. Mogą tam być ciekawe informację na temat Pani rodziny. Kto wie może i odpowiedzi na Pani pytania.
Link do wyszukiwarki online:
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/
Link do wyszukiwarki online:
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/
-
julia_jarmola

Tylko to co ocalało w obozie: daty przybycia, śmierci, leczenia, zawód, wiek, miejsce urodzenia. Na stronie było akurat zdjęcie "moich".julia_jarmola pisze:San.Min napisała:
Mam pytanie - co obejmują owe dane, czy są też jakieś biograficzne?Napisałam do archiwum obozu i dostałam informację, że dane o nim (o synu) są w szpitalu obozowym,
Pozdrawiam,
Julia.
Pierwszej części nie rozumiem, za drugą dziękuję.Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Nie wiem jaki tytuł dać..."
skrótowo
Przybyli w lipcu, w 1941, ostatnie dane z listopada 1942.
pozdrawiam
Sandra
Sandra
-
Sroczyński_Włodzimierz

to blok 21 pracował
pierwsza część to odpowiedź na pytanie - zacytowane
o tytuł
może w zamierzeniu retoryczna figura, wstęp
ale jeśli pytasz, to próbuję odpowiedzieć:)
pierwsza część to odpowiedź na pytanie - zacytowane
o tytuł
może w zamierzeniu retoryczna figura, wstęp
ale jeśli pytasz, to próbuję odpowiedzieć:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
julia_jarmola

-
KamilDominik

Re: Więzień Auschwitz, opis
czy możesz powiedzieć gdzie kierowałaś zapytanie? mój krewny też tam zginął a na maila nie odpowiedzieliSan.Min. pisze:Nie wiem jaki tytuł dać...
Re: Więzień Auschwitz, opis
Powinna przyjść automatyczna odpowiedź, że na maile odpowiadają w ok 9 tygodni. Może masz w spamie?KamilDominik pisze:czy możesz powiedzieć gdzie kierowałaś zapytanie? mój krewny też tam zginął a na maila nie odpowiedzieliSan.Min. pisze:Nie wiem jaki tytuł dać...
pozdrawiam
Sandra
Sandra
-
m.jankowski

- Lipnik.F.Turas

Do Kamila. W tym archiwum posiadają kartoteki obozowe .
Teoretycznie wersje cyfrowe od nich posiada i nasz IPN ale jak wiesz ich nie interesują więźniowie obozów bardzie polityka współczesna.
pomału uzbrój się w cierpliwość. ja dostałem kurierem ponad za free! 40 stron wydruków fotografii A4
z danymi Franciszka Turasia mojego dziadka. Jednak więźniów było setki tysięcy .
Oni mają centralnie rejestr dane wszystkich obozów z okresu II wojny światowej.
to jednak szukanie ,,igły w stogu siana"
Miłych świąt Jan
Teoretycznie wersje cyfrowe od nich posiada i nasz IPN ale jak wiesz ich nie interesują więźniowie obozów bardzie polityka współczesna.
pomału uzbrój się w cierpliwość. ja dostałem kurierem ponad za free! 40 stron wydruków fotografii A4
z danymi Franciszka Turasia mojego dziadka. Jednak więźniów było setki tysięcy .
Miłych świąt Jan
Szanowna Sandro,
Podałaś szczątkowe, chaotyczne dane o krewnych zmarłych w obozie i oczekujesz uzupełnienia wiedzy o ich losie. Bez nazwisk, numerów obozowych i innych okoliczności, niewiele więcej można wysnuć. Jak to wynika z twojego maila, otrzymałaś już wyniki kwerendy archiwalnej z zasobów muzealnych dokumentów. Ważne też, kiedy je otrzymałaś, gdyż baza danych repozytorium cyfrowego co roku powiększa się, i być może są uwzględnione nowe zdarzenia z przeszłości.
Proponuję więc, abyś opublikowała swoją całą dotychczasową wiedzę (przynajmniej tą z archiwum), i wtedy ewentualnie można jeszcze coś zasugerować.
Jest na tym forum kilka osób, które dokonały ważnych ustaleń dotyczących swoich bliskich więzionych w KL Auschwitz.
Pozdrowienia
Janusz
Podałaś szczątkowe, chaotyczne dane o krewnych zmarłych w obozie i oczekujesz uzupełnienia wiedzy o ich losie. Bez nazwisk, numerów obozowych i innych okoliczności, niewiele więcej można wysnuć. Jak to wynika z twojego maila, otrzymałaś już wyniki kwerendy archiwalnej z zasobów muzealnych dokumentów. Ważne też, kiedy je otrzymałaś, gdyż baza danych repozytorium cyfrowego co roku powiększa się, i być może są uwzględnione nowe zdarzenia z przeszłości.
Proponuję więc, abyś opublikowała swoją całą dotychczasową wiedzę (przynajmniej tą z archiwum), i wtedy ewentualnie można jeszcze coś zasugerować.
Jest na tym forum kilka osób, które dokonały ważnych ustaleń dotyczących swoich bliskich więzionych w KL Auschwitz.
Pozdrowienia
Janusz
Chaotycznych?... niczego nie oczekuję, a jedynie pytam. Na pewno na forum jest większa wiedza na temat "zwyczajów"obozowych niż mam ja. Nie wiem jak numer i nazwisko miałyby pomóc komuś kto nie jest pracownikiem muzeum.
Otrzymałam prawdopodobną przyczynę.
Odpowiedź na maila otrzymała w tym miesiącu.
Otrzymałam prawdopodobną przyczynę.
Odpowiedź na maila otrzymała w tym miesiącu.
pozdrawiam
Sandra
Sandra
-
KamilDominik

Czy te 40 stron otrzymałeś z CMJW? mnie przysłali tylko listy gdzie wśród nazwisk figuruje mój pradziadekLipnik.F.Turas pisze:Do Kamila. W tym archiwum posiadają kartoteki obozowe .
Miłych świąt Jan