Rodzina Bulagów

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Bulagów

Post autor: MarcinBulaga »

Witam. Poszukuję informacji na temat ludzi o nazwisku Bulaga. Zainteresowałem się tematem nazwiska i ogólnie rodziny jednak posiadam na ten temat bardzo szczątkowe informację. Wiem jedynie że w roku ~1750 zamieszkiwali oni regiony Tuchowa (woj. Małopolskie) oraz wsie Dąbrówka oraz Meszna. Jednak informacje o bliskiej rodzinie ograniczają się maksymalnie do pradziadka. Za każdą pomoc z góry dziękuję.
kawka

Sympatyk

Rodzina Bulagów

Post autor: kawka »

Witam. Zamieszkują dalej te okolice. Coś więcej o pradziadku?
Kawka
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Bulagów

Wiem jedynie że przodkowie są pochowani na cmentarzu w Tuchowie. Ojciec nigdy się nie interesował takimi tematami a dziadek zmarł gdy miałem kilka lat więc nie mam skąd zasięgnąć informacji. Wiem że ludzie o takim nazwisku mieszkają głównie lub jedynie w Małopolsce tj. Tarnów, Tuchów i okolice. Możliwe że wszyscy są jakoś spokrewnieni. Co do pradziadka i dziadka mieli na imię Stanisław. Z danych zdobytych w internecie wiem że w 1764 w miejscowości Dąbrówka ze związku Stanisława Bulaga i Reginy narodził się syn Jan. 1765 ze związku Stanisława Bulaga i Marianny narodził się syn Adam. 1774 ze związku Sebastiana Bulaga i Ewy narodziła się córka Agnieszka. Możliwe że to moi przodkowie. Posiadam jeszcze informacje z tego okresu co do ślubów i daty śmierci.
kawka

Sympatyk

Rodzina Bulagów

To jest często występujące nazwisko w tej okolicy, siostra mojego dziadka wyszła za Józefa Bulagę, mieszkali w Buchcicach. Najłatwiej z aktu zgonu dziadka poznać jego rodziców. Jeżeli zmarł w okolicach Tuchowa, to można dzwonić z prośbą do USC Tuchów. Jest to najbardziej przyjazny urząd z którym się spotkałam. Później zostają mormoni, we Wrocławiu w czytelni są metryki zarówno z Tuchowa jak i Piotrkowic. Kawka
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Bulagów

Imiona rodziców dziadka znam,jutro wybieram się do Tuchowa odnaleźć ich groby. Interesują mnie osoby dalsze niż pradziadek. Czy w internecie jest możliwość odnalezienia tych metryk żeby to sprawdzić?
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
kawka

Sympatyk

Rodzina Bulagów

W genetyce w Pleśna-Lichwin występuje to nazwisko. Metryk w internecie nie ma. Polecam stronę http://www.tuchow.pl/biblioteka-cyfrowa/ksiazki/. W książce "Kamienie milowe " tom 2 wsie tuchowskie.
Tam są opisane dzieje wsi Dąbrówka i jej mieszkańców. Materiały do dziejów Tuchowa p. Krogulskiego zawierają metryki. Swoje poszukiwania oparłam głownie na Mormonach, o których wcześniej wspomniałam, oraz USC Tuchów
i cmentarzach. Kawka
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Bulagów

Dzięki za pomoc wydaje mi się że znacznie ułatwi to poszukiwania.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”