Książka: Organa informacji Wojska Polskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
JOANNAGAWECKA

Witam
Poszukuję osoby, która posiada książkę "Organa informacji Wojska Polskiego w latach 1943-1956. Kontrwywiad wojskowy" W. Tkaczew. Na stronie 117 znajdują się informacje prawdopodobnie o osobie z mojej rodziny - por. Surowy Józef. Czy ktoś z forumowiczów ma możliwość sprawdzenia informacji? Sprawdzałam w księgarniach ale książka jest niedostępna.
Pozdrawiam
Joanna
Poszukuję osoby, która posiada książkę "Organa informacji Wojska Polskiego w latach 1943-1956. Kontrwywiad wojskowy" W. Tkaczew. Na stronie 117 znajdują się informacje prawdopodobnie o osobie z mojej rodziny - por. Surowy Józef. Czy ktoś z forumowiczów ma możliwość sprawdzenia informacji? Sprawdzałam w księgarniach ale książka jest niedostępna.
Pozdrawiam
Joanna
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
ma Pani go w tym miejscu https://books.google.pl/books?id=S5ES2a ... ef&f=false
Może warto sprawdzić w katalogach IPN i WBH, choć z oficerami IW i ich aktami różnie bywa
Może warto sprawdzić w katalogach IPN i WBH, choć z oficerami IW i ich aktami różnie bywa
Joanno, przez wypożyczenie międzybiblioteczne próbowałaś? Ew. sprawdź gdzie jest najbliżej Ciebie biblioteka w jednostce wojskowej (tak! Są takie i mają fajne księgozbiory!).
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
- Grazyna_Gabi

- Otrzymał podziękowania: 10 times
Nie mam ksiazki ale te informacje mozna odczytac bez zagladania do niej.
na str. 117 napisano:
Starszy oficer informacji Dywizjonu Artylerii Przeciwlotniczej KBW - por. Józef
Surowy
Grazyna
na str. 117 napisano:
Starszy oficer informacji Dywizjonu Artylerii Przeciwlotniczej KBW - por. Józef
Surowy
Grazyna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Pisząc „katalogi” miałem oczywiście na myśli akta personalne. O ile się zachowały. Wzmianka w książce niewiele mówi
-
JOANNAGAWECKA

Dziękuję bardzo, jak sprawdzałam w google to otwierała się do str. 114 i koniec książki. W IPN występuje jako członek ORMO, mama zawsze mówiła, że pracował w Informacji w Warszawie a potem w Koszalinie, szukam jakiegoś zaczepienia.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Trzeba zamówić akta i sprawdzić WBH. Bez tego trudno o ocenę. Wbrew pozorom po analizach wielu akt pracowników bezpieczeństwa czy organów IW różnie można to oceniać. Może z racji wieku zachowały się akta kombatanckie, choć te najmniej wnoszą w przypadku osób, które utrwalały władzę ludową. Pozdrawiam
-
JOANNAGAWECKA

Przez wiele lat był oficerem w więziennictwie, stamtąd przeszedł na emeryturę. Czy jego akta również będą w WBH, CAW?
Joanna
Joanna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
WBH obecnie nie CAW (dawna nazwa). Jakieś akta powinny być. Akta ze służby więziennej to trzeba pytać w ich resorcie. Pisać, pytać
pozdrawiam
Re: Książka: Organa informacji Wojska Polskiego
Jak w więziennictwie, to raczej MSWiA. Więziennictwo tylko przez krótki czas było "w pionie" wojskowym, o ile pamiętam. Akta pracowników więziennictwa miewa IPN, więc sprawdź także tam.JOANNAGAWECKA pisze:Przez wiele lat był oficerem w więziennictwie, stamtąd przeszedł na emeryturę. Czy jego akta również będą w WBH, CAW?
Joanna
Anna