Biblioteka Cyfrowa Repozytoriów Wiedzy (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=87&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
My genealodzy cieszymy się że wybór padł na "Słownik geograficzny" gdyż jest to dla nas jedna z lektur podstawowych. Możemy ten sposób wyszukiwać na przykład nazwiska szukając wzmianki o swoich przodkach.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- maria.j.nie

Witam.
Pani Ewo dziękuję za artykuł o publikacji w wersji elektronicznej "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Szukałam przedtem miejscowości po stronach -skanau w zbiorze Biblioteki cyfrowej z indeksem. Natomiast to opracowanie z wyszukiwarką, szuka się fantastycznie to jest "rarytasik".
Wszystkiego dobrego, miłego dnia.
Pozdrawiam serdecznie Maria.j.nie
Pani Ewo dziękuję za artykuł o publikacji w wersji elektronicznej "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Szukałam przedtem miejscowości po stronach -skanau w zbiorze Biblioteki cyfrowej z indeksem. Natomiast to opracowanie z wyszukiwarką, szuka się fantastycznie to jest "rarytasik".
Wszystkiego dobrego, miłego dnia.
Pozdrawiam serdecznie Maria.j.nie
SG jest moją ulubioną lekturą. Dziekujemy Ci Ewa za dobrą wiadomość.
Jacku, można by było podziękować w imieniu genealogów ludziom z UW. To znaczy Ty w imieniu PTG i wszystkich genealogów.
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Jacku, można by było podziękować w imieniu genealogów ludziom z UW. To znaczy Ty w imieniu PTG i wszystkich genealogów.
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
- Lipnik.F.Turas

Może kiedyś jak zostaną poprawione błędy będzie na 100% pomocny .
Dziś widzę błędy w wyszukiwarce.Np na str777 tom 1 jest opis miejscowości
Czchów ,jednak wyszukiwarka nie widzi tego hasła . może błąd w ocr odczytania hasła ? wyszukiwarka nie widzi również liter
Czyli np D ,F, G
Może wartało by opisać liczbę stron w tomie i zakres haseł
np tom1 i od A do D itd.
Przy widoku połowy strony słownika w przeglądarce IE może warto przyciski ,,do następnej strony ,, umieścić równieeż na dole strony ?
z poważaniem fturas
Dziś widzę błędy w wyszukiwarce.Np na str777 tom 1 jest opis miejscowości
Czchów ,jednak wyszukiwarka nie widzi tego hasła . może błąd w ocr odczytania hasła ? wyszukiwarka nie widzi również liter
Czyli np D ,F, G
Może wartało by opisać liczbę stron w tomie i zakres haseł
np tom1 i od A do D itd.
Przy widoku połowy strony słownika w przeglądarce IE może warto przyciski ,,do następnej strony ,, umieścić równieeż na dole strony ?
z poważaniem fturas
- Jabłonowski_Marek

Witam, Bardzo ciekawa pozycja. Jak najbardziej przydatna dla takiego jak ja genealoga amatora. Znalazłem bardzo dużo danych dla swoich poszukiwań.
Pozdrawiam
Marek Jabłonowski
Pozdrawiam
Marek Jabłonowski
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
-
Kotecki_Radek
Witam
Ciezszymy się z nowej inicjatywy. Bardzo mnie jednak zadziwiło pierwsze zdanie na stronie tytułowej dir-u " Domena Internetowych Repozytoriów Wiedzy to pierwsza polska naukowa biblioteka cyfrowa, która ułatwi i upowszechni dostęp do materiałow naukowych".
To chyba tzw semantyczne nadużycie.
Pozdr Radek Kotecki
Ciezszymy się z nowej inicjatywy. Bardzo mnie jednak zadziwiło pierwsze zdanie na stronie tytułowej dir-u " Domena Internetowych Repozytoriów Wiedzy to pierwsza polska naukowa biblioteka cyfrowa, która ułatwi i upowszechni dostęp do materiałow naukowych".
To chyba tzw semantyczne nadużycie.
Pozdr Radek Kotecki
- Lipnik.F.Turas

Podejrzewam, że to taki wyróżnik od biblioteki cyfrowej, Czymś sie musi różnić w wyszukiwarkach.Może jednak będą naukowi.Biblioteka cyfrowa jest ogólna.
Może pokażą kiedyś swoje prace naukowe na ciekawe tematy. To przecież strona uniwersytecka.Ja jestem bardzo otwary na incjatywy w sieci publikacji wiedzy. Poczatki sa zawsze trudne i nie łapmy kolegów za słówka .
Fturas
Janek
Może pokażą kiedyś swoje prace naukowe na ciekawe tematy. To przecież strona uniwersytecka.Ja jestem bardzo otwary na incjatywy w sieci publikacji wiedzy. Poczatki sa zawsze trudne i nie łapmy kolegów za słówka .
Fturas
Janek