Armia Biała - ewakuacja z Krymu do Gallipoli

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

Armia Biała - ewakuacja z Krymu do Gallipoli

Post autor: Nakoneczny_Natalia »

Witam,

Proszę o pomoc…..

Odnalazłam kolejne akta dotyczące mojego pra dziadka Michel`a Votchel( ur. 1900 obwód Doniecki, okręg Taganroski, kolonia Gruntal) z których wynika że służył w ochotniczej armii w 1 strzeleckim pułku piechoty niemieckich kolonistów. Był mobilizowany w 1919 roku. Z Krymu był ewakuowany do Turcji na półwysep Gallipoli. ( Domyślam się że Armia Biała była wtedy pod dowództwem Piotra Nikołajewicza Wrangla, a do ewakuacji doszło w listopadzie 1920 r. Około 125 statków z pozostałości rosyjskiej marynarki wojennej ewakuowało dziesiątki tysięcy członków i rodziny byłej Białej Armii Południa.)
Od tego czasu nie wiem co działo się z nim do 1924 roku kiedy z innego dokumentu mam następujące informacje: zamieszkał w Titel (Serbia). W dniu 13 sierpnia 1924 r otrzymał on certyfikat tożsamości w prefekturze Belgrad zgodnie z postanowieniami Konferencji Rządowej opublikowany z inicjatywy dr. Nansena. Otrzymuje wizę na 1 miesiąc na wyjazd do Francji.
Na podstawie tego dokumentu dowiadujemy się, że wykonuje on zawód pracownika.
Wraz z wizą jedzie do Francji i 16 sierpnia przejeżdża tranzytem przez Jesenicę (miasto na północy Słowenii leżące na granicy z Austrią) i przez Buchs (miasto graniczne Szwajcaria).
19 sierpnia wydano mu dowód tożsamości w centrum robotniczym w Tours.
29 września jego wiza została ostemplowana we Francji przez ratusz w Châlette.

Czy były prowadzone jakieś listy żołnierzy Armii Białej? Gdzie mogę szukać jakiejkolwiek dokumentacji wojskowej ? Nie wiem co przez 4 lata działo się z Michałem od ewakuacji z Krymu do Galipoli do momentu kiedy znalazł się we Francji, być może zatrzymał się gdzieś w Galipoli przez jakiś czas i tam powinnam szukać?

Pozdrawiam Natalia Chromik z domu Nakoneczny
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

W Genewie?
https://biblio-archive.unog.ch/detail.aspx?ID=116146

W latach .20 tam się kotłowało, żołnierze nie mogli wrócić do Rosji, szukali miejsca, gdzie mogą emigrować. W obozie łatwo im nie było
https://www.nytimes.com/1921/01/02/arch ... ds-at.html

Twój Michel trafił z Turcji do Serbii i tam udało mu się załatwić paszport nansenowski. Jeżeli dokumenty z tego paszportu się zachowały, to tylko w miejscu wydania, czyli w Serbii. Jego dalszą drogę świetnie znasz. Gratuluję tylu odkryć.
-------------

Mój przodek Kacper Nakoneczny brał ślub w 1740 roku w Krzczonowie. To może twoje strony?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

Dziękuję bardzo, właśnie znalazłam obszerny artykuł o pomocy kościoła i faktycznie tam dalej będę szukać. Z paszportu nansenowskiego wiem że zamieszkiwał w Titel w Serbi właśnie.

Co do Kacpra..... To ciekawe.. Bo moi Nakoneczni mieszkali w Turbii pod Stalowa Wola a to całkiem niedaleko. Posiadam dokumenty z AP z Sandomierza to akt zejścia niejakiego Zygmunta Fuc 1890r, 3 letnie dziecko... Trochę niejasne następne informacje: po zmarłej matce Łucji Nakonecznej Fucowej? dzieci : Marianna z Nakonecznych Wrońska 22 lat siostra zmarłego
Benedykt Nakoneczny 19 lat brat zmarłego pod opieką Kacpra Nakonecznego w Turbii.
Po zmarłym ojcu Pawle Fucu nie ma potomstwa.
Podejrzewam że zmarłe dziecko jest z drugiego malzenstwa, jednak to tylko domysły.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Armia Biała - ewakuacja z Krymu do Gallipoli

Post autor: Irena_Powiśle »

Nakoneczny_Natalia pisze:
Czy były prowadzone jakieś listy żołnierzy Armii Białej? Gdzie mogę szukać jakiejkolwiek dokumentacji wojskowej ?
kwerenda do
http://statearchive.ru/383

dokumenty dotyczające Białej Gwardii przekazywane do tego archiwum.
W archiwum jest kartoteka tego zespołu.

Irena
Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

Re: Armia Biała - ewakuacja z Krymu do Gallipoli

Dziękuję Ireno! Będę szukać!

Krystyno czy Ty masz dostęp do tego całego artykułu? https://www.nytimes.com/1921/01/02/arch ... ds-at.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”