Powicie obecnie Białoruś - rodzina Sobczuk

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pozaq123

Powicie obecnie Białoruś - rodzina Sobczuk

Post autor: pozaq123 »

Witam
poszukuję informacji odnośnie rodziny Sobczuk mieszkającej w miejscowości Powicie obecnie na Białorusi (koło miejscowości Dywin). Szukam metryk z tego rejonu w latach 1900 - 1920 (urodzenia, małżeństwa).
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Zapewne znajdują się w NIAB w Mińsku lub Grodnie, ostatecznie w ZAGS w Dywinie (czy w tych czasach była tam katolicka parafia?).

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
varhin23

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: varhin23 »

Dzień dobry.

Sytuacja wygląda tak.
Kościół w Powicie. Z informacji, które posiadam, był tam od początku 1749 (-+) r., był jako unicki (Mam listę duchowieństwa unickiego), a następnie przebudowany na prawosławie po 1839 roku.
Kościół w Dywinie. Posiadam również wykaz duchowieństwa unickiego, Kościół tam znany od początku 1714 (-+) r. Później przebudowany na prawosławie.
Mogę poszukać ksiąg metrykalnych po Pana mejscowosci i napisze jutro.

Dodam od siebie. Urodziłem się niedaleko tego miejsca. Obecnie zajmuje się badaniem regionu Drohiczyn-Poleski.
W rejonie Kobryńskim, na nazwisko Sobczuk trafiać mozna się często.
Może Pan napissze więcej informacji, kogo szuka. Mogę zapytać tutejszych. Może ktos pamiętają tych ludzi. Ale jest 1 niuans, na Polesiu od 1900 roku, bardzo silny wpływ protestantcki, ktory jest mocna to tej chwili, być może twoi przodkowie nie znajdą się w metrycznych księgach prawosławnych.

Pozdrawiam
Tymoteusz Kaljuta
brolly11
Adept

Post autor: brolly11 »

Witm Mam pytanie

Gdzie na Białorusi pochodzi nazwisko Strelczun i jaka nazwa Parafii może być . Chodzi mi w Latach 1780 - 1884 . Czy ktoś wie gdzie może występuje to nazwisko Strelczun
varhin23

Sympatyk
Kontakt:

Grodno i okolice albo Litwa.
Tymoteusz
pozaq123

Post autor: pozaq123 »

Poszukuję informacji odnośnie Leona Sobczuk urodzonego około 1913 roku w Powicie. Jego rodzicami byli Stefan i Natalia. Tyle wiem. Jakby Pan miał jakieś dodatkowe informacje pomogłoby mi to w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam Piotr
varhin23

Sympatyk
Kontakt:

OK, poszukam.
Zadzwoniłem do rodziny, mamy znajomych w Powicie, zobaczymy co powiedzą tutejsi na początek.
Odpisać Panu tu albo na mail?
Tymoteusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”