Gdzie był, mieszkał ?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: janus_daniel »

Szukam śladów życia Bolesława Podwiązki ur 27,03,1904 w Klimontowie. Zmarł 14 05 1945 w KL Buchenwald. Mam bardzo dokładną jego historię życia od roku 1941 po aresztowaniu przez gestapo w Metz /okupowana Francja/ aż po zgon. Mam zdjęcie jako ułana z +/- 1925 r. I kompletnie nie wiem NIC o jego życiu w okresie międzywojnia, czy miał rodzinę, dzieci. Zwracałem się np do m. Radom podał w czasie aresztowania miasto skąd przybył ale miasto nic nie wie, że tam mieszkał Nie znam także jednostki wojskowej ułana Nie figuruje w dostępnych mi listach. Jak można odnaleźć ślad życia brata mojego dziadka? Znalazłem jego braci w USA, we Francji gdzie byli, mieszkali, a nawet byli żołnierzami armii USA w tym okresie a w Polsce CISZA, JAKBY CZŁOWIEKA NIE BYŁO Jak szukać i gdzie jeszcze ???
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: sbasiacz »

może, po prostu, był kawalerem i nie miał żadnych dzieci...
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: Grazyna_Gabi »

W dokumentach z KZ Buchenwald wynika, ze byl kawalerem, nie podaje aby mial rodzine,
dzieci nie ma.
Adres rodziny podaje wlasnie brata Andrzeja zam. w Metz.
Ostatnie miejsce zamieszkania Köln u brata Andrzeja.
Z zawodu rolnik (potrafil spawac - podano jako dodatkowy zawod- ten dokument chyba podpieto omylkowo).
https://collections.arolsen-archives.or ... id=6843073

Pozdrawiam
Grazyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jakaś ewidencja ludności z Klimontowa?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nie Metz - z pospiechu pomylilam.
Dokladnie podal tak:
Ostatnie miejsce zamieszkania - Köln,
Inni krewni - brat Andrzej w Wittenheim.

Byl bardzo chory, na rok 1943 lekarz wiezienny zaleca lekka prace
ze wzledu na problemy z sercem, bronchit, odma ......
Trudno byc zdrowym w takim obozie ale w porownaniu z innymi uwiezionymi
jego karta zdrowia zapelniona wpisami.

Grazyna
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Gdzie był, mieszkał ?

Post autor: janus_daniel »

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie Mam kopie dokumentów obozowych Mam także dokument miasta Köln z informacja o pochowaniu we wspólnym grobie w Waldfriedhof 14 05 1945 Opis na mojej stronie Odnalazłem jego brata Andrzeja i jego kolejne miejsca zamieszkania /trzy adresy/ Nie znalazłem w POLSCE NIC WIĘCEJ poza świadectwem urodzenia. Dodam, jest także wpis w straty.pl ale tam są mylne wpisy Próbowałem wyjaśnić bez rezultatu. Bolesław miała dwa numery obozowe i literkę P w Polsce go nie ma mimo służby wojskowej prawdopodobnie jako ułan krechowiecki . Wiadomość info Genealogia pl Jaki to mundur str 80
Zaczynam jeszcze raz poszukiwania w Polsce Zacznę od szkoły w Klimontowie albo w Proszowicach Dziękuję prosząc o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”