"Pamietnik Matki"-polecam
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Serdecznie polecam,szczegolnie mlodym genealogom,ksiazke "Pamietnik Matki" Marcjanny Fornalskiej,skladajaca sie z dwoch czesci. Fantastyczny pamietnik,ktory przedstawia losy ludzi podczas pierwszej i drugiej wojny swiatowej,oraz przedstawiajacy to jak zyli w dniu codzinnym Nasi pra badz prapradziadkowie.
Mi ta ksiazke wreczyla Mama przed paru laty,gdy bylam nastolatka,mowiac abym przeczytala ja uwaznie i zrozumiala to jak kiedys ludzie zyli,a jak zyje dzis ja.Czytam ja juz trzeci raz,za kazdym razem jakby pierwszy raz i za kazdym razem ja bardzo przezywam.Szczegolnie teraz gdy od dluzszego czasu zajmuje sie genealogia,gdyz w jakis sposob przybliza mi to w jakich warunkach i czasach zyli moi Pradziadkowie.
Podobno kiedys ta ksiazka byla lektura szkolna-uwazam,ze powinna wrocic na liste.
Bardzo prosze,abyscie i Wy polecili jakas ciekawa lekture o podobnej tematyce/szczegolnie pamietniki/.Mysle,ze nie jednemu genealogowi spodoba sie taka lekcja historii.Mi napewno.
Pozdrawiam
Sylwia
Mi ta ksiazke wreczyla Mama przed paru laty,gdy bylam nastolatka,mowiac abym przeczytala ja uwaznie i zrozumiala to jak kiedys ludzie zyli,a jak zyje dzis ja.Czytam ja juz trzeci raz,za kazdym razem jakby pierwszy raz i za kazdym razem ja bardzo przezywam.Szczegolnie teraz gdy od dluzszego czasu zajmuje sie genealogia,gdyz w jakis sposob przybliza mi to w jakich warunkach i czasach zyli moi Pradziadkowie.
Podobno kiedys ta ksiazka byla lektura szkolna-uwazam,ze powinna wrocic na liste.
Bardzo prosze,abyscie i Wy polecili jakas ciekawa lekture o podobnej tematyce/szczegolnie pamietniki/.Mysle,ze nie jednemu genealogowi spodoba sie taka lekcja historii.Mi napewno.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Ten potworny, propagandowy paszkwil na niepodległą Rzeczpospolitą będący jednocześnie apoteozą stalinizmu i Bolesława Bieruta miałby wrócić na listę lektur?
Mowę mi odjęło...
Liczę, że jeszcze ktoś się wypowie na temat tej książki bo doznałem uczucia, jakbym cofnął się w czasie o jakieś 30 lat.
tomek
Mowę mi odjęło...
Liczę, że jeszcze ktoś się wypowie na temat tej książki bo doznałem uczucia, jakbym cofnął się w czasie o jakieś 30 lat.
tomek
Witam,
nie czytałam tej książki, ale powyższe posty bardzo mnie do tego zachęciły, więc właśnie ją zamówiłam na allegro i teraz czekam na dostawę.
Pozdrawiam
Monika
nie czytałam tej książki, ale powyższe posty bardzo mnie do tego zachęciły, więc właśnie ją zamówiłam na allegro i teraz czekam na dostawę.
Pozdrawiam
Monika
- Popkowicz_Bronisław

No cóż, stare trzyma się dobrze. Ktoś kiedyś powiedział, Polak był głupi, jest głupi i będzie głupi. Nic go nie nauczyło dostawanie przez lata w d... Kiedyś w latach 50-tych prowadziłem bibliotekę szkolną. Była w niej ta książka wraz z wieloma innymi do niej podobnymi, np. słynna sierdcoszczipajuszaja "Niewysłany list" Trepaczyńskiej-Ogarkowej, którą też polecam sylwi.ka. Z dumą mogę powiedzieć, że nikt ich nie czytał. Dzisiaj chcą czytać!!! Wypowiedź Tomka1973 jest bardzo łagodna, ja bym użył mocniejszych słów. A do sympatycznej Moniki57 mam prośbę, naprawdę, szkoda pieniędzy i czasu. Proszę zauważyć, w Polsce zmienił się ustrój... chyba coś z tego wynika...
Pozdrawiam
Bronek
Pozdrawiam
Bronek
Witam,
na kupowanie i czytanie książek nigdy nie było mi szkoda ani czasu ani pieniędzy. Lubię też poznawać różne punkty widzenia i nie zawsze wszystko jest tylko czarne i białe. W każdych czasach, ustrojach są rzeczy dobre i złe. Teraz też.
Pozdrawiam
Monika
na kupowanie i czytanie książek nigdy nie było mi szkoda ani czasu ani pieniędzy. Lubię też poznawać różne punkty widzenia i nie zawsze wszystko jest tylko czarne i białe. W każdych czasach, ustrojach są rzeczy dobre i złe. Teraz też.
Pozdrawiam
Monika
Chciala bym zauwazyc iz nie polecalam tej ksiazki ze wzgledu na ustroj polityczny i przynaleznos paryjna autorki i Jej dzieci, tam opisany,czy inne wydarzenia zwiazane z polityka ,a w szczegolnosci dlatego iz w pierwszej czesci opisane jest jak zyli,pracowali i zarabiali na zycie nasi przodkowie jak rowniez to co sie dzialo z ludzmi podczas wybuchu I Wojny Swiatowej.
Jakos do mnie bardziej trafia ksiazka,napisana przez osobe ktora to przezyla niz filmy,ktore w wiekszosci pomieszane sa z fikcja.
Moze faktycznie powrot tej ksiazki jako lektury jest przesada.Kierowalam sie,czym innym piszac to.
Tak wiec prosze o polecanie ksiazek opisujacych losy naszych przodkow,a nie ich poglady polityczne .
Pozdrawaim
Jakos do mnie bardziej trafia ksiazka,napisana przez osobe ktora to przezyla niz filmy,ktore w wiekszosci pomieszane sa z fikcja.
Moze faktycznie powrot tej ksiazki jako lektury jest przesada.Kierowalam sie,czym innym piszac to.
Tak wiec prosze o polecanie ksiazek opisujacych losy naszych przodkow,a nie ich poglady polityczne .
Pozdrawaim
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
- Dławichowski

Dzień dobry!
Jako emerytowany bibliotekarz polecił bym twórczość Janusza Przybysza, a głównie pozycji p.t:
"Krótki fragment dziejów rodu"
Krzycho z Koszalina
Jako emerytowany bibliotekarz polecił bym twórczość Janusza Przybysza, a głównie pozycji p.t:
"Krótki fragment dziejów rodu"
Krzycho z Koszalina