Iwdel- miejscowość u podnóża Uralu - były łagier

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krzysztof_Polański

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Krzysztof_Polański »

Witam,
czy ktoś posiada informacje na temat łagru w miejscowości Iwdel w ówczesnym ZSRR ? Łagier Iwdelłag.

Pozdrawiam
Krzysztof
Poszukuję Polańskich z okolic Kamieńca Podolskiego i Tynnej
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

Poszukuję informacji o lokalizacji konkretnego łagru w okolicy Iwdel, chodzi o obóz Iwdel - Pałkino. Rozumiem że w okolicy mogło być kilka obozów o różnych nazwach. Z tego co wiem to powinna być tam również kopalnia złota ale z opisu wynika że skazaniec pracował przy wyrębie lasu jakieś 2 godziny od obozu czyli do 10 km odległości.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Ben
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Iwdel- miejscowość u podnóża Uralu - były łagier

Post autor: Irena_Powiśle »

bkalafat pisze:Poszukuję informacji o lokalizacji konkretnego łagru w okolicy Iwdel, chodzi o obóz Iwdel - Pałkino. Rozumiem że w okolicy mogło być kilka obozów o różnych nazwach. Z tego co wiem to powinna być tam również kopalnia złota ale z opisu wynika że skazaniec pracował przy wyrębie lasu jakieś 2 godziny od obozu czyli do 10 km odległości.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Po dobrej godzince poszukiwań odnalazłam, że Pałkino się znajdowało w pobliżu wsi Pierszyno.
Więcej informacji na tym forum
https://dyatlovpass1959forever.forums.p ... php?id=181

na forum inne znalazłam mapę łagrów Iwdelskich, ale wsi (raczej "uroczyszcze") Pałkina na tej mapce nie ma.
Nie do wszystkich stron można wejść. Może przez VPN ale nie korzystam.
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”