Poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zdisek

Sympatyk

Poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Post autor: Zdisek »

Witam
Poszukuję spisu poborowych z Księstwa Warszawskiego lub armii austriackiej z lat 1806-1817 z Terenu miejscowości Mełgiew woj lubelskie. Interesuje mnie nazwisko Banach Adam ur około 1784r zam. Trzeszkowice lub Mełgiew.
Dziękuję za wszelką pomoc
Robert_Kostecki

Sympatyk

poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

może będzie to Adam Banach (*1778-1792), zamieszkały we wsi Mełgiew, który z Zofią Wilk miał dzieci: Jędrzeja (*1818 Trzeszkowice); Franciszkę (*ok. 1821 Mełgiew); Szymona (*ok. 1822 Mełgiew); Karola (*1825 Trzeszkowice); Mariannę (*1828 Trzeszkowice).

Robert
Zdisek

Sympatyk

Robert_Kostecki pisze:Witam,

może będzie to Adam Banach (*1778-1792), zamieszkały we wsi Mełgiew, który z Zofią Wilk miał dzieci: Jędrzeja (*1818 Trzeszkowice); Franciszkę (*ok. 1821 Mełgiew); Szymona (*ok. 1822 Mełgiew); Karola (*1825 Trzeszkowice); Mariannę (*1828 Trzeszkowice).

Robert
Dokładnie o tę osobę chodzi. Dotarłem do tych samych informacji i utknąłem w miejscu. Brak jest aktów urodzenia i ślubu Adama daty to raczej /*1784-1837/ tylko akt zgonu zmarł w parafii Mełgiew, W akcie zgonu brak jest imion rodziców co utrudnia dalsze poszukiwanie. Zofia Wilk to wdowa i tutaj mam brak informacji o ślubie i jej śmierci. Początkowo sądziłem, że był on poborowym w armii carskiej ale ostatnio zauważyłem, że mógł być powołany do armii austriackiej lub Księstwa Warszawskiego, ale niestety nie mogę dotrzeć do tych informacji. Jeśli masz jakieś informacje to proszę prześlij mi.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Szkoda, że wcześniej nie podałeś całego kontekstu, bo w ten sposób kolejny już raz poświęciłem swój czas, żeby usłyszeć - ja już to mam.

Robert
Zdisek

Sympatyk

Witam Dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Szukam w spisach poborowych bo w akcie zgonu nie ma podanych imion rodziców. Założyłem wiec jeżeli w 1807 roku był w wieku poborowym a w w 1818 urodził się mu syn więc prawdopodobne, że służył w wojsku. A tam liczę, że będą podane imiona rodziców, no chyba że do Trzeszkowic przybył z innego regionu Polski lub z zagranicy. Nazwisko Banach pojawia się na tej stronie http://www.galiziengermandescendants.org/ oraz West Prussian Land Register 1772/73 - B (R. Drefs).
http://odessa3.org/collections/land/wpr ... k/kk-b.txt West Prussian Land Register 1772/73 - B (R. Drefs).
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Ho ho, to już wybrałeś się daleko i legenda wojskowa się pojawiła :)
tylko zapomniałeś robotę zrobić, AM Adama nie ma, AU nie ma znaczy już tylko rejestry zostały i koniec.
A on sobie żył w innym niż Mełgiew miejscu i np. 1.08.1810 córka mu się tam urodziła, a w 1813 ojciec mu tam umarł.
A jeszcze w innym miejscu syn mu się urodził w 1815 i w tymże samy roku umarł
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Robercie,

A czy w liscie poborowych (nie mam do niej dostepu) jest nazwisko Galera/Gallera/Galer/Garela/Gorela albo Panczewski?

Mieszkali na terenie Mazowsza i Suwalskiego.

Pozdrawiam,
RAFael
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

A czy te spisy poborowych w ogóle istnieją? W handlu wielokrotnie spotykałem listy zbiegłych poborowych z Królestwa Polskiego do Prus (czy na odwrót?). Próbowałem to nawet skopiować, ale czasu nie starczyło (jak do antykwariatu spływają setki rzeczy to nie ma czasu na kopiowanie) albo (zupełna rewelacja) spisy chorych i rannych żołnierzy Księstwa Warszawskiego z różnych lazaretów (tysiące nazwisk)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Robert odpowiadając Zdiskowi w ogóle nie powołuje się na żaden spis :)
moim zdaniem to dane z lubgens (i szwa)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

No więc ja wątpię w ogóle w istnienie takich spisów w szczątkowych aktach wojskowych AGAD, którego inwentarze kiedyś przeglądałem. Natomiast sięgnąłem pamięcią do tego, co miałem w domu, bo często miewam na krótko pewne materiały antykwaryczne. Spisu poborowych z tego okresu w handlu nie widziałem, ale kto wie ...
Zdisek

Sympatyk

Dziękuję za dyskusję. Sądzę, że były listy poborowych którzy z danych wsi szli do wojska, bo przecież musiały byś rejestry wojskowe jak mieli ustalić np żołd. Trafiłem w regestry.lubgens na akt zgony w/w Adama lecz nie ma podanych tam imion rodziców ani miejscowości skąd pochodzili, ale nie mam aktu urodzenia i ślubu. Z moich ustaleń wynika, że w 1915 w okolicach Świdnika Dużego była bitwa między wojskami austriackimi a rosyjskimi, to niedaleko Mełgwi. Połowa wsi Mełgiew wraz z urzędem gminy została spalona przez Austriaków, więc i część dokumentów przepadła. Mnie interesuje zaś skąd moi przodkowie wzięli się w Mełgwi, a są według dokumentów metrykalnych od conajmniej 1780 roku.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

chyba jednak nie przeczytałeś mojego posta :)
Twoi przodkowie (konkretnie Adam Banach) dotarli do Mełgwi około 1818 r. Wcześniej Adam mieszkał w innych miejscach. Ślub Adama nic nie wniesie choć zapewne go odnalazłem.
Adam nie służył w wojsku.
Zdisek

Sympatyk

Wszystkie posty czytam uważnie, bo chodzi o moją rodzinę i jej historię. Szukałem w ogólnodostępnych miejscach takich jak regestry.lubgens, family.serch dla całej Polski i nie znalazłem tam Adama Banacha, a czy mieszkał w innych miejscach tego nie wiem bo poza tym że mieszkał w Trzeszkowicach a później w Mełgwi a skąd tam się wziął tego nie wiem, bo nie mam dokumentów, ani spisu, rejestru itd. Stwierdzenie że mieszkał w innych miejscach bez podania gdzie, jest tutaj trochę nie na miejscu. Akt ślubu może mi wskazać np imiona jego rodziców, miejsca poprzedniego pobytu. I o to mi właśnie chodzi. Dokumenty mogły zaginąć, zostać zniszczone, jeśli ktoś jednak trafił na jakiś ślad Adama to proszę o kontakt.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A zatem czytasz ale Twoja ciekawość świata kończy się na indeksach w lubgens gdzie pojawia się Adam Banach. Inni Banachowie Cię nie interesują ?
Podpowiedź pierwsza - zgon Kunegundy Banach w Mełgwi w roku bodaj 1825, z pamięci piszę.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

zdaje mi się, że Zdisek nie lubi wędek, woli rybę na tacy z przyprawami podaną przez kelnera w restauracji, Arku nie bądź kelnerem :-)
pozdrawiam
BasiaS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”