Nazwiska - C
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mateusz_Bąk
- Adam_Kalemba

Witaj MateuszMateusz_Bąk pisze:Witam serdecznie, Chciałbym zaczerpnąć wiadomości na temat pochodzenia nazwiska Cióra ze wsi Witkowce gmina kołodno woj Tornopol. Z I rzeczypospolitej. około roku 1920.
Etymologia twego nazwiska wg. prof. K. Rymuta.
Ciura 1558 - od stp. ciura pachołek, niezdara: Cióra w takiej formie bez daty.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
- Adam_Kalemba

Witam !ferdek61 pisze:Witaj MateuszMateusz_Bąk pisze:Witam serdecznie, Chciałbym zaczerpnąć wiadomości na temat pochodzenia nazwiska Cióra ze wsi Witkowce gmina kołodno woj Tornopol. Z I rzeczypospolitej. około roku 1920.
Etymologia twego nazwiska wg. prof. K. Rymuta.
Ciura 1558 - od stp. ciura "pachołek, niezdara": Cióra w takiej formie bez daty.
Ile razy mam odpowiadać ???
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
Całka
Też bardzo chętnie dowiedziałabym się skąd pochodzi to nazwisko. Niestety nie mogę nic znaleźć. Jakbyście pogli podpowiedziec gdzie szukać, byłabym wdzięczna.
- Ewa_Szczodruch

Witam (jestem Hanka, ale tak się "zrosłam" z limonką, że nawet w realu czasem mnie tak nazywają)
Dziękuję, za pomoc. Ja znalazłam coś trochę innego. Całka = dziewica.
Ale ponoć nazwisko to ma pochodzenie śląskie. Niestety trudno mi do tego dotrzeć, ponieważ większośc starszych osób w mojej rodzinie już nie żyje. Jedyna żyjąca ciotka niestety nie może być źródłem informacji (choroba).
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Dziękuję, za pomoc. Ja znalazłam coś trochę innego. Całka = dziewica.
Ale ponoć nazwisko to ma pochodzenie śląskie. Niestety trudno mi do tego dotrzeć, ponieważ większośc starszych osób w mojej rodzinie już nie żyje. Jedyna żyjąca ciotka niestety nie może być źródłem informacji (choroba).
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Czutko
CZUTKO wyjasnia sie przez staropolski "czutki", " czuły, czujny" lub przez gwarowy "czutki" , czujny, wrazliwy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Odolecka_kasia

Czutko
Dziękuje bardzo za te informacje .Czyli jest to nazwisko od przydomka ?pozdrawiam Kasia
Poszukuje informacji o Czekirda
Szukam informacji na temat pochodzenia nazwiska Czekirda, bardzo prosze o pomoc, z gory dziekuje 
- Ewa_Szczodruch

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
140 Czekirda wedlug www.herby.com.pl mieszkaja w dawnym woj. zamojskim. Wiec albo to nazwisko ma pochodzenie polskie, albo ruskie (ukrainskie lub bialoruskie).
Pozdrawiam
Pozdrawiam