Płockie księgi grodzkie 1693 - OK

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Zofia_Brzeska

Sympatyk

Płockie księgi grodzkie 1693 - OK

Post autor: Zofia_Brzeska »

Proszę o pomoc w przetłumaczeniu dokumentu (drugi na stronie - Jan Młodzianowski i Marianna Długopolska).

https://zapodaj.net/456196935abc6.jpg.html

Jeżeli będą trudności z dokładniejszym tłumaczeniem, to proszę potwierdzić, czy dobrze odczytałam dane rodziców (ojciec Jana to Andrzej, matka chyba nie podana, ojciec Marianny Piotr (?), matka Anna Krasińska) i o informację czego ten dokument dotyczy.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Ostatnio zmieniony wt 31 mar 2020, 11:01 przez Zofia_Brzeska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Płockie księgi grodzkie 1693

Post autor: Bartek_M »

G. Jan Młodzianowski syn zm. Andrzeja zapisuje swej żonie G. Mariannie Długopolskiej córce zm. G. Piotra i zm. G. Anny Krasińskiej sumę 4.000 złp. tytułem odebranego za nią posagu. Spłata za rok.
Bartek
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Bartku, bardzo dziękuję. Czy orientujesz się, czy 4.000 złp w tamtym czasie to była duża kwota?

Zosia
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Jest to kwota znacznie przekraczająca posag u drobnej szlachty wówczas.
Bartek
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Jeszcze raz dziękuję.
Jestem ostrożna w przypuszczeniach, ale wszystko wskazuje na to, że moja pra ....... babka Anna Długopolska z domu Krasińska była z "tych" Krasińskich. Jej córka Marianna Długopolska brała ślub z Janem Młodzianowskim we wsi Krasne, własności ziemskiej Krasińskich. Świadkami na ślubie było między innymi dwóch Krasińskich, z których jeden ma stronę w Wikipedii. Może, może ....
Pozdrawiam
Zosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”