Nazwisko: Chrzanowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9324&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Rodzina Chrzanowskich zamieszkiwała w miejscowości Gnaty-Wieśniny, parafia Winnica, powiat pułtuski, na Mazowszu. Byli to w XIX w. dziedzice części. Kolejno: Klemens Chrzanowski (*1852 +1935), Wojciech Chrzanowski (*1797 +przed 1884), Andrzej Chrzanowski, Wojciech Chrzanowski, Maciej Chrzanowski i kolejny, mój 6-pradziadek, również Maciej Chrzanowski (XVI w. ). Znam też imiona i nazwiska rodowe żon, oprócz ostatniego z wymienionych.

Elżbieta
Ostatnio zmieniony wt 08 cze 2010, 22:25 przez Pawłowska_Ledke_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Mój z kolei - Ignacy Chrzanowski, urodzony w 1846 roku w Kaskach, syn Stanisława - zarządcy Koluszek i Weroniki z domu Smułczak (Smolińskiej). Był sekwestratorem w magistracie w Brzezinach Łódzkich. Tam mieszkał. Ożenił się z Pauliną Pakielewicz i mieli co najmniej 6 dzieci. Stanisławę Zofię, Anielę Marię, Wacława, Aleksandra Wiktora, Julię Leokadię i Helenę Celinę. Mowa o latach 1871 - 1884. Tak kolejno rodziły się dzieci. Okazuje się, że była jeszcze jakaś Zofia, ale nie mam jej aktu urodzenia. Zofia wyszła za mąż za Bolesława Jelińskiego i mieli kilkoro dzieci, w tym Irenę, późniejszą Drogomirecką. Radom.
W 1902 roku mieszkał na pewno w Łodzi.
Zmarł przed 1822 rokiem. Najprawdopodobniej w Radomiu. W Radomiu w tymże roku zmarła jego żona Paulina z Pakielewiczów. Pochowana na cmentarzu na Limanowskiego w Radomiu. Podobno obok niej leży własnie Ignacy, ale tego nie wiem na pewno.
Ostatnio zmieniony pt 06 gru 2013, 11:03 przez jakozak, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam.
Przeglądając inwentarz wsi Dupliska /bibli.Ossolińskich, Wrocław/ z 1794 r, sygn. oryg. nr 923, znalazłam nazwisko Chrzanowski.
I tak: Mateusz Chrzanowski, Magdalena z Chrzanowskich Strzemska, Piotr Chrzanowski, Ignacy Chrzanowski.
Gienia.
dziadek_m60

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: dziadek_m60 »

Poszukuję danych dotyczących Walerii Chrzanowskiej: data i miejsce urodzenia (między 1861 a 1872), rodzice, rodzeństwo, miejsce ślubu - jej mąż Konstanty Żołyński (mój pradziadek), ur. między 1862 – 1864 r.?
W aktach stanu cywilnego dot. dzieci Konstantego Żołyńskiego i Wiktorii z Chrzanowskich:
- Chrzanowski Józef, ur. ok. 1840 roku - 1876 roku świadek przy akcie zgonu Marianny Żołyńskiej; świadek na chrzcie Aleksandra Żołyńskiego i jego zgonu w 1879 roku;
- Chrzanowska Anna – w 1898 roku chrzestna Wincentego Żołyńskiego;
- Chrzanowski Antoni – w 1900 roku chrzestny Stefanii Żołyńskiej;
- Chrzanowska Joanna, ur. ok. 1869 roku – świadek na ślubie Zofii Żołyńskiej i Ludwiczaka Antoniego w 1908 roku;
- Chrzanowski Jan, ur. ok. 1869 roku, , w 1911 roku świadek na ślubie Władysława Żołyńskiego z Wyszomierską Stefanią, c. Jana Marianny.
A fakty miały miejsce na terenie parafii Dzierżenin, Zatory, Pniewo.
Próbuje ustalic stopien pokrewieństwa między Wiktorią Chrzanowską a pozostałymi wymienionym Chrzanowskimi.
Pozdrawiam
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

W miejscowości Lichwin w księgach metrykalnych nazwisko Chrzanowski występuje w początkach XIX wieku i końcem XVIII. Jak ktoś jest zainteresowany służę pomocą w wyszukaniu osób.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Chrzanowski

Post autor: Chrzanowski »

Witam, ja natomiast poszukuję rodziny Chrzanowskich z Podola na Ukrainie, a przede wszystkiim Ignacy Chrzanowski ur 1790, pozniej zamieszkały w Tywrowie pod Winnicą.
Awatar użytkownika
ewulab

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ewulab »

Matka mojej babci ze strony ojca to Florentyna Chrzanowska ur. 3.05. 1894 rok Dęby - Parafia Łyse. Ojciec Florentyny to Franciszek Chrzanowski ur. w 1844 roku, zawarł związek małżeński z Marianną Ropiak ur. 1861 rok.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Witam ..
I ja szukam Chrzanowskich choć nie wiem skąd byli...
Pra babcia mojego męża Józefa Chrzanowska wyszła za mąż za Jana Chłopeckiego.Rodzi się z tego związku 5 dzieci w parafii Karczew w tym dziadek męża Antoni Chłopecki w 1906.
...i tyle co wiadomo o Józefie Chrzanowskiej ;/

Pozdrawiam
Małgorzata
Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klaudia_Cz »

U mnie zaś występuje matka mojego dziadka Stanisława Czarnecka z domu Chrzanowska (Krzanowska), córka Rocha i Jadwigi z Beśków, ur prawdopodobnie w Lipinie par Pajęczno ok 1890 roku. Miała 5 braci i 2 siostry.
Z małżeństwa z Antonim Czarneckim (Czarnuchem?) ma dwóch synów - Jana i Józefa Czarneckich, gdzie Józef to mój dziadek (urodzony w Ostrowie Wlkp lub w Niżankowicach parafia Mierzyce 5 listopada 1929r).

Stanisława pochowana z Antonim w Krzeczowie w woj. łódzkim, a na tym samym cmentarzu, kilka alejek obok pochowany jest ich syn Jan.

I tyle wiem o Stanisławie :d
Ostatnio zmieniony ndz 30 paź 2016, 11:35 przez Klaudia_Cz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Moi Chrzanowscy w latach 50-tych XIX wieku mieszkali w miejscowości Ryńsk (okolice Wąbrzeźna). Stamtąd przywędrowali na kilka lat do wsi Rętwiny, parafia Radomin, a później znajduję ich w miejscowościach Józefkowo i Rumunki Wólczańskie - parafia Skępe. Na początku XX w. często wyjeżdżali do USA za chlebem i mój pradziadek Sylwester Chrzanowski urodził się w 1902 r. w Nowym Jorku.
Michał Chrzanowski
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Moich Chrzanowskich (Krzanowskich, Krzanoskich - takie zapisy występowały w aktach) zapoczątkował szewc Dominik Chrzanowski
ur. ok 1779r, który pojawił sie nie wiadomo skąd w 1817r (ślub z Salomeą Kos) w Kamiennej Woli par.Miedzierza woj.Świętokrzyskie. Kolejne pokolenia to par. Mniów, Wąchock a później to już pół Polski.

Pozdrawiam
Stanisław Chrzanowski
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
w parafii Droginia, wieś Osieczany /woj. małopolskie, gmina Myślenice/ pojawia się nazwisko Krzanowski:
akt małżeństwa nr ?, 8.02.1820 rok, Osieczany 42, Franciszek Krzanowski l. 28 k /s. nn i nn/, żeni się z Zofią Szydlonką l. 22 p /c. nn i nn/;
akt małżeństwa nr 3 z 26 czerwca 1837, Osieczany 36, Franciszek Krzanowski l. 45 wd /s. Bartłomiej Krzanowski i nn/, żeni się z Magdaleną Topa l. 26 p /c. Maciej Topa i Małgorzata Sawicka/;
Syn Franciszka Maciej, pisze się już Chrzanowski, żeni się w Osieczanach w 1846 roku.
Gienia
M_Brejter

Sympatyk

Post autor: M_Brejter »

1814 Parafia Grzymalkow Akta malzenstwa
Urodzona Elzbieta z Chrzanowskich wdowa po Ignacym Rudnickim lat 44, urodzona w Warszawie, corka Marcina i Anny Chrzanowskich dozywotnia posesorka dobr Wolka Klucka, wychodzi za maz za Jana Nepomucena Zochowskiego dziedzica Losienka i Losnia , syna Jozefa Zochowskiego i Rozy Warzyckiej 1. voto Kozierowskiej wdowie po Mateuszu Kozierowskim, 2.voto Zochowskiej.

1826 Parafia Grzymalkow Akta malzenstwa
Karolina Cecylia Elzbieta Rudnicka, lat 30, urodzona w Żyrzynie w woj lubelskim, corka wspomnianych wyzej Ignacego Rudnickiego i Elzbiety Chrzanowskiej 2.voto Zochowskiej zam w Wolce Kluckiej przy matce, pasierbica Jana Nepomucena Zochowskiego, bierze slub z Franciszkiem Zochowskim, rozwodnikiem po Justynie Gagatnickiej, rodzonym bratem swojego ojczyma.

Swiadkiem na tym slubie jest szwagier nowo zaslubionej Karoliny, Eustachy Mateusz Antoni Kołłątaj, maz jej siostry Barbary Rudnickiej.
szejul

Post autor: szejul »

Poszukuję dowodów wylegitymowania się szlacheckiego Wincentego Ksawerego, Tadeusza, Jan, Leona, Stanisława, Wojciecha synów Michała Chrzanowskiego h.Korab i Marianny Krasuskiej. Na liście są ale nie mogę dojść do dowodów legitymacji. Michał zm.1825 był synem Jakuba ( podobno ). Pochodzenie z Chrzanowo ale którego to nie wiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”