Drogie Koleżanki i Koledzy!
Z zapisu w Księdze Wójtowskiej miasta Tarłowa dowiedziałem się, że ksiądz Józef Grudzinski vel Grudzień zmarł, przed rokiem 1807, będąc Kanonikiem Opatowskim. Jednak, nie znalazłem Go w spisie zawartym w opracowaniu księdza Jana Wiśniewskiego pt. "Dekanat Opatowski". Czy ktoś z Was dysponuje dokładnym spisem Kanoników Opatowskich, lub wie jak do niego dotrzeć? "Poszukiwany" był bratem mojej Pra-prababki 6-go stopnia.
Pozdrawiam serdecznie
Jarosław Janowski
Ksiądz Józef Grudzinski vel Grudzień Kanonik Opatowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Myślę, że więcej informacji niż u ks. Wiśniewskiego będzie w tej pracy:
Aleksander Bastrzykowski, Kolegiata św. Marcina w Opatowie i jej kapituła, cz. 2: Katalog prałatów i kanoników kolegiaty opatowskiej od 1212 aż do dni naszych, Ostrowiec Świętokrzyski 1948.
Książka powinna być dostępna w bibliotekach naukowych.
Aleksander Bastrzykowski, Kolegiata św. Marcina w Opatowie i jej kapituła, cz. 2: Katalog prałatów i kanoników kolegiaty opatowskiej od 1212 aż do dni naszych, Ostrowiec Świętokrzyski 1948.
Książka powinna być dostępna w bibliotekach naukowych.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Spieszę z dobrą wiadomością.
Odnalazłem opracowanie księdza Aleksandra Bastrzykowskiego "Katalog prałatów i kanoników kolegiaty opatowskiej od 1212 aż do dni naszych", w czytelni cyfrowej Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Jana Długosza w Sandomierzu.
Oto zapis dotyczący księdze Grudzińskiego (strona 30): "Grudziński Józef, kanonik honorowy opatowski, instalowany 28 lut. 1799 r."
Zachęcam wszystkich do zajrzenia na stronę Biblioteki >> czytelnia cyfrowa. Jest tam bardzo dużo ciekawych opracowań dotyczących Sandomierza i ziemi sandomierskiej.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
Odnalazłem opracowanie księdza Aleksandra Bastrzykowskiego "Katalog prałatów i kanoników kolegiaty opatowskiej od 1212 aż do dni naszych", w czytelni cyfrowej Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Jana Długosza w Sandomierzu.
Oto zapis dotyczący księdze Grudzińskiego (strona 30): "Grudziński Józef, kanonik honorowy opatowski, instalowany 28 lut. 1799 r."
Zachęcam wszystkich do zajrzenia na stronę Biblioteki >> czytelnia cyfrowa. Jest tam bardzo dużo ciekawych opracowań dotyczących Sandomierza i ziemi sandomierskiej.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek