Więzienie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

grzeszala

Sympatyk

Więzienie

Post autor: grzeszala »

Witam!
Przeszukując akta moich przodków dowiedziałem się, że dwóch moich pra, pra siedziało w więzieniu. Jednym z nich był Kazimierz Kotnarowski, który zmarł w 1853 r. w więzieniu w Płocku. Drugim był jego zięć Jan Oleksiński, który siedział w 1861 r. w więzieniu w Lublinie.
Niby nie ma czym się chwalić, ale ciekawi mnie jakie były przyczyny ich skazania. Niekoniecznie musiały być to sprawy kryminalne. Gdzie można znaleźć takie informacje?

Grzegorz Szaładziński
Robert_Kostecki

Sympatyk

Więzienie

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

mam podobny kłopot. Kacper Kostecki (*ok. 1798/1800 – 16.05.1859 Łęczyca), syn Teresy Lubeckiej, rodem z Warszawy, strażnik lasów rządowych, później pisarz w Wólce Łąckiej, a następnie ekonom w Gąbinie, żonaty 1 v. z Marianną z Winnickich (*1810 Gostynin – †03.08.1834 Zdwórz, par. Gąbin, akt nr 85), córką Marcina i [Apoloni Koturskiej lub Rozali Wiechcińskiej], 2 v. z Antoniną z Sutkiewiczów, zmarł w więzieniu łęczyckim.
- Archiwum Diecezjalne w Łowiczu, parafia rzymskokatolicka w Łęczycy, księga zgonów, akt nr 81/1859.

Jeżeli nawet zachowały się z tego okresu dokumenty więzienne, to czy będzie w nich coś więcej, niż w metryce zgonu? Raczej trzeba by sięgnąć do akt sądowych, ale do jakich i gdzie?!

Robert Kostecki
Zając_Anna

Sympatyk

Więzienie

Post autor: Zając_Anna »

Nie liczyłabym za bardzo na dokumenty - mój pradziadek też "siedział" w wiezieniu w Cieszynie . Skonstatowałam się z nimi oraz z archiwum niestety wojna spowodowała że większość dokumentów została zniszczona. Ale podpowiadam że można szukać w gazetach. Ja osobiście znalazłam sporo informacji. Czasami proces lub sprawa była na tyle ciekawa że opisywano ją w lokalnych kronikach dziennych
pozdrawiam Anna
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Więzienie

Post autor: W_Marcin »

------------
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

owszem, akta więźniów bywają dość ciekawe - przykładem niech będą "rodowody więźniów" z więzienia w Radomiu:
https://szukajwarchiwach.pl/58/331/0/1/ ... 5#tabSkany

Co do Zamku Lubelskiego i okresu XIX-wiecznego, była wzmianka na lubgens-e:
https://lubgens.eu/viewtopic.php?t=1267 ... i%EAzienie

Jeśli chodzi o Łęczycę, sama jestem zainteresowana, bowiem w historii moich przodków również pojawia się "przygoda" z tym więzieniem (rok 1858 - przodek, jak donosi akt chrztu córki - był aresztantem osadzonym w Domu Badań w Łęczycy).

Przy okazji polecam ten wątek:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... anta.phtml
W sumie dotyczy w ogóle aresztantów, ale zdaje się - od roku 1870?

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”