Kluzek z Wołynia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Fischer_Anna

Kluzek z Wołynia

Post autor: Fischer_Anna »

Witam wszystkich,
Poszukuję informacji o swoich przodkach. Wiem, że mój pradziadek nazywał się Antoni Kluzek, ur. 1880r., zm. 1942r. Jego żoną była Anna z d. Kokoszko. Mieszkali na Wołyniu, miejscowość Broniki, Bronniki. Chciałabym znaleźć informacje, czy Antoni Kluzek miał rodzeństwo, kim byli jego rodzice. Dziękuję za pomoc i wskazówki.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Uściślij na początek, czy mowa jest o wsi Broniki w parafii w Klewaniu. To nie jedyne Broniki na Wołyniu (druga wieś o tej nazwie w dwudziestoleciu międzywojennym leżała poza polskim terytorium, na sowieckiej Ukrainie).
Fischer_Anna

Broniki w parafii Klewań. Wiem, że Antoni Kluzek zginął podczas rzezi wołyńskiej w swojej miejscowości. Jego żona z kilkoma członkami rodziny przedostała się później do Polski pociągiem. Mój dziadek - Stefan Kluzek twierdził, że wysiedli z niego w Polsce w Tarnowie.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Niestety, według zestawienia archiwaliów dla parafii w Klewaniu w Archiwum Głównym Akt Dawnych mają dokumenty dotyczące zgonów (i chrztów) jedynie za lata 1936-40. Aktów zgonu z 1942 roku brak.
Pozostałe zachowane w archiwach księgi metrykalne z tej parafii pochodzą z 1864 roku i lat wcześniejszych.
https://wolyn-metryki.pl/joomla/archiwalia
Pod kątem nazwisk Kluzek i Kokoszko z Bronik można sprawdzić spis parafian z 1907 roku znajdujący się w ukraińskim archiwum, który nie wiadomo, jak wiele danych zawiera.

Możesz jeszcze zredagować zapytanie na forum w tym temacie:
Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Fischer_Anna

Dziękuję za wskazówki. Szukam dalej. Dopiero zaczynam poszukiwania, więc wszystkie rady są dla mnie bardzo cenne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”