Łowicz 1810 ślub Budziszewski/Tiede

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

Czy są dostępne ( chętnie on-line ) akta stanu cywilnego – małżeństw - z gminy miasta Łowicza z roku 1810? Poszukuję ślubu Antoniego Budziszewskiego z Eleonorą Tiede. W księgach przechowywanych w AD w Łowiczu akt dotyczący tego ślubu ma numer 24.
Znalazłam na metryki.genealodzy.pl księgi cywilne prowadzone od 1808 roku, ale poszukiwanego ślubu tam nie było. Podobny problem był już opisywany na Forum https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... +kolegiata Domyślam się, że poszukiwany przeze mnie ślub został zapisany w księdze gminy miejskiej. W AP w Łowiczu i na metryki.genealodzy.pl małżeństwa „miejskie” są dostępne od 1814 roku.
Bardzo mi zależy na informacjach dotyczących rodziców i miejsca urodzenia Antoniego Budziszewskiego.
Pozdrawiam serdecznie,
Grażyna.
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

W uwagach podano,ze to akt lacinski. Ta ksiega znajduje sie w Ad Lowicz. Nie ma jej online. Mozesz zamowic skan aktu na stronie archiwum
https://adlowicz.wixsite.com/archiwum
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale Grażyna szuka ASC z gminy miasto Łowicz
jeden niekompletny zestaw w APW O Łowicz, drugi.....?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Alfajet

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi.
W międzyczasie znalazłam w AP w Łodzi zespół 39/1572/0 opisany jako "Akta stanu cywilnego gminy miejskiej w Łowiczu", obejmujący lata 1808-1825. Może tam będzie szukany przeze mnie akt. Niestety archiwum z wiadomych powodów jest nieczynne, podobnie jak i AD w Łowiczu. Gdyby ktoś spytał się mnie, gdzie skieruję swe pierwsze kroki po zakończeniu pandemii, odpowiedź byłaby jedna - do archiwum w Łowiczu, w Łodzi i do AGADu. Tymczasem liczę na wiedzę i pomoc forumowiczów.
Z pozdrowieniami,
Grażyna
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Grażynko nie wiem czy to widziałaś w GENBAZIE
(Włodzimierzu jakoś łatwiej mi się tam poruszać stare nawyki :( )

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,34114,17 - po zalogowaniu
Pozdrawiam
Renata

0
Alfajet

Sympatyk

Renato, bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedź! Dzięki Twojej wskazówce znalazłam ślub. Niestety Prezydent miasta Łowicza był bardzo oszczędny w podawaniu informacji. Dowiedziałam się, że Antoni Budziszewski, lat 24, był oficerem 14 Pułku Piechoty Księstwa Warszawskiego.
W książce Bronisława Gembarzewskiego „Wojsko Polskie 1807-1814” jest wymieniony ( chyba to on ) na końcu książki, w spisie oficerów wojska Księstwa Warszawskiego 1809 - 1814 roku: "Budziszewski Antoni podpor. p. 2 piech. gal.fr 6/VII 1809; por. 29/VII 1809; uwol. 27/III 1810" ( od 28 grudnia 1809 roku 2 pułk piechoty wojska galicyjsko-francuskiego stał się 14 pułkiem). Ale nadal nie wiem, czy to poszukiwany przeze mnie 3 pradziad.
Prapradziad Eleonor Budziszewski, powstaniec listopadowy, a w latach czterdziestych i na początku lat pięćdziesiątych ruchomy strażnik celno-graniczny w Połańcu, Nowym Brzesku i w Kocmyrzowie, podaje w swoim akcie ślubu ( Nowe Brzesko 1851/4 ), iż urodził się w Nakle, z Antoniego i Eleonory z Tide Budziszewskich i że rodzice żyją w Pyzdrach.
W łacińskim akcie chrztu Eleonora( Nakło 1812 rok ) wymienieni są rodzice i chrzestni, bez dodatkowych informacji.
W Pyzdrach nie znalazłam żadnego śladu Antoniego i Eleonory z Tydów Budziszewskich ( sprawdziłam zgony 1838-1865 ), natomiast znalazłam metryki chrztu dzieci Ignacego Budziszewskiego, który to Ignacy jest synem Antoniego i Eleonory z Tid ( dane o imionach rodziców z indeksu małżeństw na Poznań Projekt, Kalisz św. Mikołaj 1837/33 - nie mam aktu ślubu ). Ignacy był poborcą w komorach celnych, między innymi w Pyzdrach i Podgrabiu.
Znalazłam też Antoniego Budziszewskiego, męża Eleonory z Tydów, który był Burmistrzem w Sieradzu w 1819 roku i miał w tymże roku 38 lat.
Szukam potwierdzenia, że młodzi małżonkowie z 1810 roku, Antoni i Eleonora Tide Budziszewscy są rodzicami Eleonora Budziszewskiego, że są też rodzicami Ignacego Budziszewskiego i że ów Antoni był burmistrzem Sieradza. Są wspólne elementy – miejsca pracy związane z wojskowością, Pyzdry jako miejsce zamieszkania Ignacego i rodziców Eleonora, ale to mało.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Grazyna.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Łowicz 1810 ślub Budziszewski/Tiede

Post autor: Krystyna.waw »

Alfajet pisze: Znalazłam też Antoniego Budziszewskiego, męża Eleonory z Tydów, który był Burmistrzem w Sieradzu w 1819 roku i miał w tymże roku 38 lat
Jestem zainteresowana Sieradzem, bo mój pra... Józef Nowicki też był tam burmistrzem ok. 1790.
Polecam publikacje Zbigniewa Anusika: Mieszkańcy Sieradza w XVII o XVIII wieku oraz Elita władzy w Sieradzu. Obie dostępne w sieci.
Gdybyś w Sieradzu spotkała nazwisko Nowicki, Bobrowski, Zwoliński, to serdecznie sie polecam :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Alfajet

Sympatyk

Re: Łowicz 1810 ślub Budziszewski/Tiede

Krystyno, dziękuję za polecenie publikacji. Przeczytam, zwłaszcza, że są dostępne w sieci. O Twoich przodkach będę pamiętała. Sporo zeskanowanych dokumentów o Sieradzu znalazłam na portalu szukajwarchiwach.pl W zespole "Komisja Wojskowa do Spraw Wewnętrznych" jest jednostka 1697 zatytułowana Miasto Sieradz, vol.I, w której jest trochę ciekawostek dotyczących pracy Antoniego Budziszewskiego https://szukajwarchiwach.pl/1/191/0/-/1 ... RH6o4aILRg
Pozdrawiam,
Grażyna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”