Grabowscy szlachta - Kisielany kuce i żmichy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kubarrr2002

Sympatyk

Grabowscy szlachta - Kisielany kuce i żmichy

Post autor: kubarrr2002 »

Witam, przeglądając metryki z parafii w Suchożebrach zauważyłem, że moi przodkowie mieli chyba szlacheckie pochodzenie, np. w metrykach urodzeń dzieci Jacentego Grabowskiego napisane jest "szlachetnie urodzony Jacenty Grabowski pewnej części na Wsi Kisielanach Zmichach dziedzic". Później udało mi się natrafić na stronę poświęconą Grabowskim i tam znalazłem informacje o Grabowskich z tamtych miejscowości:

Maryanna z Łochowskich, wdowa po Zygmuncie, ustąpiła 1747 r. połowy dóbr Kisielany, Żmichy i Kucze synowi Walentemu. Walenty, z żony Antoniny, miał syna Jana, ur. 1754 r., a z żony Małgorzaty synów: Stanisława Kostkę, ur. 1763 r., Macieja, ur. 1766 r. i Piotra, ur. 1773 r. (metr. w Starożebrach), którzy dowiedli szlachectwa w Galicyi zachodniej 1804 r. (Quater. VIII r. 86).

Moje pytania to:
a) czy dowiedzenie szlachectwa oznacza, że mieli swój herb i czy jest możliwe dowiedzieć się jaki to był herb?
b) co mam zrobić jeśli nie ma metryk z Suchożebr poniżej roku 1810, a z nich wiem jak na razie, że najdalej był Jan Grabowski ojciec Jacentego G., który zmarł w 1831r., i było tam napisane, że żył 80 lat.. chciałbym jakoś udowodnić, że ten Jan z metryki to Jan, którego znalazłem na tamtej stronie, który urodził się w 1754r. .. skoro ten Jan z metryki żył 80 lat, a wiadomo metryki zgonów są mniej szczegółowe, a lata się praktycznie zgadzają to może to właśnie on?
c) czy "metr. w Starożebrach" dotyczy Suchożebr?

https://zapodaj.net/a51598618e886.png.html <- kawałek drzewa tej rodziny, nie dokończone, ale łatwiej zrozumieć co i jak
Proszę o jakąś pomoc,
Pozdrawiam Jakub
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Witaj,

odpowiadając na Twoje pytania:

a) większość rodzin szlacheckich w Polsce posiadało herb. Miejsc gdzie można to sprawdzić jest przynajmniej kilka. Na początek polecam herbarze. Nie są one jednak nieomylne wobec czego warto potwierdzić daną hipotezę również w innych źródłach.

https://crispa.uw.edu.pl/object/files/4 ... ay/Default

b) Metryki z XVIII w. z parafii w Suchożebrach istnieją. Tak poinformował mnie telefonicznie miejscowy proboszcz w 2009 r. W międzyczasie mogły ewentualnie trafić do archiwum diecezjalnego. Polecam więc kontakt z parafią, bo skanów w internecie chyba nie ma z tego okresu - ja przynajmniej nie znalazłem.

c)"Starożebrach" - że Staroźreby? Jeśli o to chodzi to absolutnie nie to samo co Suchożebry.

Pozdrowienia,
Krzysio
tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

Witam.
W II tomie "Herbarza szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie" Marka Wolińskiego wymienieni są Grabowscy h.Jastrzębiec. Jest tam przytoczony przez Ciebie wpis o Maryannie, a także kilka innych dotyczacych Grabowskich z parafii w Suchożebrach. Warto zapytać (dopytać) autora książki który czasami udziela się na tym forum
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml
Jerzy.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

kubarrr2002

Sympatyk

Post autor: kubarrr2002 »

Dziękuję za tyle przydatnych informacji! :D

Pozdrawiam Jakub.
ODPOWIEDZ