Spis/wykaz sołtysów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Spis/wykaz sołtysów
Dowiedziałam się, że przyczyną zmiany miejsca zamieszkania pradziadków mojego męża mogło być objęcie posady sołtysa w sąsiedniej wsi. Czy istnieje spis / wykaz sołtysów wsi Sokołowo w gm. Wrząca Wielka w powiecie kolskim sięgający do roku 1910, aby tę informację sprawdzić? Gdzie należy prowadzić poszukiwania?
Magda
Magda
Spis/wykaz sołtysów
Żadnego spisu sołtysów pani nie znajdzie.
Najlepszym sposobem potwierdzenia, że ktoś był sołtysem, to przejrzeć akta metrykalne z parafii i zorientować się czy ta osoba występuje w nich jako świadek. Jeżeli tak, to przy nazwisku powinna być wymieniona sprawowana funkcja - sołtys (солтыс). Należy oczywiście zacząć od przejrzenia aktów dotyczących rodziny.
Szansa potwierdzenia pełnienia funkcji sołtysa na podstawie dokumentów gminnych znajdujących się w zasobach odpowiedniego AP jest raczej niewielka.
pozdrawiam - tomek
Najlepszym sposobem potwierdzenia, że ktoś był sołtysem, to przejrzeć akta metrykalne z parafii i zorientować się czy ta osoba występuje w nich jako świadek. Jeżeli tak, to przy nazwisku powinna być wymieniona sprawowana funkcja - sołtys (солтыс). Należy oczywiście zacząć od przejrzenia aktów dotyczących rodziny.
Szansa potwierdzenia pełnienia funkcji sołtysa na podstawie dokumentów gminnych znajdujących się w zasobach odpowiedniego AP jest raczej niewielka.
pozdrawiam - tomek
Spis/wykaz sołtysów
Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że znalezienie listy nazwisk sołtysów wsi mogłoby nam pomóc poszukiwaniach i umiejscowieniu pradziadków w czasie i przestrzeni. Wiemy, że migrowali, bo odkrywając jakieś dane zaraz gubimy ślad. Niedawno dowiedzieliśmy się o sołtysowaniu, ale nie wiemy ani kiedy, ani gdzie dokładnie to mogło mieć miejsce (tylko podejrzewamy Sokołowo i czas graniczny). Widać, nie tędy droga...
Pozdrawiam,
Magda
Pozdrawiam,
Magda
-
Magdalena_Strózik

Spis/wykaz sołtysów
Może poszukać w dokumentach gminnych - w końcu musiał coś podpisywać jako sołtys?
Sprawdzałam w słowniku geograficznym - jest dużo miejscowości o nazwie "Wrząca", ale wydaje mi się, że ta Twoja była wprawdzie parafią, ale nie gminą - wg słownika należała do gminy Lubotyń.
W bazie Sezam ( http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php ) możesz sprawdzić gdzie (i czy w ogóle) są przchowywane akta Wrzącej Wielkiej i Lubotynia. Ja bym sprawdziła, czy nic nie zostało w urzędzie gminy, np. w jakieś izbie pamięci.
Pozdr,
Magda
Sprawdzałam w słowniku geograficznym - jest dużo miejscowości o nazwie "Wrząca", ale wydaje mi się, że ta Twoja była wprawdzie parafią, ale nie gminą - wg słownika należała do gminy Lubotyń.
W bazie Sezam ( http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php ) możesz sprawdzić gdzie (i czy w ogóle) są przchowywane akta Wrzącej Wielkiej i Lubotynia. Ja bym sprawdziła, czy nic nie zostało w urzędzie gminy, np. w jakieś izbie pamięci.
Pozdr,
Magda
Spis/wykaz sołtysów
Nie wiem, gdzie może/mogła być gmina Lubotyń.
Wg późniejszego dokumentu rodzinnego innej linii genealogiczej, jaki mamy (1930), Sokołowo należało do gminy Czołowo. Natomiast Wrząca Wielka może faktycznie była tylko parafią. Tego nie wiem. Informację o przynależności Sokołowa do gm. Wrząca Wielka otrzymałam z przekazu ustnego. Może była błędna.
Obecnie wszystkie w/w wsie należą do gm. Koło. Tam spróbuję poszukać. Dziękuję.
Magda
Wg późniejszego dokumentu rodzinnego innej linii genealogiczej, jaki mamy (1930), Sokołowo należało do gminy Czołowo. Natomiast Wrząca Wielka może faktycznie była tylko parafią. Tego nie wiem. Informację o przynależności Sokołowa do gm. Wrząca Wielka otrzymałam z przekazu ustnego. Może była błędna.
Obecnie wszystkie w/w wsie należą do gm. Koło. Tam spróbuję poszukać. Dziękuję.
Magda
Spis/wykaz sołtysów
Sokołowo przed I WŚ - Gmina Lubotyń, parafia Wrząca Wielka.
pozdrawiam - tomek
Znalezienie dokumentu z czasów przed I WŚ i z terenów KP podpisanego przez sołtysa jest równie częste, jak obserwacja latającego talerza. Oczywiście nie powinno to zniechęcać do poszukiwań i nie w tym celu użyłem tego porównania.Może poszukać w dokumentach gminnych - w końcu musiał coś podpisywać jako sołtys?
pozdrawiam - tomek
-
Magdalena_Strózik

Spis/wykaz sołtysów
Panie Tomku,
Pan jak zwykle razi optymizmem
))
Pozdrawiam,
Magda
Pan jak zwykle razi optymizmem
Pozdrawiam,
Magda
Spis/wykaz sołtysów
To rozszerzę nieco pole rażenia
:
Według bazy danych SEZAM nie zachowały się akta gminy Lubotyń wytworzone przed 1933 rokiem.
pozdrawiam - tomek
Według bazy danych SEZAM nie zachowały się akta gminy Lubotyń wytworzone przed 1933 rokiem.
pozdrawiam - tomek
Spis/wykaz sołtysów
może przeszukać ksiegi parafialne, spisy parafian
wg szukacz zosia:
Archiwum Państwowe w Poznaniu. Oddział w Koninie
Zespół
54/828/0
* Jednostki (0/141)
* Serie (22)
* Informacje o zespole
Nazwa zespołu (zbioru)
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Wrząca Wielka (pow. kolski)
Nazwa dawna
Księgi metrykalne parafii rzymsko-katolickiej Wrząca Wielka (pow. kolski)
Daty skrajne
1808-1908 [1954-1969]
Dostępność: Tak
Daty
1808 - 1908
1954 - 1954
1964 - 1964
1969 - 1969
Języki: rosyjskipolski
marek
wg szukacz zosia:
Archiwum Państwowe w Poznaniu. Oddział w Koninie
Zespół
54/828/0
* Jednostki (0/141)
* Serie (22)
* Informacje o zespole
Nazwa zespołu (zbioru)
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Wrząca Wielka (pow. kolski)
Nazwa dawna
Księgi metrykalne parafii rzymsko-katolickiej Wrząca Wielka (pow. kolski)
Daty skrajne
1808-1908 [1954-1969]
Dostępność: Tak
Daty
1808 - 1908
1954 - 1954
1964 - 1964
1969 - 1969
Języki: rosyjskipolski
marek
Ostatnio zmieniony pt 18 cze 2010, 23:04 przez marbl, łącznie zmieniany 1 raz.
Spis/wykaz sołtysów
Panie Marku:
- wieś Sokołowo należała do parafii Wrząca Wielka
tomek
- wieś Sokołowo należała do parafii Wrząca Wielka
tomek
- maria.j.nie

Witam,
proszę do wyszukiwarki wpisać -> sołtys (pokazuje m.in. również, funkcję - „sołtysów” )
http://www.genealogyindexer.org/directories (pokazuje dużo nazwisk )
Kategoria : Księgi adresowe (telefoniczne) m.in. Wielkopolska
Kategoria : Słowniki geograficzne (spisy miejscowości- woj., gminy, Parafie)
http://www.genealodzy.pl/books-index-re ... d-16.phtml
P.S.Proszę sprawdzić Nasze Bazy m.in. > Biblioteki cyfrowe i > Katalog on-line Kategorie...
proszę do wyszukiwarki wpisać -> sołtys (pokazuje m.in. również, funkcję - „sołtysów” )
http://www.genealogyindexer.org/directories (pokazuje dużo nazwisk )
Kategoria : Księgi adresowe (telefoniczne) m.in. Wielkopolska
Kategoria : Słowniki geograficzne (spisy miejscowości- woj., gminy, Parafie)
http://www.genealodzy.pl/books-index-re ... d-16.phtml
P.S.Proszę sprawdzić Nasze Bazy m.in. > Biblioteki cyfrowe i > Katalog on-line Kategorie...