Kubiński, par. Radzanów, Śródborze, Dziektarzewo...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kubiński, par. Radzanów, Śródborze, Dziektarzewo...
Witam poszukuję wiadomości o rodzinie Kubińskich ,jedyne informacje jakie posiadam to akt urodzenia prababci Zofii Kubińskiej i jej rodzeństwa oprócz Stanisław Kubiński ur.1896r -tu nie mogę otworzyć skanu http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 6&to_date=
otwiera sie familysearch.
Wszystkie akty są w j.rosyjskim.Jedyne co uzyskałam to imiona i nazwiska rodziców Zofii i jej rodzeństwa: Stanisław Kubiński i Michalina Kubińska z d. Płowska/Płoska .Dalej nie mogę ruszyć..
Jedne co wiem jeszcze t iz Śródborze jest w gm.Dziektarzewo -Baboszewo -Ciechanowskie.
Proszę o pomoc
otwiera sie familysearch.
Wszystkie akty są w j.rosyjskim.Jedyne co uzyskałam to imiona i nazwiska rodziców Zofii i jej rodzeństwa: Stanisław Kubiński i Michalina Kubińska z d. Płowska/Płoska .Dalej nie mogę ruszyć..
Jedne co wiem jeszcze t iz Śródborze jest w gm.Dziektarzewo -Baboszewo -Ciechanowskie.
Proszę o pomoc
Maria Magdalena
Kubińscy (Śródborze - Dziektarzewo)
asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 12:55 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

Aktu Stanisława nie możesz otworzyć, bo link prowadzi do familysearch a pewnie nie jesteś zalogowana tamże.
Co do dalszych poszukiwań - akt ślubu Stanisława i Michaliny Płoskiej jest dostępny online, skorowidze są po polsku choć sam akt oczywiście po rosyjsku.
Podpowiedź - brali ślub w bliskiej do Baboszewa parafii. Zwykle śluby odbywały się w parafii młodej.
użyj geneteki i zobacz w jakich parafiach pobliskich do Baboszewa występuje nazwisko Płowski/ Płoski, zobacz które parafie mają indeksy za potencjalnie interesujące Cię lata, sprawdź które z nich nie mają jeszcze indeksów małżeństw za te lata (pewnie przed 1895
)
Metryki tej parafii znajdziesz tu na stronie w metrykach
Co do dalszych poszukiwań - akt ślubu Stanisława i Michaliny Płoskiej jest dostępny online, skorowidze są po polsku choć sam akt oczywiście po rosyjsku.
Podpowiedź - brali ślub w bliskiej do Baboszewa parafii. Zwykle śluby odbywały się w parafii młodej.
użyj geneteki i zobacz w jakich parafiach pobliskich do Baboszewa występuje nazwisko Płowski/ Płoski, zobacz które parafie mają indeksy za potencjalnie interesujące Cię lata, sprawdź które z nich nie mają jeszcze indeksów małżeństw za te lata (pewnie przed 1895
Metryki tej parafii znajdziesz tu na stronie w metrykach
Niestety nie odnalazłam aktu ślubu Stanisław Kubiński i Michalina Płowska/Płoska
Maria Magdalena
-
Arek_Bereza

A jakie parafie sprawdziłaś ? I jakie zgodnie z podpowiedzią wzięłaś pod uwagę ?
gdy w genetece wybierzesz mazowieckie, parafię Baboszewo, małżeństwa, wpiszesz nazwisko Płoski, zaznaczysz z boku opcję szukaj w parafiach pobliskich to dostaniesz jedną stronę wyników z wieloma parafiami: Sarbiewo, Krajkowo, Gralewo, Płońsk, Raciąż, Malużyn
Teraz sprawdź za jakie lata w tych parafiach zindeksowano małżeństwa. Interesują Cię lata przed 1895 (powiedzmy 1890-1895).
Klikaj na linki z nazwami parafii po słowach "wyszukano w parafiach"
tylko jedna nie jest zindeksowana za te lata. jest dostępna w metrykach
gdy w genetece wybierzesz mazowieckie, parafię Baboszewo, małżeństwa, wpiszesz nazwisko Płoski, zaznaczysz z boku opcję szukaj w parafiach pobliskich to dostaniesz jedną stronę wyników z wieloma parafiami: Sarbiewo, Krajkowo, Gralewo, Płońsk, Raciąż, Malużyn
Teraz sprawdź za jakie lata w tych parafiach zindeksowano małżeństwa. Interesują Cię lata przed 1895 (powiedzmy 1890-1895).
tylko jedna nie jest zindeksowana za te lata. jest dostępna w metrykach
Re: Kubińscy (Śródborze - Dziektarzewo)
[quote="Arek_Bereza"]A jakie parafie sprawdziłaś ? I jakie zgodnie z podpowiedzią wzięłaś pod uwagę ?
tylko jedna nie jest zindeksowana za te lata. jest dostępna w me
Chyba sie nie zrozumieliśmy Chodzi mi o Stanisław Kubiński i jego żona Michalina z domu Płowska.Ich dzieci to Zofia ,Stanisław Ignacy Czesław i Czesława Kubińscy
tylko jedna nie jest zindeksowana za te lata. jest dostępna w me
Chyba sie nie zrozumieliśmy Chodzi mi o Stanisław Kubiński i jego żona Michalina z domu Płowska.Ich dzieci to Zofia ,Stanisław Ignacy Czesław i Czesława Kubińscy
Maria Magdalena
-
Arek_Bereza

Czyli nie szukasz ślubu Stanisława i Michaliny Płoskiej ?
No to się nie zrozumieliśmy
nie zrozumieliśmy sięArek_Bereza pisze:Czyli nie szukasz ślubu Stanisława i Michaliny Płoskiej ?
Maria Magdalena
-
Arek_Bereza

Szukasz ale nie piszesz gdzie szukasz, co przeszukałaś a to utrudnia
Ten ślub jest i znacznie popchnie do przodu Twoje poszukiwania
Napiszę co posiadam i gdzie szukam, czekam też na przetłumaczenie aktów urodzenia dzieci prapradziadkow, co może ułatwi mi szukanie aktu ślubu.Arek_Bereza pisze:Szukasz ale nie piszesz gdzie szukasz, co przeszukałaś a to utrudnia
Wiem na pewno ze prapradziadkowie Stanisław Kubiński i Michalina Kubińska z d. Płowska są rodzicami Zofii, Stanisława, Czesława, Czesławy, Ignacego. Dzieci urodziły się w Śródborze - Dziektarzewo. Skłoniło to mnie do szukania na terenie Mazowieckie,w parafiach Dziektarzewo, Baboszewo, Kiełki.. archiwum w Mławie.. Nie wiem już gdzie szukać
Maria Magdalena
-
Arek_Bereza

Przeczytaj raz jeszcze to co napisałem o genetece i spróbuj to zrobić. Oni nie wzięli ślubu w Baboszewie. Ale w parafii po sąsiedzku. Jak dam gotowca to się nie nauczysz szukać samodzielnie a uwierz mi, przyda Ci się warsztat, bo Twoi przodkowie krążyli trochę po okolicy. Szukałem trochę i myślę, że przodkowie tej pary żyjący w XIX wieku są dość spokojnie do odnalezienia, bo w krótkim czasie dość dużo znalazłem.
Poruszyłam się wedle wskazówek, poddaje się, przeszukałam i Stanisław Kubiński i Michalina Płowska jako małżeństwo nie znalazłam. Nie wiem już co źle robię..Arek_Bereza pisze:Przeczytaj raz jeszcze to co napisałem o genetece i spróbuj to zrobić. Oni nie wzięli ślubu w Baboszewie. Ale w parafii po sąsiedzku. Jak dam gotowca to się nie nauczysz szukać samodzielnie a uwierz mi, przyda Ci się warsztat, bo Twoi przodkowie krążyli trochę po okolicy. Szukałem trochę i myślę, że przodkowie tej pary żyjący w XIX wieku są dość spokojnie do odnalezienia, bo w krótkim czasie dość dużo znalazłem.
Maria Magdalena
- Jan.Ejzert

-
Arek_Bereza