Proszę o pomoc w odczytaniu i przetłumaczeniu zapisu w księdze metrykalnej z 1788 roku.
Dołączam fotografię z dopiskiem na dole strony.
Nazwy wiosek: Węglówka (2x); Rzepnik.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam –
Lidia
Księga urodzeń 1788 - zapis na dole strony
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
NB. wyżej wymienione na tej karcie metryki są z Węgluwki i Rzepnika, lecz ponieważ 4 obrządku łacińskiego w Węgluwce sprzedało Rusinom swoje domy, pozostaje tylko jeden dom, który zapisano w księdze [?] [nr] [?] metryki […] [?].
/Niewiele pomogę, bo nie dość, że pismo koszmarne, to końcówka zdania mało czytelna i zrozumiała dla mnie/.
/Niewiele pomogę, bo nie dość, że pismo koszmarne, to końcówka zdania mało czytelna i zrozumiała dla mnie/.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzeju,
jestem ogromnie wdzięczna za pomoc.
Intrygują mnie te zapisy, które zaznaczyłeś [?]
.
Gdyby udało się komuś z Uczestników forum wpaść na pomysł, byłabym przeszczęśliwa.
Wciąż nie wiem gdzie np. odnaleźć można pojedyncze zapisy dotyczące mieszkańców obrządku łacińskiego z grekokatolickiej wsi Rzepnik, których po prawie 100 latach (jak podaje ks. Władysław Sarna, „Opis powiatu krośnieńskiego”) – tj. w 1880 roku we wsi pozostało już tylko 2.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
jestem ogromnie wdzięczna za pomoc.
Intrygują mnie te zapisy, które zaznaczyłeś [?]
Gdyby udało się komuś z Uczestników forum wpaść na pomysł, byłabym przeszczęśliwa.
Wciąż nie wiem gdzie np. odnaleźć można pojedyncze zapisy dotyczące mieszkańców obrządku łacińskiego z grekokatolickiej wsi Rzepnik, których po prawie 100 latach (jak podaje ks. Władysław Sarna, „Opis powiatu krośnieńskiego”) – tj. w 1880 roku we wsi pozostało już tylko 2.
Łączę pozdrowienia –
Lidia