Skany metryk w ZoSIA (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=336&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ciekawymi może być:
obserwacja reakcji na nagłośnienie działań NAC ZoSIA
np http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... rafii.html + komentarze
percepcja (przez dziennikarzy ale nie tylko) tego co się wydarzyło jak i ocena:)

Nie tylko jako opis stanu wiedzy ("Kościół wrzuca"!) ale jako odzwierciedlenie zainteresowania czytelników, oglądaczy TV etc.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
stengiel_jarosław

Sympatyk

Re: Skany metryk w ZoSIA (komentarz)

Post autor: stengiel_jarosław »

Panie Włodzimierzu, może Pan się orientuje kiedy będą dostępnie skany ze św. Andrzeja Apostoła po 1900r w ZoSIA ?
Pozdrawiam
Jarek
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Tak dalej trzymać. Ja się boję tylko jednego, że w pewnym momencie przyjdzie nowa władza i będzie tak jak było. Ja chciałbym pochwalić np. archiwum w Łodzi. Kilka skanów aktów udało się załatwić przez internet - zupełnie bez konieczności wizyty (głównie dzięki genetece). Kiedyś to było nie do pomyślenia.

Czasem jednak spotykam się z niechęcią księży do udostępniania ksiąg. Traktują genealogów jako zło konieczne, co tylko im zawraca głowę. Są też i odwroyne przypadki gdzie nawet księża zajmują się badaniem swoich archiwów i czasem piszą na ich temat prace ;) A niektórych ksiąg nie ma w archiwach państwowych (choćby taki Nieborów gdzie są w AP dokumenty tylko od 1808 - nie wiem czemu nie ma wcześniejszych zupełnie)... Nie chcę generalizować le to jest czasem dość przykre, bo odmowa typu "nie bo nie" potrafi zastopować pewne badania na wiele lat...

Arek
Jarek_Orszulak

Sympatyk

Re: Skany metryk w ZoSIA (komentarz)

Post autor: Jarek_Orszulak »

alus pisze: A niektórych ksiąg nie ma w archiwach państwowych (choćby taki Nieborów gdzie są w AP dokumenty tylko od 1808 - nie wiem czemu nie ma wcześniejszych zupełnie)...
To wszystko przez Napoleona :D
anitalis

Problemy z powiekszaniem skanow

Post autor: anitalis »

Dzien dobry,

niestety nie moge powiekszyc skanow w "szukajwarchiwach.pl "( metryki warszawskie). Narzedzia nie dzialaja, a przy "pobierz" - zaladowane skany nie daja sie otworzyc. Jeszcze trzy miesiace temu wszystko dzialalo swietnie (kiedy mozna bylo powiekszac bez dodatkowych narzedzi). Ktos inny zglosil problem do administracji "szukajwarchiwach" pare dni temu, ale u mnie dalej nie dziala. Moze ktos wie, na czym polega problem?

Bede wdzieczna za wskazowki
Pozdrawiam

Anita Lisowska
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam
Prawdopodobnie powiększanie nie "nie działa" tylko działa bardzo wolno. U mnie z tego względu jest całkowicie nieużyteczne.
Z pobieraniem jest tak że trzeba zapisując dopisać rozszerzenie ".jpg" lub przy otwieraniu już zapisanego pliku wskazać jakiś program graficzny.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mnie bez problemu udalo sie sciagnac skany skorowidzow do aktow urodzen, slubow i zgonow z parafii sw. Stanislawa na Woli. Lata 1850-1877.

Jesli ktos potrzebuje, prosze o kontakt: mojekorzenie@wp.pl

Pozdrawiam ;-)

Aneta
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Post autor: genealog1981 »

Witam wszystkich,

Czy ktos sie orientuje kiedy beda dostepne metryki z parafii Wolskiej w Warszawie z lat 1889-1893 interesuja mnie zgony.
Oczywiscie na stronie szukajwarchiwach.

pozdrawiam,

sandro
Sandro Barblan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”