Wojciech Toporski - poszukuję

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Toporska

Wojciech Toporski - poszukuję

Post autor: Toporska »

Witam,
od kilku lat zajmuję się drzewem genealogicznym mojej rodziny, i jak rozciąga się już ono długo i wysoko, tak w głównej linii jak na złość tkwi w martwym punkcie. Pochodzę z Poznania (moja rodzina z Trzebawia, wieś pod Poznaniem, parafia Łódź, czasem Stęszew) i korzystam z BaSI oraz Poznań Poject, lecz nie są akurat w tym temacie zbyt przydatne. Trop Toporskich urywa się na małżeństwie Wojciecha Toporskiego i Scholastyki Owczarczak, którzy to mieli synów Stephanusa i Andrzeja (urodzonych odpowiednio w 1849 i 1844 roku). Ten drugi jest moim bezpośrednim przodkiem. Jedyny wcześniejszy, chwilowy trop, to małżeństwo Pawła Toporskiego z Katarzyną z końca XVII wieku, aczkolwiek jedyny na nie dowodem są akty urodzenia ich trzech córek. Liczę, że może ktoś z Państwa również nazywa się Toporski/a, albo ma w rodzinie to nazwisko i może odkrył jakiś zakryty dla mnie szlak, na przykład prowadzący z Małopolski czy innego obszaru występowania mojego nazwiska (w Wielkopolsce jest wyjątkowo niepopularne - praktycznie wszyscy je noszący są ze mną spokrewnieni).

Z góry BARDZO dziękuję za pomoc! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”