23andme - wysyłka próbki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
23andme - wysyłka próbki
Cześć,
mam pytanie do osób, które wykonały badanie 23andme z terenu Polski. Po wykonaniu badania firma prosi o odesłanie materiału wrzucając paczkę do skrzynki - jest ona już z góry opłacona i zaadresowana. Konsekwencje są takie, że wówczas przesyłka jest nierejestrowana i nijak nie można jej śledzić, ani mieć pewności, że dotrze do adresata. Moja idzie już 4 tydzień i cisza póki co...
Pytanie: jak Wasze doświadczenia związane z wysyłką do 23andme, po jakim czasie (i czy w ogóle) Wasze paczki docierały na miejsce?
Pozdrowienia,
Krzysio
mam pytanie do osób, które wykonały badanie 23andme z terenu Polski. Po wykonaniu badania firma prosi o odesłanie materiału wrzucając paczkę do skrzynki - jest ona już z góry opłacona i zaadresowana. Konsekwencje są takie, że wówczas przesyłka jest nierejestrowana i nijak nie można jej śledzić, ani mieć pewności, że dotrze do adresata. Moja idzie już 4 tydzień i cisza póki co...
Pytanie: jak Wasze doświadczenia związane z wysyłką do 23andme, po jakim czasie (i czy w ogóle) Wasze paczki docierały na miejsce?
Pozdrowienia,
Krzysio
-
Kazmierczak_Slawomir

23andme - wysyłka próbki
Witam,
wysłałem w lipcu 2019, wyniki dostałem po 30 dniach.
Pozdrawiam
Sławomir
wysłałem w lipcu 2019, wyniki dostałem po 30 dniach.
Pozdrawiam
Sławomir
-
Kazmierczak_Slawomir

Wysyłałam kilka zestawów do 23andme, więc odpowiem z pozycji człowieka z pewnym doświadczeniem. 
Bez stresu - trzeba poczekać, aż przesyłka dotrze do Holandii, skąd jest dostarczana kurierem do USA. Wtedy będzie można ją już śledzić.
Jeśli upłyną 3 - 4 tygodnie i nie pojawi się żadna informacja o tym, należy napisać do 23andme. W takiej sytuacji wysyłany jest za darmo nowy zestaw, trzeba znowu pobrać materiał biologiczny i znowu wysłać (numery próbki ze starego na nowy zamienia już samo 23andme). Stary zestaw jest wtedy blokowany, tak żeby nie było sytuacji, że stary jednak dotarł, nowy też i mamy dla jednej osoby dwie próbki.
Miałam dwa przypadki przedłużania się czasu otrzymania próbki, w jednym było, jak opisałam powyżej, w drugim próbka cudownie się odnalazła w tym samym dniu, w którym wysłałam zapytanie.
Pozdrawiam
Sonia
Bez stresu - trzeba poczekać, aż przesyłka dotrze do Holandii, skąd jest dostarczana kurierem do USA. Wtedy będzie można ją już śledzić.
Jeśli upłyną 3 - 4 tygodnie i nie pojawi się żadna informacja o tym, należy napisać do 23andme. W takiej sytuacji wysyłany jest za darmo nowy zestaw, trzeba znowu pobrać materiał biologiczny i znowu wysłać (numery próbki ze starego na nowy zamienia już samo 23andme). Stary zestaw jest wtedy blokowany, tak żeby nie było sytuacji, że stary jednak dotarł, nowy też i mamy dla jednej osoby dwie próbki.
Miałam dwa przypadki przedłużania się czasu otrzymania próbki, w jednym było, jak opisałam powyżej, w drugim próbka cudownie się odnalazła w tym samym dniu, w którym wysłałam zapytanie.
Pozdrawiam
Sonia
Moja paczka do 23andme zaginęła, choć to przez to, że posłuchałam się pań na poczcie - nie chciały przyjąć pudełka, miałam to włożyć w kopertę. Potem na angielskich stronach przeczytałam coś, że przesyłki, których system nie rozpoznaje po kształcie i kodzie kreskowym lecą od razu do niszczarki, a samo 23andme odpisali mi, że przesyłki wysłane inaczej niż w ich oryginalnych pudełkach do nich nie docierają.
Izabela
Dzięki ogromne za podpowiedzi 
Pozdrowienia,
Krzysio
No właśnie to mnie zastanawia, bo...kiedy wysyłają z Holandii paczkę do Polski, ta idzie ok. 7 dni (sam byłem zaskoczony jak szybko doszło). W drugą stronę jest już znacznie dłużej. Zanim doczytałem, że paczka jest już opłacona i trzeba wrzucić do skrzynki (mając nie najlepsze doświadczenia z pocztą polską) chciałem zamówić kuriera, ale okazało się, że 23andme tego nie akceptuje.Bez stresu - trzeba poczekać, aż przesyłka dotrze do Holandii, skąd jest dostarczana kurierem do USA. Wtedy będzie można ją już śledzić.
Pozdrowienia,
Krzysio