Szlachta mazowiecka- Górscy z Kampinosu

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Dzień dobry,

Szukam jakichś informacji o Górskich z Kampinosu. Już jakiś czas temu o nich pisałem, ale wtedy tylko ustalałem, czy byli chłopami, czy szlachtą. Okazało się, że moi 8x pradziadkowie Krzysztof i Teresa Górscy byli nobilis, a ich syn, Jan (1740-1784) utracił szlachectwo (zajmował się kowalstwem lub bednarstwem). Szukam informacji o Krzysztofie. Jego już nie widać w metrykach z Kampinosu. Nie wiem gdzie szukać o nim czego kolwiek. Herbu ich nie znam, więc też do herbarza nie zajrzę, ponieważ Górscy pieczętowali się różnymi herbami.
Gdzie można coś o nich odnaleźć z tą wiedzą, jaką ja posiadam? O Krzysztofie wiem tylko jak miała na imię jego żona oraz gdzie i kiedy mu się syn urodził.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Adam_Buciński

Post autor: Adam_Buciński »

Dlaczego utracił szlachectwo? Bo sam zawód o niczym nie świadczy, w szczególności wśród drobnej szlachty mazowieckiej i podlaskiej.
Chociaż to nie moje strony to może trzeba by było przejrzeć rejestry podatkowe
np. https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3/66#tabJednostka

Pozdrawiam
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

W zespole AGAD, ASK jest inwentarz dzierżawy kampinoskiej z 1765 r. i jeżeli byli osiadli, może będą podane jakieś dokładniejsze informacje, na jakiej zasadzie dzierżyli ziemię. Wtedy można przeszukać Sigillata Metryki Koronnej – a nuż Górscy otrzymali ziemię przywilejem królewskim i to odnotowano. Inne możliwe źródło, czyli księgi grodzkie warszawskie z tego okresu, niestety nieudostępniane ze względu na stan.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

W inwentarzu tym nie występuje ww. nazwisko ale zawiera on jedynie wykaz poddanych, który zobowiązani byli świadczyć różne robocizny na rzecz tej dzierżawy.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Ciekawe. A inne rodziny chłopskie są tam wymienione? Chętnie o nich też bym się czegoś dowiedział.
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Wtrącę się tylko na moment: (także) w przypadku Kampinosu pomocne jest podawanie sygnatur akt. Ja np. lustracje dzierżawy kampinoskiej z 1765 r. w ASK znam dwie (a jest w nim także z 1777).
W żadnej nie znalazłem Górskich.
-------------------
edycja: "nie znalazłem" to za dużo powiedziane, nie rzucili mi się w oczy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Faktycznie są dwie. Pierwsza zespół 1/7/0, seria 9 ASK XLVI, jednostka 158 (k. 27v-31v) oraz ten sam zespół, seria 11 ASK LVI, jednostka 133. Ta druga obejmuje również rok 1777.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”