Dokument sądowy. Łacina OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Wisniewski_Radosław

Dokument sądowy. Łacina OK
Witam serdecznie.
Otrzymałem "kopię" dokumentu tyczącego moich przodków.
Niestety, żadnego wyjaśnienia czego tyczy
Jedyne co wiem, to że zapis z CGW z 1762 roku.
https://zapodaj.net/3db85cc9117f9.jpg.html
Otrzymałem "kopię" dokumentu tyczącego moich przodków.
Niestety, żadnego wyjaśnienia czego tyczy
Jedyne co wiem, to że zapis z CGW z 1762 roku.
https://zapodaj.net/3db85cc9117f9.jpg.html
Ostatnio zmieniony sob 13 cze 2020, 00:01 przez Wisniewski_Radosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Dokument sądowy. Łacina
Brak kolejnych stron zapisu. Czy to nie jest przypadkiem drugi fragment zapisu, o który już Pan pytał?
Bartek
-
Wisniewski_Radosław

Dokument sądowy. Łacina
Nie mam pojęcia. Dostałem kopię, i zero wyjaśnienia. Tylko widzę nazwisko Bartołd.
-
Wisniewski_Radosław

- Bartek_M

- Kontakt:
Dokument sądowy. Łacina
Tak, to dwie części tego samego zapisu. Składam tłumaczenie w całość:
N. Wojciech Kobyleński syn zm. Jakuba i zm. N. Konstancji Ostaszewskiej zastawia N. Maciejowi Bartołtowi, synowi zm. Fabiana i Anny Bartołtówny małżonków, oraz jego bratankom (filiastrom) NN. Grzegorzowi, Wojciechowi i Filipowi Bartołtom, synom zm. N. Mikołaja Bartołta i Franciszki Niedziałkowskiej małżonków, 3 porcje działu w dobrach Bartołty Maciejowięta i Wojciechowięta, na 3 lata, w sumie 300 tynfów (w tym 200 odebranych dziś z rąk G. Grzegorza Stryjewskiego [?], a 100 z rąk N. Macieja Bartołta).
N. Wojciech Kobyleński syn zm. Jakuba i zm. N. Konstancji Ostaszewskiej zastawia N. Maciejowi Bartołtowi, synowi zm. Fabiana i Anny Bartołtówny małżonków, oraz jego bratankom (filiastrom) NN. Grzegorzowi, Wojciechowi i Filipowi Bartołtom, synom zm. N. Mikołaja Bartołta i Franciszki Niedziałkowskiej małżonków, 3 porcje działu w dobrach Bartołty Maciejowięta i Wojciechowięta, na 3 lata, w sumie 300 tynfów (w tym 200 odebranych dziś z rąk G. Grzegorza Stryjewskiego [?], a 100 z rąk N. Macieja Bartołta).
Bartek
-
Wisniewski_Radosław

-
Wisniewski_Radosław

- Bartek_M

- Kontakt:
Dokument sądowy. Łacina
Nie. A dat jakich faktów by się Pan spodziewał? To jest zwykły zapis zastawu. Jego daty dziennej należy szukać w księdze przed pierwszym zapisem z tego dnia posiedzenia urzędu grodzkiego.
Bartek