Pogórscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Koleś

Pogórscy

Post autor: Koleś »

T: "Rodzina Pogórskich"

Dzień Dobry Państwu,

Poszukuję informacji na temat Rodziny Pogórskich. We własnym zakresie udało mi się dotrzeć do herbarza Hrabiego Uruskiego w ,którym to herbarzu w tomie XIV opisana jest niezbyt szczegółowa historia tego rodu. Na końcu wpisu znajdują się zapisane w nawiasie skróty nie wiem do końca co oznaczają są one następujące :

(Don. Vars.,Zap. i Wyr. Tryb. Piotrk. i Lubel, Sigil.).

Przypuszczam ,że mogą one oznaczać miejsca w ,których może znajdować się dokumentacja na temat tej Rodziny. Najstarszymi członkami rodziny co do ,których jestem pewny są: Maria Wilhelmina Pogórska (ur.02.07.1891 w Tarnopolu) oraz jej ojciec Władysław Pogórski (niestety miejsce i data urodzenia nie jest znane jednak data śmierci to 15.12.1897 Tarnopol).

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś z Państwa nosi nazwisko Pogórski i posiada informacje genealogiczne na temat Rodu Pogórskich proszę o kontakt.

-Wojciech Pogórski
daniel73

Sympatyk

Rodzina Pogórskich

Post autor: daniel73 »

Don Vars - Libri Donationum Varsiovienses
Witanowski_Jan

Sympatyk

Rodzina Pogórskich

Post autor: Witanowski_Jan »

Pogorscy herbu Leliwa z Pogorzyc pod Chrzanowem. W XV w. żył Szczepan, miał syna Benedykta, ten ożenił się ze Zbigniewą Wodzisławską i miał z nią synów Garbiela i Jana. Jan to mój przodek po córce Barbarze. Gabriel miał z Zofii Owadowskiej syna Mikołaja. Ten chyba zostawił synow i od niego wywodzi się rodzina Pogórskich (o ile nie wygasła).

http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... k*&d=0&t=0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”