Jaka to miejscowość, Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Jaka to miejscowość, Parafia ?

Post autor: Danecka »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zapisu dotyczącego miejsca urodzenia Pana Młodego Józefa Bollman w akcie ślubu zawartego w Piotrkowie Trybunalskim w roku 1846:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/92f ... 5009d.html

Podana jest miejscowość w Wielkim Księstwie Poznańskim.
Metryka urodzenia w allegata nie zachowała się.

Odczytałam Meseric. Meseritz to Międzyrzecz. Przeglądałam w FamilySearch - księgi tejże parafii on-line udostępnione, niestety nazwisko to nie występuje.

Proszę o podpowiedź. Będę ogromnie wdzięczna.

Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

jaka to miejscowość ?

Post autor: jakozak »

Ja widzę:
W mieście M..... Wielkiem Księstwie Poznańskiem
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Danusiu

Może chodzi o miasto Mozów k/ Sulechowa,obecnie w zielonogórskim.

pozdrawiam Grażyna
Tomek1973

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Post autor: Tomek1973 »

To z pewnością Międzyrzecz.
A Bollmana znalazlem na przyklad w katastrze fryderycjańskim.
http://www.genealogy.drefs.net/Bio-Bz.txt
W bazie Poznan Project też to nazwisko występuje
http://bindweed.man.poznan.pl/posen/search.php

pozdrawiam - tomek
marbl

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Post autor: marbl »

wielu Bollmanów było ewangelikami
marek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

jaka to miejscowość ?

Tomku, nazwisko Bollman jest bardzo popularne w tamtych czasach w każdym z zaborów, także w Prusach. Jednak w Międzyrzeczu nie ma ani jednego. Sprawdziłam katolików, ewangelików i / jak nazwano/ dessidentów - protestantów, kalwinów i innych wyznań z Międzyrzecza, i nic.

Józef Bollman, młody 23 letni czeladnik stolarski pojawia się w Piotrkowie, czy sam czy też z rodzicami niewiem.W 1846 bierze ślub z panną z Piotrkowa. Tam rodzą się jego dzieci, a w metrykach jego imię i nazwisko stopniowo ulega zmianie.
Pojawia się Adolf Bilman, w końcu Belman i takie nazwisko przeszło na potomków.
Skąd przybył do Piotrkowa? Właśnie, jak do tego dojść? Może akt zgonu, jeśli oczywiście umarł w Piotrkowie, być może da odpowiedź. Akta metrykalne są rozdzielone i w AP w Łodzi i w AP w Piotrkowie Tryb. no i AA w Łodzi.

Pozdrowienia
Danuta
Tomek1973

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Pani Danuto,
oprócz informacji z aktu zgonu, w aktach miasta P-kowa może być tylko jeden dokument potwierdzający miejsce urodzenia Józefa. Mam tu na myśli księgę ludności stałej. O ile jednak Józefowi zmarłoby się w latach 1850 - 1870, odnalezienie tego zapisu byłoby mocno utrudnione, choć nie niemożliwe. Ale jestem prawie pewien, że w kls, jako miejsce urodzenia bedzie widniało "Prussy", a nie konkretna miejscowość.
Spróbuję czegoś poszukać, ale jesli wymagałoby to zbyt duzych nakładów czasowych, to sobie odpuszczę. W wakacje niestety nie ma dyżurów popołudniowych w archiwum.

pozdrawiam - tomek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

jaka to miejscowość ?

Będę ogromnie wdzięczna, zapalilo sie światełko. Może uda się odnaleść jakiś ślad.
W 1866 roku Józefowi- Adolfowi rodzi się córka Józefa .

Pozdrawiam
Danuta
Tomek1973

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Pani Danuto czy pani zlecała kwerendę wposzukiwaniu aktu zgonu Adolfa w piotrkowskim AP?

tomek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

jaka to miejscowość ?

Panie Tomku,tak, wysłałam do AP w Piotrkowie podanie 22 bm, o akty zgonu, m.innymi Adolfa Belmana/ wcześniej Józefa Bollmana/.

Z AP w Łodzi, skąd otrzymałam alt ślubu i metryki urodzeń dzieci , wczoraj uzyskałam dodatkową informację, że w miejsce urodzenia Bollmana to Meseritz/ zapisane Mezeric - czyli tak jak wcześniaj odczytałam/ Międzyrzecz Wielkopolski.

Danuta
Szymański_Wojciech

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Post autor: Szymański_Wojciech »

Witam!
Czy ktoś wie jaka miejscowość może kryć się za określeniem "parafia kobielska" zastosowanym w poł. XIX w. przez jednego z mazowieckich proboszczów przy sporządzaniu aktu ślubu (jako miejsce zapowiedzi). Mam tu pewne sugestie, ale ktoś już może natrafił na coś podobnego. Miejscowości o nazwie Kobiele (czy pokrewnych) z innych obszarów Polski raczej sie nie zgadzają z geografią genealogii mojej rodziny.
W. Szymański
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

jaka to miejscowość ?

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
W tamtym czasie istniała Parafia Kobielice , której tereny obecnie należą do Par.Sędzin /kuj.pomorskie/.

Pozdrawiam serdecznie
Irena
Tomek1973

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Kobiele Wielkie?

tomek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

jaka to miejscowość ?

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze chodzi o miejscowosc Kołbielsk, obecnie Wiązownia, lezaca w powiecie otwockim, Jeszcze pod koniec XVIII wieku nosila nazwe Kołbielsk, czy byla parafia? nalezy sprawdzic, obecnie jest http://www.wiazowna.net.pl/node/184
Informacje o wczesniejszej nazwie owej miejscowosci, pozyskalam z ponizszej strony:
http://translate.google.de/translate?js ... l=en&tl=pl

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

jaka to miejscowość ?

Post autor: Łucja »

Rozstrzygające będzie zapewne w której części Mazowsza genealogia rodziny się ulokowała, jeżeli okolice Otwocka i Garwolina wchodzą w grę, to może chodzić o KOŁBIEL:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/272
W Słowniku jest ciekawa adnotacja dla miejscowości o nazwie Kołbiel - ob. Kobiel (na drugiej stronie od linka), co świadczy, że nazwy mogły być stosowane zamiennie.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”