Księgi grodzkie/ziemskie - jaka skala problemu?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dzień dobry,
mam pytanie związane z księgami grodzkimi/ziemskimi - czy zapisy w takich księgach były prowadzone chronologicznie?
Zakładając, że znam datę (np. aktywacji testamentu w sądzie ziemskim) to czy odnalezienie właściwego dokumentu jest kłopotliwe i czasochłonne, czy sprowadza się do odszukania właściwej daty i voila?

Pytanie wynika stąd, że LVIA odmówiło wykonania zlecenia wyszukania dokumentów z ksiąg powiatu upickiego (XVIII wiek) argumentując, że to za dużo pracy. Biorąc pod uwagę, że podałem dokładne daty wydawało mi się, że nie jest to bardziej kłopotliwe niż poszukiwania w innych niezdigitalizowanych dokumentach (za które się płaci 30 euro/h), a tu zaskoczenie - nie chcą zlecenia i pieniędzy.

Czyżby zatem te poszukiwania konkretnych dokumentów w księgach ziemskich/grodzkich stanowiły aż duże wyzwanie?

pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Nie przeglądałem nigdy ksiąg z WXL ale jeśli były tam te same zasady co w Koronie to sesje zapisywane były po kolei
Znajomość podstaw łaciny wskazana bowiem
1/nie stosowano współczesnego datowania , kolejne posiedzenia zapisywano dniami po wyszczególnionych z nazwy świętach kościelnych . Wyglądało to tak: feria: secunda - poniedziałek, tertia -wtorek, guarta, -środa, guinta – czwartek, sexta - piatek post i tu nazwa święta oczywiście po łacinie. Bardzo przydatne są kościelne kalendarze lub brewiarz
Zatem trzeba pewnej wprawy aby nasze daty przełożyć na kalendarz sądowo kościelny
2/ Każde posiedzenie to zbiór kolejnych spraw z danego dnia sesji , każda opatrzona tytułem . Najpewniej testament będzie zapisany testamentum (ale nie można wykluczyć innych zapisów w tytule). Z reguły w tytule -co znakomicie ułatwia wyszukiwanie -było zapisywane nazwisko strony. Tu najpewniej spadkodawcy.
Generalnie po nabyciu wprawy przeszukiwanie nie powinno być nazbyt trudne.
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dziękuję bardzo za te informacje.
Przejrzałem w międzyczasie spisy zawartości fondów z interesujących mnie lat i chyba nawet nie mam co się nastawiać na odszukanie dokumentów - brakuje roczników wszystkich trzech dokumentów, które chciałem znaleźć. Wygląda na to, że w LVIA nawet nie pochylili się nad zapytaniem (bo sami by stwierdzili, że tych dokumentów nie ma) tylko odpisali z szablonu :(
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”