Piotrowscy Kampinos, Zamość

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Post autor: Piotrowski_Dariusz_1967 »

poszukuję dokładnej daty zgonów następujących osób zamieszkałych w Kampinosie ,w Zamościu : Józefa Piotrowskiego (ur. 11.02.1872) , jego ojca Stanisława (ur.3.11.1845) , jego babci Joanny Józefy Piotrowskiej (z d. Bartkowskiej (h. Ostoja))(zm. 27.04.1904) i daty urodzin Jana Waśkiewicza (zm. 23.09.1877).
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Niestety nie wiadomo, czy ci Bartkowscy byli herbu Ostoja, a nawet nie jest pewne, czy rzeczywiście byli szlachtą.
Pozdrawiam
Hubert
Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Hubercie, masz rację co do Bartkowskich , znalazłem akt ślubu z drugą żoną Grzegorza , gdzie jest dopisek , że akt odczytano i podpisano za innych gdyż są nieumiejący pisać . Gdyby był szlachtą , to prawdopodobnie chociaż potrafiłby się podpisać.

Dariusz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

żartujesz?
nie wiem czy byli, wiem, że wielu szlachetnych nie umiało się nawet podpisać, a "dopisek" to szablon w metrykach, żaden dowód czy umiał się podpisać, czy też był niepiśmienny
pozdrawiam
BasiaS
Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

No może tak , ale w tym akcie podpisał się jeden ze świadków , więc może to nie jest szablon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”