Piotrowscy Kampinos, Zamość
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Piotrowski_Dariusz_1967

poszukuję dokładnej daty zgonów następujących osób zamieszkałych w Kampinosie ,w Zamościu : Józefa Piotrowskiego (ur. 11.02.1872) , jego ojca Stanisława (ur.3.11.1845) , jego babci Joanny Józefy Piotrowskiej (z d. Bartkowskiej (h. Ostoja))(zm. 27.04.1904) i daty urodzin Jana Waśkiewicza (zm. 23.09.1877).
-
Płowik_Hubert

Niestety nie wiadomo, czy ci Bartkowscy byli herbu Ostoja, a nawet nie jest pewne, czy rzeczywiście byli szlachtą.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Piotrowski_Dariusz_1967

Hubercie, masz rację co do Bartkowskich , znalazłem akt ślubu z drugą żoną Grzegorza , gdzie jest dopisek , że akt odczytano i podpisano za innych gdyż są nieumiejący pisać . Gdyby był szlachtą , to prawdopodobnie chociaż potrafiłby się podpisać.
Dariusz
Dariusz
żartujesz?
nie wiem czy byli, wiem, że wielu szlachetnych nie umiało się nawet podpisać, a "dopisek" to szablon w metrykach, żaden dowód czy umiał się podpisać, czy też był niepiśmienny
nie wiem czy byli, wiem, że wielu szlachetnych nie umiało się nawet podpisać, a "dopisek" to szablon w metrykach, żaden dowód czy umiał się podpisać, czy też był niepiśmienny
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Piotrowski_Dariusz_1967

No może tak , ale w tym akcie podpisał się jeden ze świadków , więc może to nie jest szablon