Dzień Dobry,
Uprzejmie proszę o pomoc w przetłumaczeniu aktu chrztu mojego 3xpradziadka. Z aktu jedynie jestem w stanie odszyfrować to, że Johann Friedrich jest synem Johanna i Marii z d. Jacobi. Proszę o korektę, jeśli coś źle odczytałem oraz przetłumaczenie pozostałych informacji, które mogą mnie nakierować na wcześniejsze dzieje rodziny (mam problem z odnalezieniem starszych śladów). Nie potrafię też rozszyfrować miejscowości, bo nie jest to raczej sam Starogard Gdański? Z góry serdecznie dziękuję!
Oto link do aktu (dla ułatwienia podkreśliłem na czerwono miejsce w którym rozpoczyna się właściwa treść).
https://drive.google.com/file/d/1QQEANe ... sp=sharing
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
OK Akt urodzenia Schroeder 1807, par.ew. Starogard Gdański,
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
OK Akt urodzenia Schroeder 1807, par.ew. Starogard Gdański,
Ostatnio zmieniony pt 17 lip 2020, 10:18 przez TomS, łącznie zmieniany 1 raz.
Amtsgrund, grunt/ziemia miasta/urzędu miasta tu: Preußisch Stargard/t
podlegająca pod miasto, leżąca najczęściej poza miastem, wydzielona prawdopodobnie
pod budownictwo i zasiedlenie tu: 1807 rok,; obecnie na mapach sztabowych z 2.poł. 19 wieku już Amtsgrund nie figuruje.Prawdopodobnie później po 1807 jest już w granicach miasta. Miejsce zamieszkania Schroeder`ów.
dalej: 6 dzieci ślubnych, męskich,
Płóciennikowi mistrzowi /Züchnermeister, też Ziechnermstr/ Johann Schroeder
urodziła jego żona Maria urodzona Jacobi 18.06.1807, rankiem o pierwszej godzinie syna, który 21.06.1807 ochrzczony został i otrzymał/nazwany został
Johann Fridrich [Friedrich]
Świadkowie chrztu:
1.Herr /Pan/ Carl Wettich,
2. Herr Amtssekretär /sektretarz urzędu/ Ferdinand Eichel,
3.Jungfer /panna/ Catharina Loewke,
4. Jungfer Reg:[ina] Juliana Wettig.
Pozdrawiam
Roman M.
podlegająca pod miasto, leżąca najczęściej poza miastem, wydzielona prawdopodobnie
pod budownictwo i zasiedlenie tu: 1807 rok,; obecnie na mapach sztabowych z 2.poł. 19 wieku już Amtsgrund nie figuruje.Prawdopodobnie później po 1807 jest już w granicach miasta. Miejsce zamieszkania Schroeder`ów.
dalej: 6 dzieci ślubnych, męskich,
Płóciennikowi mistrzowi /Züchnermeister, też Ziechnermstr/ Johann Schroeder
urodziła jego żona Maria urodzona Jacobi 18.06.1807, rankiem o pierwszej godzinie syna, który 21.06.1807 ochrzczony został i otrzymał/nazwany został
Johann Fridrich [Friedrich]
Świadkowie chrztu:
1.Herr /Pan/ Carl Wettich,
2. Herr Amtssekretär /sektretarz urzędu/ Ferdinand Eichel,
3.Jungfer /panna/ Catharina Loewke,
4. Jungfer Reg:[ina] Juliana Wettig.
Pozdrawiam
Roman M.