Poszukuję informacji o majątku "Czerwony Dwór" w Grodzisku Mazowieckim sprzed 1890.
W tym czasie należał do rodziny Szymkiewiczów. Na początku XX wieku znajdowało się tam gimnazjum znane pod nazwą "Czerwony Dwór", a po I wojnie światowej wojskowa radiowa stacja nadawcza.
Czerwony Dwór w Grodzisku Mazowieckim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Strasz_Marek
-
Magdalena_Strózik

Mój pradziadek, Bolesław Dyonizy Markowski był dyrektorem tejże stacji nadawczej, z której teraz został tylko malutki budyneczek. Jeśli chodzi o lata wcześniejsze, to moja wiedza jest szczątkowa, ale dość dużo interesujących informacji na temat przeszłości Grodziska (i jego zabytków) można uzyskać w grodziskim domu kultury, (Sala Historii Miasta), od p. Łukasza Nowackiego (lukasznowacki@vp.pl). Warto też sprawdzić w książkach Marka Cabanowskiego, jedną powinnam gdzieś mieć, to przeszukam i dam Ci znać.
Pozdrawiam,
Magda Strózik
Pozdrawiam,
Magda Strózik
-
Magdalena_Strózik

Przejrzałam książkę, o której wspominałam - "Dzieje Grodziska Mazowieckiego", praca zbiorowa z 1989. Niestety nie ma w niej konkretnych informacji na interesujący Cię temat. Znalazłam jedynie cyctat z monografii ks. Bojanka o Grodzisku: "Gdy do tego dodamy straż ogniową, aptekę i dwa składy apteczne, szkoły w Czerwonym Dworze, żeńską Krupińskiego, jedną miejską rządową i 3 prywatne, w środę i w piątek targi, będziemy mieli przeciętny obraz Grodziska przed wojną w 1914 roku". W książce jest też zdjęcie radiostacji z lat 30.
Pozdrowienia,
Magda
Pozdrowienia,
Magda
-
Strasz_Marek
Dziękuję za pomoc. Niedawno przejrzałem hipotekę "Czerwonego dworu" w Archiwum w Grodzisku, ale tez niewiele sie dowiedziałem. Większość początkowych wpisów z początku lat 90tych XIX wieku dotyczy ówczesnych właścicieli Szymkiewiczów. A mnie interesują czasy wcześniejsze. Jest też wpis dotyczacy lat sześćdziesiątych, ale pisany tak niewyraźnych rosyjskim, że zupełnie nie wiedziałem, o co chodzi...
Natomiast w literaturze pamietnikarskiej mozna znaleźć kilka ciekawych wspomnień o szkole. Jesli to kogoś interesuje, moge podać źródła. Mniej jest o czasach radiostacji wojskowej, co oczywiste...
A na zdjęciu jest pewnie biały budynek, pewnie otynkowany w tych czasach. Pierwotnie, także w czasach szkoły, budynek był jeszcze z czerwonej cegły, stad nazwa.
Natomiast w literaturze pamietnikarskiej mozna znaleźć kilka ciekawych wspomnień o szkole. Jesli to kogoś interesuje, moge podać źródła. Mniej jest o czasach radiostacji wojskowej, co oczywiste...
A na zdjęciu jest pewnie biały budynek, pewnie otynkowany w tych czasach. Pierwotnie, także w czasach szkoły, budynek był jeszcze z czerwonej cegły, stad nazwa.