Nazwisko -Kołcz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JanKołcz

Nazwisko -Kołcz

Post autor: JanKołcz »

Czy znacie coś o nazwisku Kołcz, odkąd pochodzy?
Tylko wiem że jest z Galicji, blisko miasta Buczacz. Interesuje mnie z którego wieku pochodzy nazwisko. Czy nazwisko Kołcz i Kowcz jest jedną rodziną? Czy znacie kiedy się nazwisko kołcz pierwszy raz napisało i mówiło w Polskiej historii?
Dziękuję.. Jan Zagranicą, Bałkan
marbl

Sympatyk

Nazwisko Kołcz

Post autor: marbl »

Buczacz miasto powiatowe, opis miasta ze SG
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/433
marek
Ostatnio zmieniony czw 01 lip 2010, 09:29 przez marbl, łącznie zmieniany 2 razy.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Nazwisko -Kołcz

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

JanKołcz pisze:Czy znacie coś o nazwisku Kołcz, odkąd pochodzy?
Tylko wiem że jest z Galicji, blisko miasta Buczacz. Interesuje mnie z którego wieku pochodzy nazwisko. Czy nazwisko Kołcz i Kowcz jest jedną rodziną? Czy znacie kiedy się nazwisko kołcz pierwszy raz napisało i mówiło w Polskiej historii?
Dziękuję.. Jan Zagranicą, Bałkan
Witam na tym Forum,
wydaje sie, ze nazwisko Kołcz ma polskie korzenie, ale z lokalizacja poludniowo-wschodnia, czyli w obrebie dawnego zaboru austriackiego, dlatego moglo wystepowac takze w rejonie miasta Buczacz.

Zobacz gdzie obecnie mieszkaja w Polsce osoby o tym nazwisku;
http://www.moikrewni.pl/mapa/wzgledny/k ... 582cz.html

Prof. K. Rymut nazwisko to wywodzi od slowa - kołek, a nazwisko Kołek, odnotowano juz w 1386 r.. Takie przezwisko mogl nosic ktos szczuply, niezbyt wysoki, ale "twardy w robocie", a pozniej bylo to juz nazwiskiem.

Profesor podaje w tej samej grupie nazwisk, ze w 1387 odnotowano nazwisko; Kołczek, a to znaczy, ze Kołczek byl synem mezczyzny o nazwisku Kołcz.

Zatem nazwisko Kołcz prawdopodobnie istnialo w Polsce juz przed +/-1365.

Moim zdaniem, a opieram sie na informacji prof. K. Rymuta, nazwisko Kowcz ma inna etymologie. Profesor wywodzi nazwiska Kow, Kowas, Kowas od staropolskiego slowa "kowac'" = kuc' metal. Czyli lokalnie, gwarowo, tak nazywano kowali i prawdopodobnie Kowcz, to gwarowo kowal.
Nazwisko Kowal wg Profesora, pierwszy raz odnotowano w Polsce w 1387.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

http://books.google.pl/books?id=FAhFAAA ... kQ6AEwCDg8

Od X do XIII wieku dominowała zbroja kolcza. W całej Europie rycerstwo ubierało długie kolczugi, z rękawami i kapturami kolczymi (osobnymi lub stanowiącymi całość z pancerzem). Nogi początkowo niechronione, później również okrywano kolczymi nogawicami. W pewnym okresie rycerze od stóp do głów chronieni byli przez kolczugę, której posiadanie stało się znakiem przynależności do tej klasy społecznej.

Paweł
JanKołcz

Post autor: JanKołcz »

Dziękuję... Będę szukać więcej. Rzecz w tym jest, że ten ktoś z tego czasu był człowiek w kołczy, a kolcza jest zbroją. Też wtedy musił być rycerzem, może być później i Husarzem.
Co wasze państwo ma na pomyślu, czy macie jakie ewydencję z czasów husarii. Npr. imiona husarza z jednego woj. w latach między 1650.r. - 1776.r ??? Czy tak coś możno? Interesuje mnie okolica miasta Buczacz, ale nie ma więcej informacji, myślem że są możne informacje z tej parafii, z ostatnich czasów Rzeczypospolitej, też i ostatnich czasów Husarii, ostatniej formacji bitewnej która w Polsce miala kolczę. W latach : do 1772.r na pewno, a może i do 1795.r Cześć dziękuję jeszcze raz!!!
reynavis

Sympatyk

Nazwisko - Kołcz

Post autor: reynavis »

Witaj Janie!

Przeglądając Kresowy Portal Genealogiczny - Genealogia Kresowa, trafiłam na ogłoszenie, które może Cię zainteresować.
genealogia.kresowa.info/index.php?
Owe ogłoszenie zamieszczone jest w temacie : poszukiwanie informacji o nazwisku(/Poszukiwanie rodzin z innych części Polski).
Treść jest następująca - "witam poszukuję informacji o nazwisku Kołcz oraz herbu tej rodziny proszę o kontakt''
Osoba ta podaje też swój e-mail : lukasz.kolcz1@wp.pl

Powodzenia, pozdrawiam
Regina
reynavis

Sympatyk

Nazwisko - Kołcz

Post autor: reynavis »

Witaj Janie!

Przeglądając Kresowy Portal Genealogiczny - Genealogia Kresowa, trafiłam na ogłoszenie, które może Cię zainteresować.
Owe ogłoszenie zamieszczone jest w temacie : poszukiwanie informacji o nazwisku(/Poszukiwanie rodzin z innych części Polski).
Treść jest następująca - "witam poszukuję informacji o nazwisku Kołcz oraz herbu tej rodziny proszę o kontakt''

Powodzenia, pozdrawiam
Regina
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Nazwisko - Kołcz

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

reynavis pisze:Witaj Janie!

Powodzenia, pozdrawiam
Regina
Dodam, ze wg;
http://genealog.home.pl/
i innych zrodel, w 1460 zostal nobilitowany Kołczek [ !!! ] herbu Topor.

Wladyslaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”