Nazwisko: Kęsicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=38989&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Kęsicki_Łukasz

Post autor: Kęsicki_Łukasz »

Witam, jakich informacji Pani szuka??
Mushal

Sympatyk

Post autor: Mushal »

Czołem, jestem m.in. potomkiem Kęsickich. Najwcześniejszym z Kęsickich, którego mam drzewie był Jan Kęsicki, zmarły w 1686 roku, mąż Jadwigi Makomaskiej/Rykaczewskiej. Moja linia idzie w dół od jednego z jego synów, od Piotra, ożenionego z Barbarą Rykaczewską. Mam sporo innych Kęsickich, z pozostałych gałęzi. Od linii Osieckich, Rzeszotarskich po Brudnickich.
Pozdrawiam
Maciej Muszalski
Myśliński_Mariusz

Kęsicki

Post autor: Myśliński_Mariusz »

Kęsicki to na pewno nazwisko odmiejscowe od miejscowości Kęsice, miejsowość położona w obecnym województwie mazowieckim, w powiecie sierpeckim, w gminie Zawidz, położona nad Sierpienicą. https://polishgenealogy1.blogspot.com/2 ... sicki.html W 18 i 19 wieku była własnością moich kuzynów Myślińskich herbu Jastrzębiec. Miedzy innymi ta linia wylegitymowała się ze szlachectwa w 19 wieku. Myślin od Kęsic dzieli tylko ponad 20 km. Bardzo zależy mi na kontakcie z Myślińskimi wywodzącymi się z Kęsic i pobliskich miejscowości .
Kempisty_Anna

Członek PTG
Mistrz

Kęsicki

Post autor: Kempisty_Anna »

Dobry wieczór, mam również przodków Kęsickich. Miło mi :)
Mój prapradziadek macierzysty Antoni Kęsicki był, jak świadczy akt jego zgonu w 1907 roku, synem Onufrego i Trojanowskiej oraz mężem Antoniny z Trojanowskich, zmarłej w 1883 roku. Jak świadczą ich akty zgonów oboje mieli urodzić się w Karolinie, parafii Zegrze, powiatu Serock. Na pewno tam mieszkali i mieli 7-ro dzieci, w tym mojego pradziadka Ignacego. Nie znalazłam niestety wcześniejszych metryk dotyczących moich Kęsickich.
Według podań rodzinnych "pochodzić mieli z Małopolski i byli w drużynie Radziwiłłów".
Znalazłam dwóch Onufrych Kęsickich. Jeden był mężem Agnieszki Dubińskiej, z którą miał syna Jana, późniejszego męża Barbary Sikorskiej. Drugi, według zapisu w herbarzu „Rodzina, herbarz szlachty polskiej. T. 6, Uruskiego Seweryna, z 1909 roku”, był "podoficerem wojsk rosyjskich i wylegitymował się w Królestwie w 1862 roku bez wskazania herbu, i był synem Macieja i Anny Witkowskiej, wnukiem Józefa i prawnukiem Jakuba, który w 1762 roku był komornikiem ziemskim płockim".
Pozdrawiam
Anna Kempisty
Mushal

Sympatyk

Re: Kęsicki

Post autor: Mushal »

Myśliński_Mariusz pisze: z Myślińskimi wywodzącymi się z Kęsic i pobliskich miejscowości .
Właśnie z pow.Sierpeckiego wywodzą się moi przodkowie z linii Kęsickich. Zarówno herb Jastrzębiec jak i Iglowski odmienny są tu ze sobą połączone przez małżeństwa. Wśród bezpośrednich przodkow,z linii mazowieckiej, mam Makomaskich,Ubyszow, , Kęsickich, Kossobudzkich,Jeżewskich, Koziebrodzkich, Rościszewskich, Rzeszotarskich,Kosmaczewskich, Leszczyńskich, Brudnickich ...i pewnie coś jeszcze się znajdzie,bo z pamięci a nie ze spisu lecę. Wszystko wlasnie z rejonu : Sierpc, Płock.

Niestety nie mam poszukiwanego przez Ciebie nazwiska 😔 https://www.myheritage.pl/site-family-t ... amily-tree

Pozdrawiam
Maciej Muszalski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”