Miejscowość Czekarzewice

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wojad121

Sympatyk

Miejscowość Czekarzewice

Post autor: wojad121 »

Witam,
Próbuje znaleźć informację o urodzeniu mojego pra pra dziadka. Z aktu jego ślubu wynika, iż urodził się w Czekarzewicach. Aktualnie gmina Tarłów. Był to rok 1851 (+/- 2 lata). Proszę o podpowiedzi, w jakich zasobach szukać.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Awatar użytkownika
Jarek54

Sympatyk

Miejscowość Czekarzewice

Post autor: Jarek54 »

Proszę zacząć od szukania w parafiach Pawłowice i Tarłów. Najwygodniej za pośrednictwem portalu Metryki.GenBaza.pl. Parafie te występują również w zasobach Mormonów na FamilySearch.org, a sama parafia Tarłów na portalu Lubgens - Baza Indeksów Lubelszczyzny.
Moja rodzina Janowskich pochodzi z Tarłowa i okolic, więc mam ten teren rozpracowany.
Jakie nazwiska Pana interesują?

Pozdrawiam

Jarosław Janowski
wojad121

Sympatyk

Miejscowość Czekarzewice

Panie Jarosławie,
Chodzi konkretnie Józefa Czyż urodzony ok 1851. Jego rodzice to najprawdopodobniej Tomasz i Teresa z Putaków. Tarłów chyba przeszukałem ale po przeszukaniu kilku lat w ogóle nie natrafiłem na nazwę Czekarzewice.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Miejscowość Czekarzewice

Post autor: pdanielak »

Wedlug slownika parafia Tarłow.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/791

Piotr
wojad121

Sympatyk

Re: Miejscowość Czekarzewice

Jarek54 pisze:Proszę zacząć od szukania w parafiach Pawłowice i Tarłów. Najwygodniej za pośrednictwem portalu Metryki.GenBaza.pl. Parafie te występują również w zasobach Mormonów na FamilySearch.org, a sama parafia Tarłów na portalu Lubgens - Baza Indeksów Lubelszczyzny.
Moja rodzina Janowskich pochodzi z Tarłowa i okolic, więc mam ten teren rozpracowany.
Jakie nazwiska Pana interesują?

Pozdrawiam

Jarosław Janowski
Panie Jarku, trafiony - zatopiony! Pawłowice!
Dziękuję
Pozdrawiam

Wojciech Adamczyk
Awatar użytkownika
Jarek54

Sympatyk

Panie Wojciechu,
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Nawisko Czyż występuje często w rejonie Czekarzewic, natomiast czy to drugie nazwisko, o którym Pan wspomina to nie Ptak lub Ptaszyński? Ptaków jest tam dużo.
I jeszcze jedno, zapomniałem wspomnieć o parafii Zemborzyn Kościelny, w której czasami odbywały się śluby Czekarzewiaków.

Pozdrawiam

Jarosław Janowski
wojad121

Sympatyk

Jarek54 pisze:Panie Wojciechu,
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Nawisko Czyż występuje często w rejonie Czekarzewic, natomiast czy to drugie nazwisko, o którym Pan wspomina to nie Ptak lub Ptaszyński? Ptaków jest tam dużo.
I jeszcze jedno, zapomniałem wspomnieć o parafii Zemborzyn Kościelny, w której czasami odbywały się śluby Czekarzewiaków.

Pozdrawiam

Jarosław Janowski
Panie Jarosławie,
drugie nazwisko to Puszczak. Udało mi się w późniejszych aktach odczytać dokładnie. Sporo odnalazłem dzięki Pana podpowiedzi.
A co do Pawłowic jeszcze, nie wie Pan jak daleko sięgają dokumenty? Czy tylko od 1810?

Pozdrawiam,
Wojciech Adamczyk
Awatar użytkownika
Jarek54

Sympatyk

Panie Wojciechu,
Nazwisko Puszczak mam na swoim drzewie. Magdalena Puszczak po mężu Spyrczak była moją Praprababką 4-go stopnia. Moje pozostałe nazwiska z Czekarzewic to: Poziomek vel Wiśnios, Sadkowski, Brodalka, Zarzycki. Odnośnie dokumentów z Pawłowic, sprzed 1810, to nic mi o nich nie wiem. Mnie też byłyby potrzebne. Jeżeli coś jest, to tylko na parafii.

Pozdrawiam dalekiego Kuzyna

Jarek Janowski
wojad121

Sympatyk

U mnie Teresa Czyż, z domu Puszczak (1814-1856), córka Ignacego i Katarzyny z Surmanowskich.
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Także pochodzę od mieszkańców Czekarzewic, w moich zbiorach posiadam m.in. nazwiska takie jak:

Grabski
Gaweł
Tłuścik
Szewczyk
Czyż
Cąpa
Walczyk
Długowolski
Morgaś
Irzyk

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Ostatnio zmieniony ndz 21 mar 2021, 22:01 przez Potomek_Wosinskich, łącznie zmieniany 1 raz.
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

wojad121 pisze:U mnie Teresa Czyż, z domu Puszczak (1814-1856), córka Ignacego i Katarzyny z Surmanowskich.
Ignacy Puszczak i Katarzyna Surmanowska to moi 6x pradziadkowie. Pochodzę od ich córki Elżbiety (7 lip. 1802- 16 wrz 1831), żony Marcina Bonatowskiego (8 lis 1802- 27 lip 1877). Chętnie uzupełnie wiadomości o bocznej linii moich przodków.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Bartek97

Sympatyk

Post autor: Bartek97 »

Ja również poszukuję przodków w Czekarzewicach, chodzi o Floriana Kulzaka (ur ok 1796) i Elżbietę z Tłuścików (ok 1800-ok 1839)
Pozdrawiam
Bartek
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Bartek97 pisze:Ja również poszukuję przodków w Czekarzewicach, chodzi o Floriana Kulzaka (ur ok 1796) i Elżbietę z Tłuścików (ok 1800-ok 1839)
Pozdrawiam
Bartek
Czy znasz rodzeństwo Elżbiety? Jutro spróbuję coś poszukać w jej temacie. Może być ciężko, jednak bazując na innych aktach może coś ustalę.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry,

Otrzymałem dzisiaj z AP Radom skany tabeli likwidacyjnej Czekarzewic. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać tutaj lub bezpośrednio do mnie.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zapraszam do publikacji materiałów źródłowych i ich opracowań w serwisie PTG (poczekalnia, forum, inne)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”