Miejscowość Czekarzewice
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Miejscowość Czekarzewice
Witam,
Próbuje znaleźć informację o urodzeniu mojego pra pra dziadka. Z aktu jego ślubu wynika, iż urodził się w Czekarzewicach. Aktualnie gmina Tarłów. Był to rok 1851 (+/- 2 lata). Proszę o podpowiedzi, w jakich zasobach szukać.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Próbuje znaleźć informację o urodzeniu mojego pra pra dziadka. Z aktu jego ślubu wynika, iż urodził się w Czekarzewicach. Aktualnie gmina Tarłów. Był to rok 1851 (+/- 2 lata). Proszę o podpowiedzi, w jakich zasobach szukać.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Miejscowość Czekarzewice
Proszę zacząć od szukania w parafiach Pawłowice i Tarłów. Najwygodniej za pośrednictwem portalu Metryki.GenBaza.pl. Parafie te występują również w zasobach Mormonów na FamilySearch.org, a sama parafia Tarłów na portalu Lubgens - Baza Indeksów Lubelszczyzny.
Moja rodzina Janowskich pochodzi z Tarłowa i okolic, więc mam ten teren rozpracowany.
Jakie nazwiska Pana interesują?
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
Moja rodzina Janowskich pochodzi z Tarłowa i okolic, więc mam ten teren rozpracowany.
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
Miejscowość Czekarzewice
Panie Jarosławie,
Chodzi konkretnie Józefa Czyż urodzony ok 1851. Jego rodzice to najprawdopodobniej Tomasz i Teresa z Putaków. Tarłów chyba przeszukałem ale po przeszukaniu kilku lat w ogóle nie natrafiłem na nazwę Czekarzewice.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Chodzi konkretnie Józefa Czyż urodzony ok 1851. Jego rodzice to najprawdopodobniej Tomasz i Teresa z Putaków. Tarłów chyba przeszukałem ale po przeszukaniu kilku lat w ogóle nie natrafiłem na nazwę Czekarzewice.
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Re: Miejscowość Czekarzewice
Panie Jarku, trafiony - zatopiony! Pawłowice!Jarek54 pisze:Proszę zacząć od szukania w parafiach Pawłowice i Tarłów. Najwygodniej za pośrednictwem portalu Metryki.GenBaza.pl. Parafie te występują również w zasobach Mormonów na FamilySearch.org, a sama parafia Tarłów na portalu Lubgens - Baza Indeksów Lubelszczyzny.
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
Dziękuję
Pozdrawiam
Wojciech Adamczyk
Panie Wojciechu,
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Nawisko Czyż występuje często w rejonie Czekarzewic, natomiast czy to drugie nazwisko, o którym Pan wspomina to nie Ptak lub Ptaszyński? Ptaków jest tam dużo.
I jeszcze jedno, zapomniałem wspomnieć o parafii Zemborzyn Kościelny, w której czasami odbywały się śluby Czekarzewiaków.
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
Nawisko Czyż występuje często w rejonie Czekarzewic, natomiast czy to drugie nazwisko, o którym Pan wspomina to nie Ptak lub Ptaszyński? Ptaków jest tam dużo.
I jeszcze jedno, zapomniałem wspomnieć o parafii Zemborzyn Kościelny, w której czasami odbywały się śluby Czekarzewiaków.
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
Panie Jarosławie,Jarek54 pisze:Panie Wojciechu,
Pozdrawiam
Jarosław Janowski
drugie nazwisko to Puszczak. Udało mi się w późniejszych aktach odczytać dokładnie. Sporo odnalazłem dzięki Pana podpowiedzi.
A co do Pawłowic jeszcze, nie wie Pan jak daleko sięgają dokumenty? Czy tylko od 1810?
Pozdrawiam,
Wojciech Adamczyk
Panie Wojciechu,
Nazwisko Puszczak mam na swoim drzewie. Magdalena Puszczak po mężu Spyrczak była moją Praprababką 4-go stopnia. Moje pozostałe nazwiska z Czekarzewic to: Poziomek vel Wiśnios, Sadkowski, Brodalka, Zarzycki. Odnośnie dokumentów z Pawłowic, sprzed 1810, to nic mi o nich nie wiem. Mnie też byłyby potrzebne. Jeżeli coś jest, to tylko na parafii.
Pozdrawiam dalekiego Kuzyna
Jarek Janowski
Nazwisko Puszczak mam na swoim drzewie. Magdalena Puszczak po mężu Spyrczak była moją Praprababką 4-go stopnia. Moje pozostałe nazwiska z Czekarzewic to: Poziomek vel Wiśnios, Sadkowski, Brodalka, Zarzycki. Odnośnie dokumentów z Pawłowic, sprzed 1810, to nic mi o nich nie wiem. Mnie też byłyby potrzebne. Jeżeli coś jest, to tylko na parafii.
Pozdrawiam dalekiego Kuzyna
Jarek Janowski
U mnie Teresa Czyż, z domu Puszczak (1814-1856), córka Ignacego i Katarzyny z Surmanowskich.
-
Potomek_Wosinskich

Także pochodzę od mieszkańców Czekarzewic, w moich zbiorach posiadam m.in. nazwiska takie jak:
Grabski
Gaweł
Tłuścik
Szewczyk
Czyż
Cąpa
Walczyk
Długowolski
Morgaś
Irzyk
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Grabski
Gaweł
Tłuścik
Szewczyk
Czyż
Cąpa
Walczyk
Długowolski
Morgaś
Irzyk
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Ostatnio zmieniony ndz 21 mar 2021, 22:01 przez Potomek_Wosinskich, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Potomek_Wosinskich

Ignacy Puszczak i Katarzyna Surmanowska to moi 6x pradziadkowie. Pochodzę od ich córki Elżbiety (7 lip. 1802- 16 wrz 1831), żony Marcina Bonatowskiego (8 lis 1802- 27 lip 1877). Chętnie uzupełnie wiadomości o bocznej linii moich przodków.wojad121 pisze:U mnie Teresa Czyż, z domu Puszczak (1814-1856), córka Ignacego i Katarzyny z Surmanowskich.
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Ja również poszukuję przodków w Czekarzewicach, chodzi o Floriana Kulzaka (ur ok 1796) i Elżbietę z Tłuścików (ok 1800-ok 1839)
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
-
Potomek_Wosinskich

Czy znasz rodzeństwo Elżbiety? Jutro spróbuję coś poszukać w jej temacie. Może być ciężko, jednak bazując na innych aktach może coś ustalę.Bartek97 pisze:Ja również poszukuję przodków w Czekarzewicach, chodzi o Floriana Kulzaka (ur ok 1796) i Elżbietę z Tłuścików (ok 1800-ok 1839)
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
-
Potomek_Wosinskich

Dzień dobry,
Otrzymałem dzisiaj z AP Radom skany tabeli likwidacyjnej Czekarzewic. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać tutaj lub bezpośrednio do mnie.
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Otrzymałem dzisiaj z AP Radom skany tabeli likwidacyjnej Czekarzewic. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać tutaj lub bezpośrednio do mnie.
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Wojciech Kacper Wosiński
-
Sroczyński_Włodzimierz

zapraszam do publikacji materiałów źródłowych i ich opracowań w serwisie PTG (poczekalnia, forum, inne)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz