Józefów ... Lubelski?!

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Józefów ... Lubelski?!

Post autor: Markowski_Maciej »

W akcie zgonu Józefa Polkowskiego z 1831 zapisano miejsce urodzenia Józefów Lubelski. Są dwa miasta Józefów w tym jedno w wojwewództwie Lubelskim ale nazywa(ł) się Ordynacki. I wiele wsi w tym kilka znów w Lubelskim. Ale żadna miejscowość to nie jest nazwana Józefów Lubelski. Czy ktoś coś wie co może być?
Inaczej czeka mnie kwerenda i tu i tam i tam i tam ......
Pozdrawiam
Maciej Markowski
Tomek1973

Sympatyk

Józefów ... Lubelski?!

Post autor: Tomek1973 »

Chodzi zapewne o Janów Lubelski :) Po prostu ksiądz zasugerował się imieniem pana młodego...

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Józefów ... Lubelski?!

Post autor: Łucja »

To pewnie jednak ten Ordynacki, czyli Biłgorajski, czyli Roztoczański, wyszukiwarka notuje dla niego takie określenie (Google Książki). Praktycznie byłoby żeby dodał sobie do nazwy "Lubelski" nawet dzisiaj bo ginie w tłumie innych Józefowów.
A może miejsce zgonu jest podpowiedzią?

Łucja
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Józefów ... Lubelski?!

Post autor: andrzejkapron »

Ksiądz dobrze zapisał. Chodzi o ten Józefów koło Biłgoraja. U nas jest drugi Józefów nad Wisłą, w którym jest stary kościół i książa czasem stosowali różne zapisy, żeby się nie pomylić. Warto przejrzeć też monografię "Józefów" autorstwa Ćwika. Dość gruba książka
Amdrzej
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Józefów ... Lubelski?!

Post autor: Markowski_Maciej »

Serdecznie dziękuję,
Szczególnie za polecenie książki. Może się dowiem z niej co spowodowało, że znależli się tam Polkowscy prawdopodobnie pochodzący z okolic Łomży.
A miejsce zgonu nic nie podpowiada - to Warszawa. Drugi brat po wojnach napoleońskich wylądował w Sejnach.
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Witam
Mam podobny problem. W akcie zgonu Józefa Rzewuskiego ur 1894 r. widnieje miejsce urodzenia - Józefów. I tyle. Żeby chociaż Lubelski ;-) Nie mam pojęcia który to Józefów ani od czego zacząć poszukiwania. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego podaje opis koło setki Józefowów. Józef zmarł w Siedlcach. Może ktoś ma jakiś pomysł? Pisałam do AP w Zamościu, tak "na czuja", ale nie otrzymałam odpowiedzi. Rodzina matki Józefa pochodzi z Kośmidrów parafii Zbuczyn.
Ewa
Ostatnio zmieniony pt 20 sie 2010, 00:06 przez kurowska_ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Do Ewy. Jest Józefów koło Kobylej Woli parafia Górzno, woj mazowieckie, kiedyś siedleckie. Może to ułatwi poszukiwania.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
kurowska_ewa

Sympatyk

Bardzo dziękuję, wybiorę się do AP w Siedlcach jak tylko otworzą po urlopie. Pozdrawiam
Ewa
kurowska_ewa

Sympatyk

Niestety, to nie ten Józefów. Wizyta w AP Siedlce wykluczyła parafię Górzno. :(
Ewa
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

kurowska_ewa pisze:Witam
Mam podobny problem. W akcie zgonu Józefa Rzewuskiego ur 1894 r. widnieje miejsce urodzenia - Józefów. I tyle. Żeby chociaż Lubelski ;-) Nie mam pojęcia który to Józefów ani od czego zacząć poszukiwania. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego podaje opis koło setki Józefowów. Józef zmarł w Siedlcach. Może ktoś ma jakiś pomysł? Pisałam do AP w Zamościu, tak "na czuja", ale nie otrzymałam odpowiedzi. Rodzina matki Józefa pochodzi z Kośmidrów parafii Zbuczyn.
Ewa
hmmm... po pierwsze czy możesz doprecyzować "Kośmidrów", bo mi targeo nie znajduje. Znasz może aktualną nazwę tej miejscowości ?
A po drugie Józefów jest pod samą Warszawą, tuż obok Otwocka (oczywiście jeden z wielu Józefowów). I po trzecie... w genetece jest: Józef Rzewuski ur. dokładnie w 1894 i chrzczony w parafii MB Loretańskiej w Warszawie.

Oczywiście trudno podejrzewać, że podwarszawski Józefów był w parafii warszawskiej, skoro Otwock jest bliżej.. ale ja się nie będę wypowiadać na ten temat, bo nie znam się na granicach parafii warszawskich. Mówię tylko, że to blisko. Może Józef urodził się w Józefowie a był chrzczony z jakiś względów w pobliskiej Warszawie ? Warto sprawdzić, tym bardziej, że wydaje mi się, że część akt jest w formie zeskanowanej udostępniona on-line (http://szukajwarchiwach.pl/).
Ale bliższych informacji, czy akurat ta parafia jest już zeskanowana szukaj na tym forum w innych wątkach, bo ja dokładnie nie wiem - akurat Warszawa nie leży w kręgu moim genealogicznych zainteresowań.
powodzenia ! :k:
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
kurowska_ewa

Sympatyk

Dzięki!

Bardzo chętnie sprawdzę ten akt z MB Loretańskiej w Warszawie. Na szukajwarchiwach.pl skanu nie ma, zostaje AP, ale ma urlop do końca sierpnia.

Józefów koło Otwocka raczej jest za młody, dzisiejszego Józefowa jeszcze nie było "a dookolne lasy nadświdrzańskie należały do majątku otwockiego”. Wzdłuż Drogi Żelaznej Nadwiślańskiej powstawały wille letniskowe.

Kośmidry - wg. Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich - wieś w powiecie siedleckim, par. Zbuczyn, gmina Królowa Niwa, był częścią "okolicy szlacheckiej" Izdebki, w obrębie której leżały 4 wsie: Błażeje, Wąsy, Kosmy i owe Kośmidry.
W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa siedleckiego.
Obecnie: Izdebki - Kośmidry, wieś położona w województwie mazowieckim, w powiecie siedleckim, w gminie Zbuczyn.

Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”