Akt zgonu w Maire de Apremont-la-Foret

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Robi_1918

Sympatyk

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Poszukuję informacji jak ściągnąć (najlepiej skan emailem) akt zgonu z 1918 roku z Ratusza w miejscowości Apremont-La-Foret (Maire de Apremont-la-Foret) we Francji. Chodzi o Polaka służącego w armii Cesarstwa Niemieckiego, który tam zginął w 1918 roku i jest tam pochowany.
Czy wystarczy napisać email? Jaka komórka organizacyjna zajmuje się wydawaniem (przechowywaniem) aktów zgonów we Francji w ich Ratuszach (Maire)? Chodzi mi o odpowiednik polskiego USC. Czy są jakieś obostrzenia w wysyłaniu takich aktów?
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczor,
Akty zgonow z 1918-ego roku sa juz w archiwum. Nie bedzie ksiegi zgonow z 1918-ego roku w merostwie.
Tutaj jednak problem jest inny. Akt zgonu dotyczy zolnierza armii niemieckiej.
Wladze francuskie (urzedy stanu cywilnego) w 1918-tym roku nie spisywaly aktow zgonow zolnierzy niemieckich. Trzeba sie zwrocic z tym pytaniem do archiwum w Niemczech.
Kazda armia spisywala swoich zmarlych zolnierzy. Niemcy maja wiec wlasne ksiegi zgonow z okresu I-ej wojny.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. W Polsce, w czasie Pierwszej Wojny, bylo tak samo. Zolnierz armii carskiej, ktory zginal na terenie Polski nie byl odnotowany w parafii miejsca zgonu, ale w ksiedze pulku, do ktorego nalezal.
Robi_1918

Sympatyk

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wcześniej od kilku lat poszukiwałem już tego aktu urodzenia we właściwym USC (Archiwum) ze względu na: miejsce urodzenia/zamieszkania przed wyruszeniem na wojnę (Raszków), miasto powiatowe właściwe dla tej miejscowości (Odolanów, a potem Ostrów Wielkopolski), miejsce stacjonowania jednostki skąd wyruszył na front zachodni (Poznań). Dlatego próbuję teraz w miejscu gdzie zginął (Marbotte) i gdzie został pochowany (przed przeniesieniem na późniejszy niemiecki cmentarz wojenny). Tym bardziej, że mam informację z Międzynarodowego Czerwonego Krzyża o tym fakcie (wymienione jego imię i nazwisko, data urodzenia, miejsce urodzenia, pułk, data śmierci, miejsce śmierci, miejsce pochówku).
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie,

Tylko niemieckie archiwum bedzie mialo jakies informacje.
We francuskich archiwach nie ma dokumentow (aktow zgonow) niemieckich zolnierzy.
Serdecznosci,
Bozenna
Robi_1918

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Tylko w jakim archiwum w Niemczech szukać tego zgonu? Szukałem już w Kaliszu i Poznaniu, bez rezultatów. Ilekroć pytałem w różnych organizacjach niemieckich to odpowiadali, że archiwa żołnierzy niemieckich z czasów I wś spłonęły w 1945 roku podczas nalotów. Czy zatem akta zgonów były archiwizowane gdzieś indziej ?
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie,
Nie znam tego tematu, ale wiem, ale faktycznie czesc archiwum niemieckiego dotyczaca zolnierzy I-ej Wojny Swiatowej zostala zniszczona, szczegolnie jednostek wojskowych z frontu wschodniego (Rosja).
Gdzie napisac i zapytac? Tego nie wiem. Poszukaj tematu na naszym forum. Na pewno cos juz bylo.
Serdecznosci,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”