Pomoc przy akcie urodzenia

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

hernanred

Pomoc przy akcie urodzenia

Post autor: hernanred »

Cześć wszystkim!
Nazywam się Hernan i obecnie mieszkam w Argentynie.
Szukam obywatelstwa polskiego, ale czuję, że brakuje mi dokumentów, zwłaszcza aktu urodzenia mojego pradziadka ze strony matki, który był Polakiem i przyjechał do Argentyny.
Dane, które o nim posiadam to: imię i nazwisko, data urodzenia, stan cywilny w momencie przybycia do Argentyny oraz data przyjazdu.
Jedyny dokument jaki posiadam to świadectwo migracji z Argentyny potwierdzające wszystkie te dane i stwierdzające, że obywatelstwo jest polskie, ale rozumiem, że do rozpatrzenia obywatelstwa potrzebuję jego aktu urodzenia.
Każdy genealog, który może mi w tym pomóc?

Przepraszam za język, ale używam tłumacza, ponieważ nie mówię po polsku

Dziękuję Ci!

Hernan :D
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

pomoc przy akcie urodzenia

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Akt urodzenia nie jest niezbędny, ale by się przydał.
Dla uniknięcia niespodzianek i przekłamań przy działaniach urzędowych - radzę skorzystać z usług kancelarii prawnej, która poprowadzi sprawę sprawnie, skutecznie. Nie są to wielkie koszty.
Różnica pomiędzy "wiedza dla potrzeb genealogicznych" a "dokumenty dla celów urzędowych" jest spora

a skąd rodem przodek (miejscowość? region?) i kiedy mniej więcej się urodził?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
hernanred

Re: pomoc przy akcie urodzenia

Post autor: hernanred »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Akt urodzenia nie jest niezbędny, ale by się przydał.
Dla uniknięcia niespodzianek i przekłamań przy działaniach urzędowych - radzę skorzystać z usług kancelarii prawnej, która poprowadzi sprawę sprawnie, skutecznie. Nie są to wielkie koszty.
Różnica pomiędzy "wiedza dla potrzeb genealogicznych" a "dokumenty dla celów urzędowych" jest spora

a skąd rodem przodek (miejscowość? region?) i kiedy mniej więcej się urodził?
Dzięki za odpowiedź!!!

Mój pradziadek urodził się w Lublinie w 1894 roku.
Czy mógłbyś polecić kancelarię lub osoby zajmujące się sprawą, aby wiedzieć, czy możliwe jest uzyskanie obywatelstwa na podstawie jedynego posiadanego przeze mnie dokumentu?

Dziękuję Ci!

Hernan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: pomoc przy akcie urodzenia

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Na forum staramy się nie reklamować.
Myślę, że jak wyszukasz "kancelaria radca prawny genealogia obywatelstwo" nawet przez googla, to (pomijając reklamy) znajdziesz wiele kancelarii które sie tym zajmują

Na forum i do serwisu PTG zapraszamy gdy będziesz chciał się dowiedzieć jak prowadzić własne poszukiwania genealogiczne oraz oczywiście do współpracy i zaprezentowania historii Twojej rodziny, źródeł Tobie bliżej niż nam dostępnych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”