Kowalski Józef Płużycka Józefa poszukuję aktu małżeństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ulcia_d »

Dzień dobry,

Potrzebuję porady gdzie szukać aktu małżeństwa moich pradziadków:
Józefa Kowalskiego z Józefą Płużycką.

Pradziadkowie zmarli w czasie wojny i dostałam z USC ich kopie aktów zgonów, ale znałam mniej więcej daty zgonów. Metryki zgonów są z parafii Bożego Ciała na Kamionku oraz Św Floriana (pradziadek zmarł w Szpitalu).

Józefa Płużycka urodziła się w Tarchominie, córka Antoniego i Józefy.
Józef Kowalski syn Jana Kowalskiego i Teodozji Kochanowskiej. Małżeństwo Jana i Teodozji w MB Loretańskiej 1884 rok, ale Józef urodził się w Lubani (Jan był organistą, więc często się przeprowadzali).

Józef i Józefa mieli 4 dzieci, Jana, Helenę, Felicję i Cecylię. Ja mam odpisy aktów urodzenia mojej babci i jej siostry z parafii Bożego Ciała na Kamionku - babcia Cecylia Kowalska ur.31.10.1923, ul Zamojskiego 34, jej starsza siostra Helena Kowalska ur w 1917 roku przy ul. Wołowej 5. Czy jest możliwe, że akt małżeństwa musiał być dostarczony np. przy okazji chrztu do parafii?
Oraz akt zgonu Felicji z 1926 roku z tej samej parafii.
Nie wiem gdzie urodził się najstarszy z rodzeństwa Jan Kowalski.

Najbardziej oczywista wydawała się parafia MB Loretańskiej, ale nie widzę tutaj tego aktu małżeństwa. Szukałam przeglądając niektóre skany z okolicznych parafii, ale też nie widzę.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam, Ula
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dopiski o M przy każdej kopii AU sprawdzałaś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Masz na myśli Antoniego Płużyckiego i Józefę Rosikoń ?
Ich córka bierze ślub w 1909 św. Andrzej, syn w 1920 w Loretańskiej. Warto dotrzeć do tego drugiego.
A w którym roku urodziła się Józefa Płużycka, bo wg drzewa które prowadzisz (jak podejrzewam :)) na mh w 1893 a nie jest to prawda
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Przy AU babci i jej siostry nie sprawdzałam, ponieważ zajmowałam się innymi gałęziami drzewa (tymi łatwiejszymi do odnalezienia ;) a te dokumenty mam w rodzinnych dokumentach od dawna (babci odpis z 1984 roku a jej siostry z 1942). Pytanie gdzie są dostępne tak, żeby sprawdzić dopiski? Raczej w archiwum, nie w parafii, prawda? Czy z USC jeszcze?

Tak zakładam, że to ta para jest rodzicami Józefy Płużyckiej, ale dopóki nie mam AM w ręku, to nie daje mi to 100% pewności.
Od dawna nie synchronizuję drzewa na laptopie z tym na MH, ponieważ nie przedłużałam abonamentu i strona nie obejmuje mi całego drzewa. A poza tym bałam się, że przez jakieś dziwne "zmaczowania" zrobi mi się bałagan.
1893 jako rok urodzenia Józefy wpisałam na MH w przybliżeniu na podstawie opowieści rodzinnych i daty zgonu (tak samo jak organista pasuje mi do profilu części rodziny - podobno byli muzykalni, ktoś był lutnikiem...). Potem poprawiłam ale tylko na komputerze gdy odnalazłam akt urodzenia Józefy Płużyckiej z 1890 roku urodzonej w Targówku roku córki Antoniego Płużyckiego i Józefy zd Rosikoń.
Widziałam też ten AM córki. Szukałam też w tej parafii i okolicznych.
Niby wszystko się zgadza - rejon, profil, daty, drugie imię mojej babci -Teodozja - czyli tak jak matka Józefa Kowalskiego... a jednak bez dokumentu, który powiązałby moją Płużycką z Rosikoń, czegoś brakuje.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Józefa Płużycka urodziła się w Tarchominie, córka Antoniego i Józefy."
obie kopie AU Józefy są potrzebne na początek

"Józef Kowalski syn Jana Kowalskiego i Teodozji Kochanowskiej"
także obie kopie tego AU są potrzebne
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

AU Józefy Płużyckiej znalazłam tu: https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1062&y=668 . Nie wiem gdzie szukać drugiej kopii.

AU Józefa Kowalskiego jest zindeksowany w genetece z AP w Warszawie oddział w Grodzisku Mazowieckim. Gdzie szukać drugiej kopii?

Na tych egzemplarzach nie widzę żadnych dopisków.
Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam,
Ula
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

A. skoro to
https://metryki.genealodzy.pl/?op=kt&ar ... =1890&kt=1
to tam gdzie są pierwopisy ksiąg tej parafii (szukajwarchiwach obejmuje, a gdy nie to należy kierować się 'jaka diecezje? czy jest informacja o zasobie archiwum tejże diecezji? jest? to czy księgi są? nie? to parafia?
albo na początek takie narzędzie
KZM czyli parafie.genealodzy.pl

B. nie - AKTU w genetece nie ma
w genetece są indeksy
kopia jest (gdzie?) z jakiegoś zespołu z AP w Warszawie Oddział w Grodzisku Mazowieckim
a drugi egzemplarz zależnie jaki zespół i ogólnie patrz (A) :)
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję!
Dam znać jak rezultaty dalszych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Ula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”