Alexander von der Marwitz

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mon_War

Sympatyk

Alexander von der Marwitz

Post autor: Mon_War »

Dzień dobry wszystkim

W poszukiwanie przodków bawię się od około roku.
W tej chwili skupiam się na przodkach mojej praprababki, była z domu von der Marwitz.

Jest trochę źródeł na myheritage i geni ale ja za pewnik uznaję tylko to, co poparte jest dokumentem - czyli szukam metryk.

Co udało mi się ustalić z pomocą metryk:

moja praprababka - Jadwiga Anna von der Marwitz ur. w Wałdówko k. Kościerzyny 18 sty 1881 (parafia Pogódki akt nr 27/324 i USC Jaroszewy akt nr 7). Jej rodzicami byli Polikarp Nepomucen von der Marwitz i Władysława Waleria von Łyskowska.

Polikarp Nepomucen von der Marwitz urodził się w Tuchlinie par. Chmielno 21 kwietnia 1840r. Jego rodzicami byli Karol Alojzy von der Marwitz i Joanna von Łaszewska. Polikarp Nepomucen zmarł 14 września 1913 roku w Nowym Mieście Lubawskim. Miał dwie żony, wspomnianą już wcześniej Władysławę Walerię von Łyskowską, która była moim przodkiem oraz Michalinę von Pruszak (pierwsza żona, zmarła młodo).

Karol Alojzy von der Marwitz urodził się w Tuchlinie par. Chmielno 4 lutego 1804 roku i był synem Alexandra von der Marwitz i Marianny (niestety aktu chrztu, do którego dotarłam nie podaje nazwiska rodowego matki, ale źródła wskazują, że nazywała się z domu Wysocka). 7 stycznia 1835 roku zawarł związek małżeński z Joanną von Łaszewską, zmarł 20 marca 1885 r.

Alexander von der Marwitz - przodek, którego aktu urodzenia szukam. Był również ojcem biskupa Jana Nepomucena von der Marwitz. Dotarłam jedynie do jego aktu zgonu. Zmarł 23 stycznia 1810r. w Dargolewie ale akt zgonu zarejestrowany został w Tuchlinie (tam najpewniej mieszkał przed śmiercią), został pochowany w krypcie parafialnej kościoła sierakowickiego a w chwili śmierci miał 60 lat. Oznacza to, że urodził się najpewniej w okolicach 1750 roku. Nie odnalazłam też aktu małżeństwa Marianny Wysockiej i Alexandra. Są zindeksowane jego dzieci i wychodzi, że najpierw Alexander z żoną mieszkali w obrębie parafii Leśno a potem przenieśli się do Tuchlina.

W artykułach o biskupie chełmińskim znalazłam informację, że jego ojciec Alexander był Niemcem nie wiem jednak, gdzie mógł się urodzić.
Żródła typu Geni i myheritage podają "Orle, Kościerzyna" ale nie wiem za bardzo co to za parafia (?) jako rodziców Alexandra wskazane źródła podają Friedricha Wilhelma von der Marwitz i Annę Ludwikę Tuchołka h. Korzbok. Wydaje mi się więc, że to raczej ojciec Alexandra był Niemcem a sam Alexander był z małżeństwa mieszanego, bo Tuchołka to raczej był polski ród.

Czy ktoś znajdzie chwilkę i pomoże mi z Marwitzami? konkretnie szukam aktu urodzenia Alexandra i/lub jego aktu małżeństwa z Marianną Wysocką, nie wiem gdzie ich szukać

z góry dziękuję za wszelkiie wsparcie
Monika
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

No chodzi o te Orle https://pl.wikipedia.org/wiki/Orle_(pow ... 9Bcierski) własność Tuchołków. Parafia mogła być najbliże w Starych Polaszkach. Aczkoklwiek ślub może był też może w ewangelicko-augsburskim, zalezy od wyznania Marwitza.

tenże Marwitz nie musiał być niemcem, ale niemcem-prusakiem.

Poszukaj w parafii jak wyżej, lub okolicach.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Friedrich Wilhelm von der Marwitz, był synem Moritza Adolpha i Barbary von Heidenstein. Jego żoną była Anna Ludwika Tuchołka, córka Michała i Otylii Wysockiej. Ślub w dniu 13 lipca 1745 roku. Ich synami byli: Antoni (zm. 1825), żonaty z Ernestine Gottliebe von Goddentow; oraz Aleksander (ur. 1747 Orle - zm. 1810 Tuchlin), żonaty z Marianną Wysocką. Friedrich Wilhelm von der Marwitz był właścicielem ziemskim w Węsiorach w Kartuskiem. Od 1788 roku w Węsiorach dziedziczył jego syn Aleksander, a od 1790 roku drugi syn Antoni. Drugim mężem Anny Tuchołka był von Kalkstein. Orle - parafia katolicka Garczyn, parafia ewangelicka Nowe Polaszki. Folwark obrabiał sam właściciel Jan Tuchołka (1762).

Pozdrawiam

Robert
boniez

Sympatyk

Post autor: boniez »

Robert_Kostecki pisze:Friedrich Wilhelm von der Marwitz, był synem Moritza Adolpha i Barbary von Heidenstein. Jego żoną była Anna Ludwika Tuchołka, córka Michała i Otylii Wysockiej. Ślub w dniu 13 lipca 1745 roku. Ich synami byli: Antoni (zm. 1825), żonaty z Ernestine Gottliebe von Goddentow; oraz Aleksander (ur. 1747 Orle - zm. 1810 Tuchlin), żonaty z Marianną Wysocką. Friedrich Wilhelm von der Marwitz był właścicielem ziemskim w Węsiorach w Kartuskiem. Od 1788 roku w Węsiorach dziedziczył jego syn Aleksander, a od 1790 roku drugi syn Antoni. Drugim mężem Anny Tuchołka był von Kalkstein. Orle - parafia katolicka Garczyn, parafia ewangelicka Nowe Polaszki. Folwark obrabiał sam właściciel Jan Tuchołka (1762).

Pozdrawiam

Robert
Witam.
Anna Ludwika Tuchołka ur. chyba Buzkendorf (Butzendorf, G.Butzendorf) - Objezierze [z Genepedii] w parafii Silno [Falkenhagen] ochrzczona 26 lipca 1724 r. Rodzice Magn. Michał Tuchołka i Otylia Maria Grabowska [Goetzendorf Grabowska ?]. Chrzestni Magn. Krzysztof Grabowski [może dziadek ?] i Magn. Barbara Zofia Tuchołkowa [pewnie babcia]
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=375834
Pozdrawiam.
Bogusław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”