Kosciół wileński najbliżej parafii Rukojnie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Mam pytanie w pewnej kwestii. Szukam kościoła wileńskiego (jakie wezwanie) najbliższego byłej parafii Rukojnie (Litwa) w latach jej likwidacji, ok. roku 1877. Poszukuję metryki urodzenia, której litewskie archiwum nie potrafi znaleźć. Turgiele, Taboryszki, Ławaryszki archiwum mi wykluczyło, więc muszę szukać dalej, a nie zakładam, żeby katolicy chrzcili dziecko w cerkwi.

Ada z Wiśniewskich
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

To ćwiczenie z Google maps :)
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 0794603694
Pod tym linkiem epevaldas
Ostatnio zmieniony wt 22 wrz 2020, 19:11 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 2 razy.
KrystynaZadworna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KrystynaZadworna »

W promieniu do 20 km (obecnie) Rudomino, Szumsk i Miedniki.

Pozdrawiam.
Krystyna
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Rukojnie zostały skasowane w 1866 roku, podobnie jak pobliski Szumsk i Miedniki. Jeśli uczęszczali do którejś z parafii wileńskich, to niekoniecznie do najbliższej. To było na tyle daleko, że mogli się zatrzymywać w mieście. Tu znajdzie Pani wykaz wszystkich parafii wileńskich:
https://www.familysearch.org/search/cat ... =771025-50

Za okres po 1866 roku wiele z tych ksiąg zaopatrzonych jest w sumariusze, co bardzo przyśpiesza przeszukiwanie. Większość z tych sumariuszy dostępnych jest na e-Paveldas. Np. Wszystkich Świętych ma sumariusze ur. od 1864 do 1883, ślubów 1773 do 1909, a zm. od 1773 do 1910. Więc nie jest tak źle i może Pani sama dość sprawnie przeszukać wszystko. To wymaga tylko cierpliwości.
Życzę powodzenie
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: puszek »

Parafia Rudomino też została zlikwidowana w 1866r. Moich przodków z parafii Rudomino znalazłam w Wilnie parafia Wszystkich Świętych. Śluby brali także w parafii Ostrobramskiej w Wilnie.

Wilno par. Wszystkich Świętych śluby do 1921r. i zgony do 1915r. są zindeksowane w Genetyce, sprawdź czy występują Twoje nazwiska.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp2=50

Bożena
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

@Krystyna - Szumsk i Miedniki odpadają, bo nie ma interesujących mnie roczników.
@mszlw - przewalę, jeżeli gdzieś coś jest, to chyba już tylko tam.
@Bożena - Genetekę przewalałam nieraz:) Poza pojedynczymi osobami, nikogo tam z moich nie ma. Nie są poindeksowani.

Ada
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

Jeśli chodzi o rok 1877 i Ławaryszki są ewidentnie wykluczone, to pozostaje Ostra Brama (św. Teresy) lub św. Piotra i Pawła, oczywiście o ile nie ochrzczono w dowolnej innej "przypadkowej" parafii. Formalnie jednak to powinien być jeden z tych dwóch kośiołów. Nieco później (już w 20 w.) część miejscowości parafii rukojńskiej przydzielono do nowoutworzonej parafii w Nowej Wilejce.

Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Ostrej Bramy nie zakładałam, to zerknę, a Nowa Wilejka pewnie odpadnie, bo Rukojnie potem wracają i tam moja wieś nadal przynależy:)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nowa Wilejka to XX wiek :)
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Tak, ale XXw. tez by mi się przydał, bo tam szukam drugiego aktu tej samej osoby, więc warta rozważenia;P
Ostatnio zmieniony wt 22 wrz 2020, 21:57 przez Marsylka, łącznie zmieniany 1 raz.
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

No przecież właśnie tak napisałem, że w 20 w. w zależności od tego, o jaką konkretnie miejscowość chodzi, Nowa Wilejka też jest do sprawdzenia. Jeśli tylko rok 1877, to Ostra Brama lub św. Piotra i Pawła.

Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”