Łazicki Stanisław/ Władysław i folwark Ulasek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

rozwiązuję dość zagmatwaną sprawę i jestem w kropce. Potrzebuję waszej pomocy. Szukam dla znajomej jej przodków:

Stanisława Łazickiego (nie wiadomo kiedy się urodził) i Józefy Kuleszy.
Stanisław i Józefa mieli oboje pochodzić z miejscowości Kobyłka w woj. mazowieckim i z tego co wiem, większość aktów z tej parafii została zniszczona. To jeden problem.

Drugim jest to, że według dziadka dziewczyny oboje mieli zostać w Kobyłce pochowani. I niestety, aktu zgonu Stanisława w USC tam nie było, Pani skierowała ich do zarządzcy cmentarza i parafii. I teraz, na całym cmentarzu są pochowane tylko dwie osoby o takim nazwisku (wiemy od dziadka, że mieli być pochowani w 2 osobnych grobach):

Józefa pochowana w latach 90', co by się zgadzało - urodziła się w 1876 a zmarła w 1968 w Kobyłce.

Drugi natomiast stworzony w latach 30' ( mniej więcej w tym czasie miał umrzeć Stanisław) należał do Władysława Łazickiego. Jednak w akcie zgonu nie było wpisanej jako żony Józefa, a Zofia. Podani też byli jego rodzice: Jakub i Rozalia Król, ale nie było daty urodzenia, ale była miejsowość urodzenia: Ulasek. O zgonie zawiadamiał syn, Aleksander i rzeczywiście Stanisław miał syna Aleksandra.

Do Stanisława i Józefy miał za to należeć folwark w "Zalasku" - może więc to jest przekręcona wersja tej miejscowości? Józefa miała go sprzedać po śmierci męża.

Trochę nie wiemy co dalej robić, z tego co wiem ksiądz średnio chciał współpracować. Macie jakieś pomysły, co tu się dzieje? Może Władysław był bratem Stanisława?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Kamila
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Większość zniszczona? A indeksy na jakiej podstawie powstały? Jej AU jest. Jego potencjalnie też. To małżeństwo było? Bo nie pisałaś
Czego nie ma w AAW-Praskim to jest w APW/Otwock
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chyba, że inny Ulasek ..z zasobu AD Płock
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Tak, oni byli małżeństwem - Józefa i Stanisław.
Pozdrawiam, Kamila
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Czyli wszystko już wiesz. Fajnie
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Rzeczywiście, znalazłam ich indeksy w genetece. Czy są gdzieś dostępne metryki online AWW Praskiego, czy raczej oni udostępniają tylko przyjezdnym swoje księgi? :)
Pozdrawiam, Kamila
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Zamawiasz u nich, płacisz i dostajesz skan. Mailem
Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk