niemiecki żolnierz

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

krakers

Sympatyk

niemiecki żolnierz

Post autor: krakers »

Poszukuję informacji na temat niemieckiego żolnierza, który był moim dziadkiem. Urodził się i mieszkał całe życie w Bawarii.
Z dokumentów, które znalazłam w Bad Arolsen dowiedziałam się, że
On, jego rodzice i rodzeństwo posiadali status "bezpaństwowcy".
Nawiązałam kontakt z jego niemiecką rodziną i od nich dowiedziałam się, ze pradziadek był komunistą i w związku z tym w nazistowskim reżimie byli "nikim".
Od nich tez wiem, że dziadek został wcielony do wojska dopiero w październiku 1944 roku i trafił na front zachodni.
Jednostka była w okolicach miejscowości w której mieszkał, w pobliżu Monachium. Niestety nie wiem nic dokładniej, ponieważ dzaidek spalił wszystkie wojskowe dokumenty i żyjący też nie wiedzą nic więcej.
Dalszych informacji chciałabym dowiedziec się sama, bez udziału niemieckiej rodziny.
Chciałam napisać do WASt, ale po pierwsze nie znam niemieckiego( angielski bardzo słabo) a najważniejsza sprawa to to, że dziadek był tylko biologicznym ojcem mojego ojca(bez ślubu z moja babcia) i po wojnie nie miał kontaktu z moim ojcem. Nie mam żadnych dokumentów potwierdzających pokrewieństwo.
Czy ktoś z Państwa orientuje się czy w tym archiwum niemieckiim wymagają takich dokumentów w przypadku kwerendy i czy w ogóle udzielą mi informacji i udostepnią dokumenty po dziadku, na którego nie mam zadnych dowodów ? :roll:
Czy ktoś moze wie czy gdzieś istnieje jakiś wykaz jednostek wojskowych z czasów II wojny w okolicach Bad Tolz w Bawarii?
Pozdrawiam

Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

niemiecki żolnierz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a rok urodzenia może?
wtedy moze od razu wyniknie, że Volksturm dlatego X 44
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
krakers

Sympatyk

niemiecki żolnierz

Post autor: krakers »

Dziadek urodził sie 10 grudnia 1919 roku.

Jeśli jest tak jak Pan mówi to gdzie mam szukać? Czy znajdę jakieś dokumenty
personalne?
Pozdrawiam

Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

niemiecki żolnierz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie, to z wieku nie wynika późna data powołania
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: